Vampier aan boord! Recensie: The Last Voyage Of The Demeter

Eerder las je al dat de releasedatum van de onvervalst Victoriaanse vampierenfilm, The Last Voyage Of The Demeter, flink uitgesteld was. Maar 11 augustus was het dan zover! Natuurlijk hebben De Nachtvlinders deze film bekeken en een ongezouten mening gevormd. Is het een zinkend schip of een recht door zee horrorfilm? Dat lees je in mijn recensie van The Last Voyage Of The Demeter.

the last voyage of the demeter review

De specs

Ik begin met de specs. The Last Voyage of the Demeter is geïnspireerd op een hoofdstuk van het klassiek Victoriaanse vampierenverhaal Dracula, in 1897 geschreven door Bram Stoker. Dit hoofdstuk omvat het logboek van de kapitein van het schip Demeter: de boot die Dracula van Transsylvanië naar Engeland bracht. De film is geregisseerd door André Øvredal (The Autopsy of Jane Doe, Trollhunter). De hoofdrol is voor Corey Hawkins (The Walking Dead) en bijrollen zijn voor o.a. David Dastmalchian (The Boogeyman), Aisling Franciosi en Liam Cunningham (allebei Game of Thrones).

In de film volgen we Clemens, een zwarte arts die besluit mee te varen met de om personeel verlegen zittende Demeter. De Transsylvanische bemanning weigert namelijk aan boord te gaan na het zien van de lading – een grote kist met drakenembleem. Zij hadden het goed bekeken, maar Dracula ook: eenmaal op zee breekt de vader der vampieren uit zijn met aarde gevulde kist, en begint zich zoetjes aan één voor één tegoed te doen aan de zeelui. De tocht duurt immers weken, en de vrouw die hij als proviand bewaarde in zijn kist is ontdekt.

Wanneer Clemens en de rest van de bemanning begrijpen dat iets kwaadaardigs huishoudt op de Demeter is het al te laat: de boottocht is verdoemd. Check de trailer hieronder!

The Last Voyage of the Demeter | Official Trailer

Mijn recensie van Last Voyage of the Demeter

Ik hou het simpel. Wat doet The Last Voyage of the Demeter goed, en wat is mwoa?

GOED:
– De set van de Demeter ziet er prachtig en realistisch uit, waardoor je het gevoel hebt mee aan boord te zijn. Plus: in de bioscoop trilde alles mee met het geluidsgeweld van de boot, wat een toffe extra dimensie gaf.
– Dracula (bekende monster-acteur Javier Botet) is lekker creepy; een echt monster wiens wreedheid op zijn tronie te zien is terwijl hij bijzonder grafisch strotten openrijt. Wie had dat gedacht van Dreamworks!
– Je hoeft niet constant als een havik op te letten omdat je anders de draad kwijtraakt. Dat is ook wel eens lekker.
– En hopelijk zonder teveel te spoilen: ik geef altijd een extra puntje aan horrorfilms die kinderen niet sparen.

MWOA:
– De karakters blijven van bordkarton. Ja, Clemens heeft een er met de haren bijgesleept rassenhaatlaagje in zijn backstory, maar dat dient nergens toe. Ik leefde met niemand mee en dat maakt het geen memorabele film, ook omdat er weinig sicke kills zijn.
– Alleen Liam Cunningham weet emotie in zijn rol van kapitein te leggen. Dat is zonde, want er zijn veel emoties te tonen wat betreft gevangen zijn op een boot met een bloeddorstig monster dat zich niet laat vangen. Claustrofobie, paranoia, onderling wantrouwen, blinde paniek, koppige ontkenning, heimwee, spijt… het komt nauwelijks aan bod.
– Ik had graag gezien dat de onthulling van Dracula’s uiterlijk pas na de eerste helft van de film zou zijn. Er is een scène die zich daar uitstekend voor leent qua schock factor, maar in plaats daarvan zie je hem al binnen het eerste half uur in volle glorie. Dat doet veel voor de spanningsopbouw, die daarna niet meer écht van de grond komt. Maar hee, misschien vinden andere mensen die snelle reveal juist heel verfrissend.

Al met al concludeer ik dat The Last Voyage of the Demeter een recht door zee horrorfilm is. Niet erg spannend of memorabel, maar ook niet pretentieus en met een prachtig vormgegeven setting. Gewoon een solide vampierfilm dus, die een mogelijkheid openlaat voor een vervolg. Maar je kunt gerust wachten tot je The Last Voyage of the Demeter thuis kunt streamen.

Interessant artikel?

3 gedachten over “Vampier aan boord! Recensie: The Last Voyage Of The Demeter”

 1. ‘En hopelijk zonder teveel te spoilen: ik geef altijd een extra puntje aan horrorfilms die kinderen niet sparen.’

  Haha, heerlijk :). Maar ik ben het met je eens. Met kinderen op de set kun je met bijna 100% zekerheid verwachten dat die het overleven. Door die voorspelbaarheid haal je altijd wel een beetje spanning uit de film. Misschien moet ik deze tóch maar een kans geven dan.

  Beantwoorden
 2. Zeer matige film, Ja, het decor is fraai en claustrofobisch. Maar het feit dat er weer deugpunten gescoord moeten worden met een belachelijk en niet ter zake doende racisme haakje zorgde ervoor dat ik al bijna in de pauze weg ben gelopen. Bah!
  Ook het einde van het verhaal (ik ben toch blijven zitten) sloeg nergens op.
  Nee, deze film scoort wel op sfeer en decor en ook Dracula ziet er prima uit en er zijn wat aardige kills. Maar over het algemeen vond ik hem zwaar onder de maat.
  Een eventueel vervolg met dhr. Clemens zal ik aan mij voorbij laten gaan.

  Gelukkig heb ik een dag later “Talk to me” gezien en daar werd ik wel enthousiast van 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie