Recensie: Tomie Unlimited (Noboru Iguchi, 2011)

Tsukiko heeft het er moeilijk mee. Ze is hopeloos verliefd op Toshio, een jongen van haar school. Maar zoals vrijwel elke jongen in haar buurt heeft die alleen maar oog voor haar zus: Tomie. Dan gebeurt het onwaarschijnlijke. Voor haar ogen ziet zij toe hoe haar zus word gespiets door een vallende stalen pijp! Haar ouders zijn ontroostbaar en met Tsukiko gaat het al evenmin goed. Sinds het verlies van haar zus heeft ze telkens nachtmerries.

Tomie unlimitedEen jaar later, op Tomie’s achtiende verjaardag, word er op de deur geklopt en staat een levende Tomie ineens op de stoep. Haar ouders die dolblij zijn stellen geen vragen maar Tsukiko weet dat dit niet normaal kan zijn. En ze heeft gelijk want de nachtmerries die zij tot nu toe had zijn niets vergeleken met wat haar nu te wachten staat…

Tomie is een ware franchise in Japan. Gebaseerd op de gelijknamige Manga heeft Tomie voor acht eerdere films als basis gestaan. Wikipedia leert ons dat ‘Tomie is the ultimate self-destructive entity, yet ironically she survives anything.’ Helaas moesten wij wel wikipedia erbij halen want de film is kort gezegd een onbegrijpelijk zooitje.

Misschien hadden wij ook niet meer verwachten van Noboru Iguchi die in het verleden splatter-komedies bracht zoals: Mutant Girls Squad in 2010 en The Machine Girl in 2008. Waar hij toen toch alles met een knipoog deed probeert hij hier een serieuzere aanpak door meer achtergrond en diepgang aan zijn personages te geven. Dat lukt hem echter niet. Al snel vallen de ‘serieuze’ scenes om van saaiheid en verlang je bijna na de ledematen kolder die hij ons eerder heeft laten zien. Wanneer dat uiteindelijk gebeurt valt er nog wel wat te lachen. Vooral een scene die zeer waarschijnlijk geïnspireerd is door de klassieke scene uit Evil Dead met een onthoofd lichaam dat een kettingzaag hanteerd.
Het heeft niet aan de acteurs gelegen. Tsukiko dat word gespeeld door Moe Arai komt geloofwaardig over als verlegen tienermeisje. Miu Nakamura is prima als de boosaardige Tomie.

Verwacht niet een nieuwe The Ring (Ringu) of The Grudge (Juon) bij de Tomie-reeks. Daar is de serie, mede door het zeer onwaarschijnlijke en, bovenal door het onsamenhangende personage van Tomie zelf misschien wel te Japans voor de Westerse kijker. De dvd bevat verder nog een interview met Noboru Iguchi maar verder dan wat grappige uitlatingen over zijn geschiedenis in de pornoindustrie kan het maar weinig boeien.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Tomie Unlimited (Noboru Iguchi, 2011)”

Plaats een reactie