Top 5: 80’s revival horrorfilms

De jaren ’80 waren een hoogtepunt voor horrorfilms, met het verschijnen van klassiekers als Child’s Play, Friday the 13th, Evil Dead, Gremlins en Nightmare on Elm Street die niet meer weg te denken zijn uit de popcultuur. In de afgelopen jaren lijkt de horrorwereld een ware renaissance door te maken, en zijn de eighties weer helemaal in! Steeds meer regisseurs grijpen terug naar de nostalgische elementen van deze films; tieners op avontuur om een monster te verslaan, praktische effecten en natuurlijk een soundtrack vol synthesizers. Hier zijn de vijf beste ’80 revival films!

5. It Follows (2014)

In de supernatuurlijk horror van It Follows maken we kennis met de 19-jarige Jaime. Na een avond intimiteiten met haar vriend vertelt hij haar een verschrikkelijk geheim: hij wordt achtervolgt door een monster dat alleen hij kan zien, en door seks met haar te hebben heeft hij de vloek aan haar doorgeven. Alleen door het weer aan andere mensen door te geven kan ze haar eigen leven redden, want de klok begint meteen te tikken. Alles aan It Follows, van de posters tot de soundtrack druipt jaren ’80, en regisseur David Robert Mitchell gaf zelf aan met name geïnspireerd te zijn door het werk van onder andere George Romero en John Carpenter.

It Follows Official Trailer 1 (2015) - Horror Movie HD

4. Mandy (2018)

In 2018 kwam Grieks-Canadese regisseur Panos Cosmatos met zijn film Mandy, een psychedelische horror met Nicolas Cage in de hoofdrol. In de vreemde neonwereld van Mandy (mét VCR-ruis) wordt de vrouw van Cage ontvoerd door een demonische bikergang en gaat hij op een surrealistisch avontuur om wraak te nemen. Meer dan dit over het plot zou zonde zijn; Mandy is een film om te beleven. Dit is de eerste keer dat Nicolas Cage in deze lijst verschijnt, en in deze film worden we getrakteerd op een van zijn meest gestoorde rollen ooit. Mandy is ook meteen de meest vreemde en experimentele film in deze lijst; of dat iets positiefs iets laat ik aan de kijker over!

MANDY - Official Trailer

3. IT (2017)

IT heeft natuurlijk geen introductie meer nodig; de reboot van Stephen King’s boek werd in 2017 de meest succesvolle horrorfilm aller tijden. Maar niet alleen is IT een goede horrorfilm, het is ook een geweldige throwback naar de jaren ’80! De groep tieners die op de fiets op avontuur gaan om een mysterie op te lossen of een monster te verslaan is natuurlijk hét motief van veel horror- en sciencefictionfilms uit deze tijd, van Nightmare on Elm Street tot E.T the Extra-Terrestrial. Het boek en de originele miniserie uit 1990 waren al definiërende werken voor een hele generatie horrorfans, en de reboot is hier geen uitzondering op.

It Trailer #1 (2017) | Movieclips Trailers

2. Color Out Of Space (2020)

De tweede verschijning van Nicolas Cage in deze lijst is in Color Out Of Space, een verfilming van het gelijknamige boek van H.P. Lovecraft onder regie van Richard Stanley. Op het eerste gezicht lijkt Color Out Of Space griezelig veel elementen gemeen te hebben met Mandy; in beide worden we getrakteerd op surrealistische horror overgoten met paarse neonkleuren. Toch zijn de verschillen er wel; anders dan Mandy grijpt Color Out Of Space nadrukkelijk terug naar de old school body horror van de jaren ’80, zoals in The Thing en Hellraiser. Hoewel Color Out Of Space wat van het sfeervolle mysterie van Lovecraft’s werk inruilt voor expliciete horror, is dit toch één van de betere horrorfilms van 2020 te noemen.

COLOR OUT OF SPACE Official Trailer (2020) Nicolas Cage Movie

1. The Cabin in the Woods

Het voelt misschien gek om een horrorkomedie op nummer één te plaatsen, maar The Cabin in the Woods is dé ultieme tribute aan horror van de jaren ’80! Het plot ken je: een groep tieners gaat op vakantie, trekken zich niets aan van waarschuwingen en hebben de tijd van hun leven totdat de hel losbarst. Maar The Cabin in the Woods is niet alleen een verrassende satire op een breed scala aan horrorfilms, van slashers tot monsters en alles ertussenin, maar ook op zichzelf een sterke film die horror en humor perfect weet te balanceren. Een betere liefdesbrief aan de nostalgie van jaren ’80-horror zul je niet snel vinden!

Cabin in the Woods (2012 Movie) - Official Trailer - Chris Hemsworth & Jesse Williams

Welke jaren ’80 revival film hebben we gemist die écht in deze lijst thuishoort? Laat het ons weten in de comments!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Top 5: 80’s revival horrorfilms”

 1. De films die mij nog zo te binnen schiet zijn “The Final Girls” en “The Void”.

  Leuk weer zo’n top 5 lijstje. Ik heb ze deze keer allemaal gezien. Mandy is een klein kunststukje met een waanzinnige Nic Cage. In Color out of Space doet hij het iets rustiger aan, maar is wat mij betreft nog steeds één van de belangrijkste selling points van deze film.
  It Follows vond ik een film met een heel origineel uitgangspunt.
  Het eerste deel van de IT revival was goed. Het tweede deel een stuk minder. En de miniserie uit de jaren 90 is wat mij betreft niet echt overstegen door deze films.
  The Cabin in the Woods is erg leuk. Elke keer dat ik hem zie, ontdek ik toch weer nieuwe dingen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie