Verslag: Griezelen in ‘Haunted Castle’ Keukenhof te Lisse

hauntedcastlefHet zonlicht valt door de laatste bladeren aan de bomen, die knisperen in de wind. De schemer treed in en zet de grafkisten in een duister licht. Wie denkt dat veiligheid een zekerheid is, moet nogmaals denken. Want als het duister intreedt, komen de monsters. En dan is niemand meer veilig……..

haunted castleaAlhoewel op de website van ‘Haunted Castle’ staat, dat het park vanaf drie uur geopend is, begint de eigenlijk duisternis pas, wanneer het begint te schemeren. Namelijk om half 6. Op dit tijdstip worden alle enge monsters geïntroduceerd, die daarna worden ‘losgelaten’ in het park. Deze monsters kun je later terugvinden in de diverse spookhuizen, op de begraafplaats of tijdens een onschuldige wandeling naar het kasteel. Denk hierbij aan een zombie-duo, een enge man met een kettingzaag of een heks, die zo uit een Tim Burton film weggelopen lijkt.

SAMSUNGSpookhuizen gaan een steeds belangrijkere rol spelen in Nederland en is dan ook een belangrijk element van ‘Haunted Castle’. Er zijn een drietal spookhuizen te vinden en elk heeft zijn eigen thema. Vrij aan het begin van het park vinden we het ‘Dollhouse’. Dit spookhuis draait vooral om enge poppen, die de bezoeker de stuipen op het lijf proberen te jagen. De opstelling is er zo op aangepast, dat het lijkt alsof je in een groot poppenhuis waant. Naast enge figuren, die opeens achter stellages vandaan komen, wordt er ook gebruik gemaakt het beïnvloeden van andere zintuigen en het creëren van een depressieve terneergeslagen stemming. Zoals harde geluiden, een donkere omgeving en het lopen door attributen, als papieren slingers en draadjes. Hierdoor lijkt het net alsof je door spinnenwebben heen loopt. Wat wel jammer is, dat het buiten nog vrij licht is, wat door de bovenkant van de tent heen komt. Daardoor zie je sneller waar de enge figuren zich ophouden. Wel is duidelijk te zien dat er veel details zit in de afwerking van het spookhuis. Hierbij zet het enge heksfiguur bij de ingang van de tent een mooie sfeer neer. Zij laat de bezoekers in groepjes het spookhuis in.

Het tweede spookhuis bevindt zich vlak voor de ‘Freakshow’ en dat is het ‘The Horror Carnivale’. Het best is dit spookhuis te omschrijven als een soort horrorcircus, waar veel bizarre gebeurtenissen plaatsvinden. De bezoeker moet bij binnenkomst een 3D bril opzetten. Je loopt dan door een soort doolhof. De muren zijn wit met diverse kleuren, die door het 3D effect op je af lijken te komen. Dit wekt spanning op in die zin, dat je op een gegeven moment het hauntedcastledidee hebt, dat je niet helemaal meer vat hebt op wat je ziet. Wat bij een horrorcircus thuis hoort, zijn natuurlijk enge clowns en die kom je hier natuurlijk tegen. Vooral angstaanjagend is de Joker, die je in het circustentje probeert te achtervolgen. De tent is heel licht, maar dit is ook juist de opzet. Het zorgt ervoor dat juist die bizarre sfeer extra ondersteund wordt.

En als laatste spookhuis heb je de Scarezone. Door de opzet, brede paden met hoge muren, krijg je een soort ‘The Walking Dead’ idee. Een brede laan met zombies die strompelend op je af komen en geen plek waar je kunt schuilen.  Hier wordt juist gebruik gemaakt van fel verlicht, dat je zowat verblindt. Hierdoor zie je niet, waar je mogelijk door aangevallen wordt…..

Naast de spookhuizen zijn er nog genoeg andere dingen te beleven op kasteel Keukenhof. Je kunt heerlijk wandelen rondom het kasteel en met een beetje ongeluk kom je loslopende zombies tegen of de man met de hauntedcastlekettingzaag. Er is een kleine bioscoop neergezet, die korte horrorfilms vertoont. Denk hierbij aan films over seriemoordenaars, een kort liefdesverhaal over zombies of kannibalisme. Ten slotte kon je over de begraafplaats dwalen en de diverse bizarre grafstenen bekijken. En heb je de zwevende jurken al gespot?

Als laatste kun je nog de diverse shows bezoeken. In theater Gothika treden diverse duistere figuren op. Een eng meisje met een gitaar, een maffe buikspreker en monsters die dansen op foute muziek. Bij de Martelgang worden op diverse momenten mensen onthoofd en opgehangen. En als je van goochelen houdt, kun je Igor’s goochelshow met een duister en vooral grappig tintje. Er vinden diverse hauntedcastleeoptredens van bands plaats. En in diezelfde hal staat een aantal auteurs die hun horrorboeken verkopen. Daarbij zijn er op diverse plekken kraampjes, waar ze kleding, horrorbeeldjes en enge cupcakes verkopen. Ten slotte is er ook een laan waar freaks kunt bekijken. Een enge tweeling, een combinatie van man en spin of een waarzegster.

Op Haunted Castle is er voor iedere griezelfan wel wat te vinden. Wel is het jammer dat het evenement pas daadwerkelijk om half zes begint. Aan de ene kant wel begrijpelijk, gezien het daglicht, maar aan de andere kant is het dan voor mensen die van ver komen lastig, om nog optimaal van het evenement te kunnen genieten. En iedereen had waarschijnlijk deze gedachte, want de rijen voor de spookhuizen werden steeds langer. Wel is “Haunted Castle” een bezoekje waard voor degenen die spookhuizen verkiezen boven horrorfeesten. Daarbij is de goedgeprijsde toegangsprijs mooi meegenomen.

Beoordeling: 3 sterren.

‘Haunted Castle’ vond plaats in het weekend van 26 en 27 oktober 2013. De zaterdag was vooral georganiseerd voor de horrorfans. De zondag was meer aangepast op jonge kinderen. De enge spookhuizen waren op deze dag dan ook gesloten.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie