10 klassiekers: Horrorfilms om met kerstmis te kijken!
Kerst: Met de hele familie genieten van eten en drinken, cadeautjes uitdelen en 's avonds een lekkere kersthorrorfilm op te zetten! 10 tips
Wat is er mooier dan met de gehele familie samen zijn, genieten van eten en drinken met elkaar, cadeautjes uitdelen en ‘s avonds een lekkere kersthorrorfilm op te zetten?!
Kersthorrorfilm?! Jawel! Halloween zal nog altijd Kerst overstemmen als het meest gebruikte thema in een horrorfilm, maar daarentegen is de lijst van kersthorrorfilms wel zeer indrukwekkend. Nu rest de vraag: ‘Wat is een kershorrorfilm?’ Strikt genomen is zelfs een film als Psycho een kersthorrorfilm. De film is namelijk heel duidelijk omtrend de data waar het zich afspeelt, namelijk 20 december, en hier en daar is zelfs een klein kerststukje te zien. Maar toch een echte kersthorrorfilm moet wel wat meer van de feestelijkheden laten zien naar mijn mening. Daarom 10 films, misschien niet allemaal vanzelfsprekend, die je zou moeten hebben gezien met Kerstmis!
1. Black Christmas (Bob Clark, 1974)
Naar mijn mening DE kersthorrorfilm. Niet alleen vanwege het kerstthema, maar ook omdat nog voor Halloween (1978) Black Christmas een blauwdruk achterlaat voor de moderne slasherfilm.
Black Christmas is voelt voor sommige mensen misschien wat gedateerd en misschien zelfs een beetje traag. Mensen die eigenlijk wel willen weten waar toch heel veel horrorfilms op gebaseerd zijn doen er goed aan deze film te zien. Het mooie is ook dat je de moordenaar nergens helemaal ziet en je blijft dus ook tot het eind raden wie het zou kunnen zijn. Een bijzondere horrorfilm dus.
Iedereen in het huis van de damessociëteit maken zich op voor de naderende kerstdagen. Sommige gaan naar hun ouders en sommige blijven thuis met hun huisgenoten om Kerst te vieren. Het huis wordt echter geplaagd door een aantal bizarre telefoontjes van duidelijke een nutcase. Hoewel de telefoontjes niet fijn zijn nemen ze het niet serieus en gaan door met hun plannen. Wanneer echter een voor een dames verdwijnen is het eigenlijk al te laat…
Er zijn twee remakes gemaakt; de eerste in 2006 en de tweede in 2019. Maar ondanks deze remakes blijft volgens veel mensen de originele Black Christmas toch zeker de beste versie.
2. Silent Night, Deadly Night (Charles E Sellier Jr, 1984)
Nog zo’n klassieker uit 1984. Als klein kind ziet Billy hoe zijn vader en moeder worden vermoord door een overvaller gekleed als De Kerstman. Na de dood van zijn ouders gaat het echter niet beter met Billy. Na het overlijden van zijn ouders verblijft Billy, en zijn kleinere broertje, in een weeshuis waar hij is overgeleverd aan de wreedheden van Moeder Overste. Op zijn 18e mag hij echter ook buiten het weeshuis komen en krijgt een baantje in een speelgoedwinkel. Dat gaat hem goed af tot hij van de eigenaar de opdracht krijgt om voor de kinderen De Kerstman te spelen…
Wat volgt is een moordtafereel waar je zowel om kan gruwelen als kan lachen want weet dat het verhaal, zoals in de meeste horrorfilms, er niet toe doet en dat het acteren soms bijzonder slecht is. Toch is het een klassieker als de eerste echte horrorfilm waarin een moordende Kerstman in voor komt. Achteraf ga je ook heel anders tegen het woord ‘naughty’ aankijken. In 2012 kwam ook van deze film een losse remake. Sla die over en kijk liever Silent Night, Deadly Night 2. Nog slechter maar oh zo veel grappiger!
3. Intensive Care (Dorna van Rouveroy, 1991)
En ja hoor! We hebben hem ook! Een Nederlandse kersthorrorfilm! Eentje die misschien ook wel terecht vergeten is want hoewel de meeste Nederlandse films al niet om aan te zien zijn, is dit toch wel een van de grootste draken uit de Nederlandse geschiedenis. De film had eigenlijk alles: een ster, namelijk Koen Wouters. De zanger van de band Clouseau die ons tijdloze klassiekers (ahum) als ‘Daar Gaat Ze’ en ‘Domino’ (of zo) verbond zijn naam aan de film in de hoop naast een zangcarrière ook een filmcarrière te beginnen. Een slechtere film had hij niet kunnen kiezen. De Nederlanders schoven naar voren lekkertje Nada van Nie als zijn tegenspeelster. En zelfs een heuse ster uit Hollywood, George Kennedy, is in de film te bewonderen. Die laatste however voor nog maar net 5 minuten voordat hij omkomt in een enorme auto-explosie. Daarna wordt zijn rol overgenomen door een nobody met een masker op want dat maakte toch niet uit.
De film probeert zoveel mogelijk een Amerikaans tintje te geven. Alle personages hebben bijvoorbeeld een Amerikaanse naam en wanneer je zelfs in de koelkast kijkt zie je alleen maar Amerikaanse producten. Met zorg gemaakt zou je zeggen. Nou, dat valt toch vies tegen. Het geluid is een groot gedeelte van de film ‘hol’ te noemen. Koen Wouters doet zijn best maar is gewoon geen acteur maar bovenal is het het scenario dat soms dialogen voortbrengt waarvan je tenen krommen van het lachen. Om een voorbeeldje te geven: Koen Wouters ligt half dood te gaan na een aanvaring met de moordenaar. Zijn liefje Nada van Nie komt hem te hulp met de vraag: ‘Zal ik een pleistertje voor je halen?’ Ongelooflijk slecht dus, maar oh zo leuk!
4. Inside/À l'intérieur (Alexandre Bustillo & Julien Maury, 2007)
Op kerstavond trekt de hoogzwangere Sarah zich terug op het platteland om in stilte zich voor te bereiden op de bevalling van eerstgeborene. Ze ondergaat dit in haar eentje nadat ze haar man 4 maanden terug heeft verloren bij een auto-ongeluk. Rust krijgt Sarah helaas niet want tegen middernacht verschijnt een vrouw voor haar deur die naar binnen wilt. Wat volgt is een zinderende maar ook afschuwelijk kat en muis spel. Niet voor de mensen met een zwakke maag!
5. Gremlins (Joe Dante, 1984)
Voor de Kerst krijgt Billy van zijn vader een bijzonder schattig wezentje cadeau. Er zijn echter 3 doch vrij simpele regels waar hij zich strikt aan moet houden: 1: Geef hem geen water! 2: Geef hem geen eten na midernacht! En 3: Hou hem uit vel licht! Natuurlijk gaat dit helemaal fout wat leidt tot een hilarisch tafereel waarin een klein stadje wordt overstoomd met kleine nare wezentjes die alles op stelten zetten.
In 1990 kreeg de film een succesvol vervolg met Gremlins 2: The New Batch. Ga echter deze film kijken want het is lachen, gieren brullen. En ook over is duidelijk de kerstsfeer aanwezig. In eerste instantie lijkt het zo maar de film is niet geschikt voor de allerkleinste onder ons.
6. To All A Goodnight (David Hess, 1980)
Een moordenaar gekleed in een kerstmankostuum moord de ene na de andere tiener uit in een studentenhuis.. Is het verhaal zo simpel? Ja dat is het zeker. Oh wacht, hij doet het natuurlijk wel uyit wraak voor een meisje dat werd gedood een aantal kertmissen daarvoor. Yeah right… Hoewel het verhaal supersimpel is is het wel vermakelijk. De tipysche jaren tachtig slashersfeer hangt er overal en de moorden zijn soms best ingenieus. Hoe vaak zie je nu een moord gedaan met een vliegtuigpropeller!
7. The Nightmare Before Christmas (Henry Selick, 1993)
Is deze fantastische animatiefilm eigenlijk wel een horrorfilm? Nou wanneer de hoofdrolspeler gespeeld wordt door een skelet en alle bewoners van Halloweentown voortkomen uit zowat alle oude spookverhalen voor mij wel. Hoewel de film nergens eng is voel je wel dat horrorsfeertje wat zo belangrijk is. Maar dan voor de familie! Misschien dan wel niet de engste film om te kijken voor kerst, maar iconisch is deze film zeker.
De bekende regisseur Tim Burton maakte de film naar aanleiding van het bijzondere gevoel dat hij als kind van de feestdagen kreeg. The Nightmare Before Christmas gaat over de Koning van Halloween, Jack Skellington. Jack Skellington is echter geen fan van deze feestdag en wanneer hij achter het bestaan komt van Kerst vindt Jack deze feestdag veel leuker en gezelliger. Om deze reden besluit hij de Kerstman te ontvoeren en zo Kerst over te nemen. Dit leidt natuurlijk echter naar veel chaos en een groot avontuur voor beide Jack als de feestdagen van Halloween en Kerst. Het leuke van deze film is natuurlijk dat het de twee meest verschillende feestdagen gebruikt om zo een film te maken, die je eigenlijk daarom ook twee keer per jaar kan kijken.
8. The Children (Tom Shankland, 2008)
Jonah en Elaine willen niets liever dan een relaxte kerstvakantie zonder gezeur. Samen met Elaine’s zus, haar man en de kinderen besluiten ze naar hun bungalow op het platteland om daar de rest van de kerstvakantie te bivakkeren. Er gebeurt echter iets vreemds met de kinderen. Op het eerste ogenblik lijkt het dat ze ziek worden van elkaar en beinnen griepverschijnselen te krijgen. Niet lang daarna beginnen ze echter moorddadige trekjes te vertonen en lijke ze het te hebben gemunt op hun ouders…
9. Jack Frost (Michael Cooney, 1997)
In Jack Frost (niet te verwarren met de gelijknamige familiefilm) is de horrorrol niet weggelegd voor de Kerstman, maar een sneeuwpop. Terwijl hij vervoert wordt naar zijn executie komt de gevangenenbus van seriemoordenaar Jack Frost (Scott MacDonald) in botsing met een truck vol genetisch materiaal. Jack Frost ontsnapt, maar muteert tot een moordende sneeuwpop. De special effects zijn low budget, het acteerwerk is slecht en de moordpartijen komisch, een aanrader dus.
10. Don’t Open Till Christmas (Edmund Purdom, 1984)
1984 was een goed jaar voor de kersthorrorfilm. Deze Britse slasher gaat over een man die in Londen iedereen in een kerstmanoutfit op een uiterst gewelddadige maar creatieve manier vermoord. Een detective en een verslaggever lijken op het spoor van de moordenaar te komen… Deze lugubere film zorgde in vergelijking met Silen Night, Deadly Night voor veel minder rumoer. Waarschijnlijk omdat de film Brits is, en in Europa mag altijd veel meer, maar ook omdat de kerstmannen die hier worden vermoord toch ook niet echt de meest aantrekkelijk personen zijn die je ooit in een kerstmanoutfit heb gezien. De film zit vol slecht acteerwerk en het script zorgt nu ook niet echt dat je met de verschillende karakters mee voelt maar de moorden zijn bijzonder aardig. Dus voor alle gore fans out there: Kijken!
Meer over: Horrorfilms, Horrortips, KerstmisRead more
Horrorgids: week 1
Op een griezelig goed 2025! Direct in de eerste week van dit jaar is er genoeg te doen en te zien. Dus pak je agenda!
Overzicht Horrorfilms 2025 in de bioscoop met trailers
Traditiegetrouw publiceert Nederlands populairste horrorwebzine op 1 januari het overzicht van alle horrorfilms die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Wordt 2025 een mooi voor horrorfilms?
Dit is de horrortop 3 2024 van de redactie
Het einde naakt! Het einde van 2024 welteverstaan. Vol goede moed slepen we onszelf de diepten van 2025 in, nog niet wetende aan welke verschrikkingen we onszelf weer gaan blootstellen.
Recensie: Nosferatu, een moderne ode aan klassieke horror
Honderd jaar na zijn eerste verschijning jaagt Nosferatu opnieuw angst aan voor een nieuw publiek. Robert Eggers brengt deze eerste Dracula-verfilming nieuw leven in.