Exclusief op Netflix: Regisseur van The Grudge heeft trippy manga Homunculus verfilmd

Homunculus Netflix-film

Takashi Shimizu, bekend van de Japanse Ju-On (The Grudge) films, heeft de surrealistische, psychologische horrormanga Homunculus tot film bewerkt. De film, waarin een dakloze man een gat in zijn schedel laat boren en daarna mensen als de personificatie van hun trauma waarneemt, is nu te zien op Netflix!

De manga Homunculus is het werk van Hideo Yamamoto (van de fantastische en tevens verfilmde ultraviolence manga Ichi The Killer). Hierin neemt Susumu Nakoshi, een dakloze man met geheugenverlies, deel aan een trepanatie-experiment in ruil voor geld. Trepanatie is het boren van een gat in de schedel, wat het zesde zintuig en daarmee bovennatuurlijke vermogens zou doen ontwaken. De medisch student die het experiment heeft opgezet is geïnteresseerd in het zesde zintuig, en wil bewijzen dat het occulte medisch verklaarbaar is. Uit de testen waar hij Susumu vervolgens aan onderwerpt, blijkt dat Susumu met één oog dicht mensen in vreemde vormen waarneemt: hij ziet hun homunculus, de personificatie van hun weggedrukte duistere gevoelens. Eindelijk voelt Susumu zich erkend, en hij gaat ver om dat gevoel vast te houden. Maar ziet hij echt het verborgen trauma van de mensen om hem heen, of verliest hij het contact met de realiteit? De trailer van de verfilming vind je hieronder:

Homunculus (2021) Japanese Movie Trailer English Subtitles (ホムンクルス 予告編 英語字幕)

Interessant is dat trepanatie echt bestaat en uitgevoerd is in het verleden, om dezelfde reden als in de manga en film: door het boren van een gat in de schedel zou de bloedtoevoer en druk in de hersenen verbeteren, wat perceptie en bewustzijn vergroot. Kijk het beeldmateriaal van trepanatie, te vinden op internet, op eigen risico..

Ik heb de manga lang geleden gelezen, en het intrigerende en surrealistische verhaal is uniek in zijn soort. Als lezer voelde ik me vaak ongemakkelijk door de absurde en verachtelijke dingen die de hoofdpersoon doet, als de nare, lege figuur die hij is. Homunculus gaat over eenzaamheid, trauma en uiteindelijk acceptatie. Het plot staat bol van de symboliek laat veel ter interpretatie open- perfect voor de liefhebber van psychologische horror! Ik ben zeker benieuwd naar hoe Takashi Shimizu het ingewikkelde verhaal naar het scherm heeft gebracht.

Homunculus Manga

Homunculus is sinds eind april exclusief beschikbaar op Netflix. Heb jij de verfilming al gekeken, en wat vond jij ervan?

Interessant artikel?

Plaats een reactie