Wat zijn de 5 beste Stephen King verfilmingen?
Het lijkt alsof we bedolven worden onder de nieuwe King-adaptaties: de films en series vliegen ons om te oren! Sinds 2019 zagen we al vier nieuwe King-films (Pet Sematary, It: Chapter Two, In the Tall Grass en Doctor Sleep) en een HBO-serie van The Outsider verschijnen, en de filmrechten van zijn nieuwe boeken The Institute en If It Bleeds zijn ook al reeds verkocht. Ook een nieuwe adaptatie van The Stand op CBS All Access staat in december op de planning. Met zoveel verfilmingen van de verhalen van Stephen King vraag je je waarschijnlijk af welke nou écht het kijken waard zijn, want tussen de klassiekers zitten helaas ook een paar misstapjes. Geen zorgen, wij helpen je!
In thema van De Nachtvlinders gaat deze lijst uit van King's beste horrorfilms. Daarom hebben we andere (tevens geweldige) films als The Green Mile (1999), Stand By Me (1986) en The Shawshank Redemption (1994) van de lijst gelaten. Deze zijn natuurlijk ook zeer het kijken waard, als je ze nog niet gezien hebt.
5. Doctor Sleep (2019)
Regisseur Mike Flanagan verdiende in 2017 zijn sporen met een verfilming van King's Gerald's Game die op Netflix verscheen. Dit was een succes, en snel hierna werd hij aangenomen om met een groter budget een adaptatie van King's vervolg op The Shining, Doctor Sleep onder handen te nemen. Dit was een uitdaging: de film moest zowel met de inhoud van de boeken rekening houden, als een passend vervolg op Stanley Kubrick's The Shining zijn. Omdat Kubrick's film erg verschilt van het boek, zou dit een lastig karwei worden. Maar Flanagan is er dubbel en dwars in geslaagd: Doctor Sleep weet zowel King's boeken als Kubrick's interpretatie te verenigen met duidelijk respect voor beide bronnen. Doctor Sleep deed het helaas niet goed in de box office, maar het is één van de beste moderne King adaptaties. Het kijken waard!
4. The Mist (2007)
The Mist is een verfilming van een short story van dezelfde naam uit King's verhalenbundel Skeleton Crew uit 1985. Regisseur Frank Darabont maakte eerder The Green Mile en The Shawshank Redemption, en waagde zich nu voor het eerst aan een echte horrorfilm. The Mist is een perfect, kleinschalig horrorverhaal met sterke invloeden van H.P. Lovecraft en jaren '80-monsterfilms als The Thing.
In The Mist raakt een groep mensen gevangen in een supermarkt wanneer er een mysterieuze, ondoordringbare mist verschijnt. Als verschillende ontsnappingspogingen falen en er zich monsterlijke wezens in de mist blijken te schuilen, slaat de paniek toe. De verfilming van The Mist bevat een nieuw einde dan het boek waar Stephen King zelf jaloers op is; in zijn eigen woorden wilde hij dat hij het zelf bedacht had!
3. IT (2017)
IT had veel te bewijzen: na de miniserie met Tim Curry als Pennywise uit 1990 had Bill Skarsgard grote (clown)schoenen te vullen. Dit werd realiteit, en IT werd in 2017 de hoogst verdienende horrorfilm aller tijden. Anders dan het boek en de miniserie focuste IT zich alleen op het kinderdeel van het plot, en werd de rest bewaard voor IT: Chapter Two. Dit bleek prima uit te pakken, en zorgde voor een gefocuste film. Het plot zag een aantal veranderingen vanuit het boek, maar de kern van het verhaal is zeker intact gebleven.
Wie uiteindelijk de beste Pennywise is, valt over te discussiëren; Tim Curry's sarcastische Pennywise ligt dichter bij het boek en is iconisch, maar Skarsgard's meer monsterachtige interpretatie is natuurlijk een stuk enger voor een modern publiek. Het is echter met zekerheid te zeggen dat IT (2017) als geheel absoluut van hogere kwaliteit is dan de miniserie. Het vervolg IT: Chapter Two (2019)kreeg helaas minder goede recensies, en alhoewel het geen slechte film is, wist het niet de verwachtingen van deel een te vervullen.
2. Misery (1990)
In Misery raakt schrijver Paul Sheldon (James Caan) verongelukt in de sneeuw en wordt gered door de op het eerste gezicht sympathieke Annie Wilkes (Kathy Bates). Ze blijkt enorm fan van zijn boeken te zijn, en uit dankbaarheid geeft Paul haar de kans dat ze zijn nieuwste manuscript mag lezen. Maar wanneer ze het niet eens is met onverwachte plottwist, krijgen haar bedoelingen een sinistere wending. Plotseling is de kamer die Paul niet kan verlaten niet langer een verpleeghuis, maar een gevangenis...
De verfilming van Misery is grotendeels accuraat aan het boek, met een aantal kleine veranderingen die geen groot verschil in het plot maken en zelfs veel toevoegen. De spanning in deze film is om te snijden, en met name het acteerwerk van Kathy Bates maakt dit een van de allerbeste vertolkingen van King's werk; iets waar hij het zelf ook mee eens is. Dat brengt ons naar de laatste in deze lijst...
1. The Shining (1980)
Legendarische regisseur Stanley Kubrick maakte een naam voor zichzelf met films als 2001: A Space Odyssey en A Clockwork Orange: stuk voor stuk iconische werken die een onmisbaar deel van de huidige popcultuur zijn geworden. In 1980 kwam hij met een verfilming van één van King's meest succesvolle en geliefde boeken, die op zijn beurt ook een meesterwerk is geworden: The Shining. Van alle adaptaties van King's werk is deze film over een familie in een hotel met duistere geheimen zonder twijfel de meest bekende en succesvolle geworden.
Interessant genoeg was Stephen King het zelf niet bepaald eens met Kubrick's verfilming van zijn boek. Dat is ook wel begrijpelijk: het boek The Shining heeft op veel punten meer diepgang dan de film, met name hoe de innerlijke gedachten van de personages worden beschreven. Zo is de Jack Torrance van het boek een sympathieke vader die lang met zijn problemen worstelt voor hij uiteindelijk doorslaat, terwijl Jack Nicholson in de rol al aan het begin van de film onstabiel overkomt. The Shining is dan ook echt een verhaal dat Kubrick zich eigen heeft gemaakt, in plaats van een precieze verfilming van het boek proberen te maken. Veel van de meest iconische momenten, zoals "Here's Johnny!", zijn zelfs creaties van Kubrick die niet in het boek voorkomen.
Getrouw aan het boek of niet: The Shining is één van de meest onvergetelijke horrorfilms ooit gemaakt, en, als is King het er zelf niet mee eens, de beste film die uit zijn boeken is voortgekomen.
Wat zijn jouw favoriete Stephen King-films die ook een plekje in de top 5 hadden verdiend? Laat het ons weten!
Meer over: Horrorfilms, Horrortips, IT, Stephen King, The ShiningRead more
Horrorgids: week 1
Op een griezelig goed 2025! Direct in de eerste week van dit jaar is er genoeg te doen en te zien. Dus pak je agenda!
Overzicht Horrorfilms 2025 in de bioscoop met trailers
Traditiegetrouw publiceert Nederlands populairste horrorwebzine op 1 januari het overzicht van alle horrorfilms die dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Wordt 2025 een mooi voor horrorfilms?
Dit is de horrortop 3 2024 van de redactie
Het einde naakt! Het einde van 2024 welteverstaan. Vol goede moed slepen we onszelf de diepten van 2025 in, nog niet wetende aan welke verschrikkingen we onszelf weer gaan blootstellen.
Recensie: Nosferatu, een moderne ode aan klassieke horror
Honderd jaar na zijn eerste verschijning jaagt Nosferatu opnieuw angst aan voor een nieuw publiek. Robert Eggers brengt deze eerste Dracula-verfilming nieuw leven in.