Top 5: Vampierfilms uit de jaren tachtig

Films over vampiers zijn van alle tijden en in elk decennia bloeit de populariteit weer op met het uitkomen van bepaalde films. Zo zagen we bijvoorbeeld in de zero’s van dit millennium de opkomst van de actie vampierfilms zoals Blade en Underworld. In de jaren tachtig leken er voornamelijk komedies met vampiers uit te komen, hier mijn top 5 vampierfilms uit de jaren tachtig:

Mr. Vampire (1985, Ricky Lau)

Mr. vampire (1985, Ricky Lau)

Als je denkt dat je alles over vampiers al weet en gezien hebt moet je zeker Mr Vampire eens opzoeken, want deze Aziatische vampiers houden zich namelijk aan compleet andere regels dan de westerse! De humor in deze komische kung fu horrorfilm is erg slapstick en daar moet je van houden, ook de special effects zijn erg goedkoop maar als je dat voor lief neemt heb je een erg vermakelijke film die je gezien moet hebben om te geloven.

Mr. Vampire (1985) - Trailer

Vamp (1986, Richard Wenk)

Vamp (1986, Richard Wenk)

Een lichte horrorkomedie op tieners gericht waarin twee vrienden in een nachtclub belanden vol vampiers. Eighties muziek, belichting die voornamelijk uit groen en paars bestaat en Grace Jones is de vampierkoningin, een waar tijdsdocument. Lees hier de recensie van de heruitgave van Vamp

Vamp (1986) - Trailer

The Lost boys (1987, Joel Schumacher)

The Lost boys (1987, Joel Schumacher)

In het kleine plaatsje Santa Carla verdwijnen met grote regelmaat kinderen. Hiervoor verantwoordelijk is een bende jonge vampiers onder leiding van Kiefer Sutherland. De bende wil nieuwkomer Michael in hun midden opnemen maar zijn jonge broertje zal hier samen met de “Frog brothers” een stokje voor steken. Leuke humor, leuke effecten en verschrikkelijk jaren 80 (de mode, het haar, crossfietsen en motors en natuurlijk de muziek!);
 

The Lost Boys (1987) Official Trailer - Jason Patric, Corey Haim Vampire Movie HD

Fright Night (1985, Tom Holland)

Fright Night (1985, Tom Holland)

Charlie Brester krijgt een nieuwe buurman en die blijkt een vampier te zijn, natuurlijk gelooft niemand hem waarop hij de hulp inschakelt van Peter Vincent (wie deze verwijzing niet vat moet zich snel meer verdiepen in het horrorgenre…) de host van het lokale horror filmprogramma. Heerlijke old school special effects en make-up, een leuke soundtrack en een cast die precies weet in wat voor soort film ze beland zijn maken dit tot één van mijn favoriete horrorkomedies. Tom Holland zou twee jaar later de klassieker Child’s Play regisseren.
 

Fright Night Official Trailer (1985 )

Near Dark (1987, Kathryn Bigelow)

Near Dark (1987, Kathryn Bigelow)

Mijn favoriete 80’s vampierfilm is een duistere, western-achtige roadmovie waar het woord vampier niet één keer in valt! Een jongen leert op een avond mysterieus meisje kennen en de vonk slaat gelijk over, maar voor het eerste daglicht valt maakt ze zich uit de voeten… nadat ze hem in zijn nek gebeten heeft. Geen romantische gothic vampiers in deze film maar stoffige criminelen die constant van plaats tot plaats trekken in hun oude van. Origineel, hard en een erg goeie cast waaronder Bill Paxton en Lance Henriksen. Met een sfeervolle soundtrack van Tangerine Dream.

Near Dark Trailer (1987)

Wat zijn jouw favoriete (vampier-)films uit de jaren ’80?

4 gedachten over “Top 5: Vampierfilms uit de jaren tachtig”

  1. Laatst Near Dark gekeken, maar ik had moeite met de traagheid van de film. Verder overigens wel een goed verhaal.

    Binnenkort Frightnight nog maar eens kijken, voordat de remake uitkomt.

    Beantwoorden
  2. Hij is inderdaad wel wat traag, maar erg sfeervol.

    Oh ja, daar komt ook een remake van he. En als je hem kan vinden vergeet dan ook deel 2 niet. Niet zo goed als het origineel maar nog steeds erg vermakelijk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Mis niks, meld je aan op de nieuwsbrief!