Verslag 12e editie Scare Me in Almere 2021

Je wordt hartelijk verwelkomt bij de ingang

Het is oktober! Spooky-season is officieel begonnen. En om dat te vieren was er op 1 oktober een persavond bij Scare Me in Almere-Haven, dat vanaf 15 oktober haar deuren opnieuw opent, waar ze een nieuw spookhuis introduceerden en ik mocht daarbij zijn! Lees gauw verder wat ik ervan vond.

Scare Me is een creatief project van Perry Mulder Productions. Perry is begonnen als acteur bij Halloween Toverland, Horror Nights en Walibi Fright Nights en heeft hierna in 2015 zelf iets opgezet. Dit is behoorlijk succesvol gebleken, Perry heeft met verschillende attracties al wat internationale nominaties én een winnaar beste spookhuis 2021, en we zijn ondertussen alweer beland bij de 12e editie.

De centrale hal

Eenmaal aangekomen stap je een grote loods in waar alle attracties zijn onderverdeeld. Er is een hal waar een bar staat waar je drinken en versnaperingen kan halen, waar wat (retro)games te spelen zijn en wat banken om lekker op te chillen of bij te komen als jouw hartslag het niet meer trekt. Rond half negen kwam Perry ons allen verwelkomen en nog wat huishoudelijke dingen vertellen over wat we niet en vooral wel mogen doen in de huizen. En hierna kon de pret beginnen!

Er zijn in totaal zes attracties:

  • The Mansion– In dit landgoed is de huiseigenaar al een tijd geleden verdwenen en is het aan jou de taak om die op te gaan zoeken. Dit huis is gebaseerd op het spel Mansions of Madness en maakt voor het eerst gebruik van haunted lantarens, waardoor je nergens meer veilig bent.
  • Writers Block– Wat doe je als je als schrijver verstrikt raakt in je eigen verhalen? Wat is echt en wat is fictie? Is de realiteit je eigen realiteit en kom je ooit nog uit je eigen huis? Betreed op eigen risico en zorg dat je de weg naar buiten weer weet te vinden.
  • Kill It– ‘The wise-penny’ Ja daar heb je wel eens van gehoord, maar dat circus is toch een mythe? Voordat je het weet ga jij samen met de circusdirecteur op jacht naar zijn clowns. Je krijgt een wapen mee, maar of dit je nu echt gaat helpen. Ps. blijf weg van het riool!
  • Baku– Is deze winkel bezocht door een draak of door BAKU zelf? Stap naar binnen zet je zintuigen op scherp en onderga wat er gebeurt. Slapen zal nooit meer hetzelfde zijn!
  • The Church– Durf jij op zoek te gaan naar waar Broeder Tuck is gebleven met zijn speurtocht naar ‘De Heilige Graal’? Je hebt een half uur in zijn kamer; daarna wordt hij terug gegeven aan de kerk en komt er waarschijnlijk een andere broeder in. Zoek tussen zijn spullen en probeer uit te zoeken waarom Broeder Tuck verdwenen is.
  • The Seventh– Een hillbilly zit voor de deur te schommelen op zijn schommelstoel. Moonshine, je hebt er wel van gehoord. Af en toe zie je wat bedrijvigheid rond zijn huisje en gaan er mensen naar binnen die er een beetje gehavend uit komen. Durf jij deze 3d audio evaring te ondergaan?
Pirates Adventure

Uiteraard wilde ik als eerste The Mansion ervaren en dat bleek niet zo’n verstandige keus. Door de behoorlijke regen buiten liepen de attracties wat vertraging op en stonden we dus behoorlijk lang in de rij voordat er überhaupt iets gebeurde. Toen het eenmaal open ging bleek ik nog langer te moeten wachten, want er mogen maar maximaal 4 mensen per keer naar binnen. Nu is dit wel een goed teken, want dan is het spookhuis het meest effectief. Maar goed, al met al was ik dus ruim een uur later pas in het eerste spookhuis. En hierdoor heb ik helaas alleen dit huis kunnen zien, want bij de andere huizen stonden net zulke lange rijen en had ik geen zin om ook zo lang te moeten wachten. En sommige huizen waren ook al dicht/hadden geen ingang.

De acteurs zijn allemaal prima in hun rol. Ze spelen behoorlijk creepy en laten je heel ongemakkelijk voelen, goed gedaan! Ze zijn ook behoorlijk professioneel geschminkt en zien er echt wel eng uit. Op een gegeven moment in The Mansion loopt er ongemerkt iemand achter je en die liet mij toch wel behoorlijk schrikken. Maar je ziet dat de huizen redelijk hetzelfde zijn qua opzet net als de huizen in een Walibi Fright Nights of een ander soortgelijke attractie. Het ‘bangmaken’ gebeurd vooral door plotseling harde geluiden en jou als kijker constant op het verkeerde been te zetten door in een kamer jou te laten focussen op iets anders terwijl dan uit een andere hoek iemand schreeuwend aan komt rennen, waardoor het schrikeffect groter moet zijn. Maar dat concept ken ik dus al en redelijk vaak wist ik al wat er ging gebeuren; of een harde knal, of iemand die uit het niets naar je toe komt rennen. Niks nieuws dus. En daardoor voelde het allemaal wat slapjes aan; net zo goed dat jumpscares in een film goedkoop aanvoelen, zo ook hier. En ergens vind ik dat een gemiste kans. Niet dat ik wel een baanbrekend idee heb, maar volgens mij zijn er meer manieren om mensen bang te maken. Ik voelde me ongemakkelijker toen ik vlak langs een dikke meneer die onder het bloed zat moest lopen die niks deed behalve mij aanstaren, dan dat ik door een smalle gang moest lopen waar ik min of meer al verwachtte dat er iemand uit de hoek sprong. Die uitgemergelde monnik die ineens achter ons aanliep en verder niets deed, daar gingen mijn nekharen wel rechtop van staan en zorgde ervoor dat ik mij nergens veilig voelde. Dát zijn de sensaties waar ik naar zoek.

The Church, helaas stond er een bank voor de ingang

Al met al was het zeker leuk om daar aanwezig te mogen zijn, beetje jammer dat ik niet de andere huizen heb kunnen zien, maar misschien is dat reden om nog eens terug te komen. The Mansion duurt een minuut of 10 en dan sta je weer buiten. Ik vermoed dat de andere huizen ook zo lang duren. Voor mij is het ruim een uur rijden en om nou te zeggen dat dát het waard is, nee. Je bent langer in de rij aan het wachten dan dat je binnen bent. Als je in de buurt woont zou ik ze zeker eens een bezoekje geven; je ziet dat het project met veel liefde en zorg is gemaakt en de acteurs zijn professioneel geschminkt, maar voor de mensen die verder weg wonen moet je jou afvragen of je het dat wel waard vind.

Voor €31,95 kan je alle zes attracties bezoeken en ze zijn elk weekend open vanaf 15 oktober tot zaterdag 13 november en de openingstijden zijn van 19:30 tot 22:30.

The Seventh

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Verslag 12e editie Scare Me in Almere 2021”

Plaats een reactie