Top 5: Deze vaderdag wil je niet meemaken

Vaderdag! De dag dat alle vaders in het zonnetje gezet worden. Een dag met ontbijtjes op bed, zelfgemaakte tekeningen en liters onvoorwaardelijke liefde. Helaas is het voor de vaders in onderstaande lijst wel wat anders; deze Vaderdag wil je niet meemaken. Je hoopt een goede keuze te maken omdat je alles over hebt voor je kroost, maar alles loopt in de soep. Jouw onvoorwaardelijke liefde laat je keuzes maken die een duister pad inslaan die je zo wanhopig probeert te vermijden. Mede-Nachtvlinder Kristel en ik hebben voor jou een top 5 uitgezocht én er wat weetjes tegenaan gegooid, want zo zijn wij. Fijne Vaderdag!

5. The Loved Ones

De 17-jarige Brent treurt om het verlies van zijn vader, die omgekomen was in een auto-ongeluk wat zijn schuld was. Je kan je voorstellen dat hij geen zin heeft in feestjes, dus de uitnodiging van Lola om naar promnight te gaan, slaat hij vriendelijk af. Lola en haar vader denken daar anders over en kidnappen Brent. In de hachelijke uurtjes die volgen ondergaat Brent flink wat martelingen en komt hij erachter dat stille Lola diepe wateren heeft en haar vader alles doet voor haar engel.
Tja, als de crush van jouw prinses nee zegt, dan is er nog maar een mogelijkheid. Bind hem vast aan de keukenstoel en zorg er koste wat kost voor dat hij alsnog ja zegt. Dat hij hierna eigenlijk nooit meer goed kan lopen is bijzaak. Sommige vaders gaan wel heel erg ver…

The Loved ones
The Loved ones

– samen met Wolf Creek zijn dit titels welke gebaseerd zijn op waargebeurde zaken in Australië.
– hoofdrolspeelster “Lola” is gebaseerd op Jeffrey Dahmer. Dat zie je aan de martelmethodes, Jeffrey boorde namelijk een gaatje in het hoofd van zijn slachtofferd en goot daar kokend heet water in. Hij wou gehoorzame zombies van zijn slachtoffers maken. Niemand overleefde het.
– De hoofdrolspelers Xavier Samuel en Jessica Macnamee spelen tieners. Alhoewel beide midden twintigers waren ten tijde van het filmen.

4. The Autopsy of Jane Doe

Vader en zoon zijn allebei lijkschouwers en op een dag krijgen ze het lichamelijke overschot van een onbekende vrouw binnen. Een zogeheten Jane Doe. De plaatselijke sherriff geeft hun de opdracht de doodsoorzaak voor zonsopgang te ontdekken, zodat hij met een verklaring kan komen. Ze hebben dus de nacht de tijd. Tijdens het ontleden van het lichaam stuiten ze op steeds vreemder wordende zaken en gaat het onverklaarbare steeds meer de overhand nemen en blijkt dat er iets bovennatuurlijks met het lijk aan de hand is.
Een van mijn favoriete films. Dit is voor mij een echt spannende film die helaas naar het einde toe, door de toenemende actie, wat inkakt. De suspense en opbouw van de spanning is echt heel goed gedaan en de film is, zo lang het mysterieus blijft, heel beklemmend. Echt een leuk Vaderdag-uitje, gezellig met paps lijkschouwen.

The Autopsy of Jane Doe
The Autopsy of Jane Doe

– Stephen King zei over de film: ‘Kijk het! Maar niet alleen’.
– De Jane Doe wordt gespeeld door Olwen Kelly. Zij is uitgekozen voor deze rol omdat zij een groot yoga kenner is. Zij heeft uitstekende controle over haar lichaam en ademhaling, waardoor het echt lijkt of ze dood is in de film.

3. Sinister

Misdaadschrijver Ellison Oswald heeft een writersblock. Hij heeft geen bestseller meer gehad in tien jaar en is daardoor depressief aan het raken. Als hij op het spoor van een snuffmovie komt (een film waarin je een echte moord ziet, red.), is hij erop gebrand dit te onderzoeken en er over te schrijven. Hij verhuist met zijn vrouw en twee kinderen naar het huis waar de moord plaatsgevonden heeft. In dat huis vindt hij een doos met nog veel meer snuffmovies en dat leidt hem met zijn onderzoek naar iets duisters waarbij hij onbedoeld zijn gezin ernstig in gevaar heeft gebracht.
Een vader die door sensatiezucht behoorlijk verkeerde beslissingen neemt en hierdoor alles wat hem lief is op het spel zet. Maar ja, wie gaat er dan ook in een huis wonen waar een moord is gepleegd?

Sinister
Sinister

– Uit onderzoek is gebleken dat Sinister de engste horrorfilm is van de wereld.
– De familie dat in het begin werd opgehangen zijn gespeeld door stuntmannen, maar toen de scène voor het eerst werd gedaan verknoeide de stuntcoördinator de voorbereidingen voor de scène. De acteurs werden dus opgehangen en stikten bijna echt. Gelukkig overleefden zij het en de coördinator werd ontslagen.

2. Insidious

Vader Josh verhuist met zijn vrouw en twee jonge kinderen (Hé, waar heb ik dit eerder gehoord?) naar een nieuw huis. Maar dat nieuwe huis heeft het niet zo op de nieuwe bewoners en de jongste zoon Dalton raakt op mysterieuze wijze in comateuze toestand. Het blijkt dat een demoon het gemunt heeft op hem om zo de overstap naar de echte wereld te kunnen maken. Vader Josh gaat diep in de gevaarlijke schemerwereld genaamd The Further en zet alles op alles om zijn zoon te redden van het kwaad. Koste wat kost.
Schoolvoorbeeld van hoe ver een vader gaat om zijn zoon te redden, maar daarbij keuzes moet maken waarvan zelfs hij niet in kon schatten hoe verregaande gevolgen dat zou hebben. Leuke vermelding dat deel twee zeker ook de moeite waard is. Er worden onverklaarbare dingen uit het eerste deel in verklaart en het laat veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen.

Insidious
Insidious

-Insidious is in drie weken tijd gemaakt.
– Eigenlijk zou de film: ‘The Further’ heten.
–  In 2015 was er in Orlando een gethematiseerd doolhof voor het jaarlijkse event ‘Halloween Horror Nights’. De doolhof was gebaseerd op de drie Insidious films. Was jij daar toevallig bij? Laat het ons weten!
– Het karakter Specs zegt in de film dat hij alles aan het noteren is omdat hij later hier een boek over wilt schrijven. Dat is een inside joke want Specs (Leigh Whannell) is ook de schrijver van de film.

1. Pet Sematary

Louis Creed verhuist met zijn vrouw en twee jonge kinderen uit de drukke stad weg naar het platteland van Maine. Al gauw ontdekken ze dat het land achter hun huis een oude begraafplaats van de inheemsen was. Als dan het verschrikkelijke noodlot toeslaat en de familie Creed hun jongste telg verliezen, roept de ontroostbare Louis de hulp in van zijn buurman om het ondenkbare werkelijkheid te laten worden. De kettingreactie aan verschrikkingen die Louis ontketend, had hij in zijn stoutste dromen niet kunnen bedenken.
Of je nou het origineel bekijkt (die naar mijn mening net iets intenser is), of de remake. Je moet het met mij eens zijn: als je vader bent raakt deze je op een plek die zeer doet.

Pet Sematary
Pet Sematary

– Stephen King heeft ooit eens gezegd: ‘Het enige boek wat ik ooit heb geschreven waar ik écht bang voor was.’
– Bruce Campbell was de eerste keuze om Louis Creed te spelen.
– Het idee voor dit verhaal kwam omdat de kat van de dochter van Stephen King, Smuckey, gedood was op de weg bij hun in de buurt. Smuckey’s naam staat ook op de grafstenen. Zowel in de film als in het boek.
– Op 41 minuten in de film zie je Stephen King als de dominee bij de begrafenis.
– Het boek komt uit1983. De film komt uit 1989. Hier verscheen ook een vervolg van in 1992 en in 2019 werd er een remake van het origineel gemaakt.

Zie hier de top 5 van ons. Wat je hier ook uit kan halen is dat je -als je nog lang en gelukkig wil leven- je dus beter niet met je gezin kan verhuizen, als je de top 3 uit deze lijst mag geloven. Naast films zoals Little Evil, de inkopper The Omen-reeks en The Exorcist zijn er misschien nog wel (veel) meer films waarin vaders verkeerde keuzes maken, puur omdat ze te veel van hun kinderen houden. Zoals altijd horen we die graag van je in de comments of op Facebook.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Top 5: Deze vaderdag wil je niet meemaken”

 1. Leuk lijstje weer! En leuke feitjes.
  Behalve The Loved Ones heb ik ze allemaal. En deze staat nu op mijn wensenlijstje bij Amazon NL.

  Fijn dat jullie de originele Pet Semetary noemen. De remake vond ik echt vreselijk. Dat einde…. Deze jaren 80 versie was in de bios doodeng en ik heb hem vaak op DVD opnieuw gekeken.
  The Autopsy of Jane Doe is ook heel griezelig. Dat belletje wat ze horen dat aan de teen van één van de lijken zit. Je ziet nauwelijks iets, maar het is super eng. Daar hou ik van.

  Ik had bij geen van deze titels overigens gedacht aan Vaderdag, maar als je het zo uitlegt, kan ik me er wel wat bij voorstellen 🙂

  Beantwoorden
   • Inmiddels heb ik The Loved Ones ook gezien (en op de plank staan). Wat een fijne vervelende film 🙂
    Papa gaat hierin wel erg ver voor zijn Princess. Maar die is zelf ook ‘enigszins’ gestoord. Nog bedankt voor de tip!

    Beantwoorden

Plaats een reactie