Top 5: Wat zijn de beste 5 vampierfilms uit de jaren ’80?

Films over vampiers zijn van alle tijden en in elk decennia bloeit de populariteit weer op met het uitkomen van bepaalde films. Het filmgenre begon niet met Nosfuratu (Friedrich Wilhelm Murnau, 1922), maar Le Manoir du Diable van Georges Méliès uit 1986. In de zero’s zagen we de opkomst van de actie-vampierfilms zoals Blade en Underworld. Tussen 1980 en 1989 waren vampiers ook zeker populair in de filmwereld; de bloeddorstige wezens leken vooral populair in komedies. Hier mijn top 5. Welke vampierfilms uit de jaren 80 moet zeker je kijken?

5. Mr. Vampire (1985, Ricky Lau)

Mr. Vampire (DVD)
Als je denkt dat je alles over vampiers al weet en gezien hebt moet je zeker Mr Vampire eens opzoeken, want deze Aziatische vampiers houden zich namelijk aan compleet andere regels dan de westerse! De humor in deze komische kung fu horrorfilm is erg slapstick en daar moet je van houden, ook de special effects zijn erg goedkoop maar als je dat voor lief neemt heb je een erg vermakelijke film die je gezien moet hebben om te geloven.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€11,00)

4. Vamp (1986, Richard Wenk)

VAMP [Import] (Blu-Ray)
Een lichte horrorkomedie op tieners gericht waarin twee vrienden in een nachtclub belanden vol vampiers. Eighties muziek, belichting die voornamelijk uit groen en paars bestaat en Grace Jones is de vampierkoningin, een waar tijdsdocument. Lees hier de recensie van de heruitgave van Vamp.

3. The Lost boys (1987, Joel Schumacher)

The Lost Boys (Blu-ray)
In het kleine plaatsje Santa Carla verdwijnen met grote regelmaat kinderen. Hiervoor verantwoordelijk is een bende jonge vampiers onder leiding van Kiefer Sutherland. De bende wil nieuwkomer Michael in hun midden opnemen maar zijn jonge broertje zal hier samen met de “Frog brothers” een stokje voor steken. Leuke humor, leuke effecten en verschrikkelijk jaren 80 (de mode, het haar, crossfietsen en motors en natuurlijk de muziek!);

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€16,50)

2. Fright Night (1985, Tom Holland)

Fright Night (Blu-ray)
Charlie Brester krijgt een nieuwe buurman en die blijkt een vampier te zijn, natuurlijk gelooft niemand hem waarop hij de hulp inschakelt van Peter Vincent (wie deze verwijzing niet vat moet zich snel meer verdiepen in het horrorgenre…) de host van het lokale horror filmprogramma. Heerlijke old school special effects en make-up, een leuke soundtrack en een cast die precies weet in wat voor soort film ze beland zijn maken dit tot één van mijn favoriete horrorkomedies. Tom Holland zou twee jaar later de klassieker Child’s Play regisseren.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€33,99)

1. Near Dark (1987, Kathryn Bigelow)

Near Dark (DVD)
Mijn favoriete 80’s vampierfilm is een duistere, western-achtige roadmovie waar het woord vampier niet één keer in valt! Een jongen leert op een avond mysterieus meisje kennen en de vonk slaat gelijk over, maar voor het eerste daglicht valt maakt ze zich uit de voeten… nadat ze hem in zijn nek gebeten heeft. Geen romantische gothic vampiers in deze film maar stoffige criminelen die constant van plaats tot plaats trekken in hun oude van. Origineel, hard en een erg goeie cast waaronder Bill Paxton en Lance Henriksen. Met een sfeervolle soundtrack van Tangerine Dream.

Verkrijgbaar bij:

bol.com

Dit is natuurlijk een selectie, over vampiers zijn in de jaren ’80 nog veel meer films verschenen. Wat zijn jouw favoriete vampierfilms uit de jaren ’80?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Top 5: Wat zijn de beste 5 vampierfilms uit de jaren ’80?”

 1. Laatst Near Dark gekeken, maar ik had moeite met de traagheid van de film. Verder overigens wel een goed verhaal.

  Binnenkort Frightnight nog maar eens kijken, voordat de remake uitkomt.

  Beantwoorden
 2. Hij is inderdaad wel wat traag, maar erg sfeervol.

  Oh ja, daar komt ook een remake van he. En als je hem kan vinden vergeet dan ook deel 2 niet. Niet zo goed als het origineel maar nog steeds erg vermakelijk.

  Beantwoorden
 3. Mijn absolute nummer 1 uit dit lijstje is Near Dark van Kathryn Bigelow. Deze dame heeft later nog een oscar gewonnen voor The Hurt Locker. Inderdaad vrij traag, maar wat een verhaal. En als het dan los gaat, dan is vooral de geweldsexplosie in het wegrestaurant absoluut waanzinnig (Finger licking good…)
  Check voor jezelf: https://www.youtube.com/watch?v=FGEohBPuEOE

  Fright Night is zeker ook leuk. Ik heb nog een gebitje met hoektanden liggen dat ik toentertijd in de bioscoop kreeg bij het kaartje voor deze film.

  The Lost Boys is mij vooral bijgebleven vanwege de fantastische soundtrack en een vroege rol van Kiefer Sutherland.

  De andere twee films ken ik (nog) niet, maar bedankt voor de Bol links.

  Een andere jaren 80 vampierfilm (met nazi’s) die wat mij betreft een eervolle vermelding zou moeten krijgen is The Keep van Michael Mann. Deze film is vrij onbekend omdat Mann uiteindelijk niet tevreden was met het resultaat. Van zijn 3 uur bleef 90 minuten over. Dat maakt de film wel wat fragmentarisch, maar ik ben er toch een enorme fan van. Na heel veel zoeken heb ik uiteindelijk een Regio 1 Dvd kunnen kopen en ik hoop van harte dat het project om deze film in zijn oude glorie te herstellen op Blu Ray ooit nog eens van de grond komt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie