She is alive! Verslag Bride of Frankenstein met livemuziek

Frankenstein, Metropolis en Nosferatu, wie kent ze eigenlijk niet. Echte filmklassiekers die gezorgd hebben voor de Hollywood successen van nu. The Bride of Frankenstein met livemuziek werd donderdag 20 januari eenmalig in Nederland opgevoerd. Want als retro in is, dan was ik enorm hip.

Mr. Horror introduceert

Filmjournalist Jan Doense, alias Mr. Horror, deelde voorafgaand aan de film zijn kennis over de bruid van Frankenstein met een bijna uitverkochte zaal in de Doelen. Zo kwam ten gehore dat het vervolg op Frankenstein in de top 100 van de beste films aller tijden is gekomen, volgens Time Magazine.

Live muziek

Het 80-koppig Rotterdam Philharmonisch Orkest onder leiding van Richard Kaufman bleek een zeer welkome aanvulling te zijn op de film. Behalve de eerste 5 minuten waar je oren echt moeten wennen aan de overgang van de dialoog op het scherm en het geweldige overweldigende geluid van het orkest.

De bruid zelf

In een filmwereld waar 3D niet meer weg te denken is en zoveel wordt geanimeerd zou het vooraf misschien teleurstellend kunnen zijn, het tegendeel blijkt waar te zijn. De bruid staat als een huis, het enorm contrastrijke zwart-wit pallet kan zo uit Sin city komen en de cameravoering is van nu. Het enige wat misschien door de tijdsgeest is achterhaalt is de humor wat er overigens goed in verweven zit.

Nog niet bekomen van dit spektakel, kreeg ik bij de uitgang een flyer in mijn handen gedrukt voor Lord of the Rings:  The Fellowship of the Ring met live filmbegeleiding van het Rotterdams Philharmonisch orkest. Zaterdag 4 Juni of Zondag 5 juni maar vrijhouden, lijkt me zo.

door: Mick – W

Interessant artikel?

5 gedachten over “She is alive! Verslag Bride of Frankenstein met livemuziek”

 1. Mooie inkomer, Mick! Ik weet begod niet hoe ik mij dit zou moeten voorstellen, zou dit op dvd opgenomen zijn, en zou dit in de huiskamer werken?

  Beantwoorden
 2. Het lijkt mij ook erg apart, een heel orkest in de zaal die de filmmuziek speelt.

  En de filmmuziek van LOTR is ook prachtig… lijkt me wel een leuke voorstelling. Zo zijn er wel meer films waar ik de filmmuziek wel live van wil horen… bijvoorbeeld Resident Evil.

  Beantwoorden
 3. Hoe bedoel je Tommy, het 80 koppig orkest speelde met dirigent en al op het podium. Met daarachter het filmdoek.
  Stomme films werden eigenlijk altijd live voorzien van een orkest maar dan achterin de zaal of in de orkestbak.

  Beantwoorden
  • Zal wel tof geweest zijn. Ik stelde me het inderdaad voor zoals – ik zeg nu maar – die dvd van Within Temptation met symphonisch orkest en daarachter allerlei projecties. Vandaar dat ik dacht: als dit zo uniek is, misschien bestaan daar dan ook dvdopnames van en wordt dit commercieel uitgebracht, zodat de brave man die thuis zit, dit eventueel ook kan meemaken maar dan op het kleine scherm in de huiskamer.

   Beantwoorden

Plaats een reactie