COVID-19: Hoe overleef je het coronavirus? 5 tips voor een gezellige quarantaine

De wereld is als ruim een maand in rep en roer door de uitbraak van het coronavirus (2019-nCoV of COVID-19) in het Chinese Wuhan. Vooralsnog blijft de verspreiding aardig beperkt buiten de Chinese grenzen, wel is er twijfel over de officiële nummers en zijn er geruchten dat het aantal besmettingen het tienvoudige zijn.

En dan is het ook nog opvallend dat een logo van een Chinees laboratorium waarvan het logo wel eng overeenkomt met dat van de Umbrella Corperation uit Resident Evil. Is het niet toevallig dat Corona een anagram is van Racoon, naar de stad waar het t-Virus is de games uitbrak? Nee.

Hoe wist Netflix eigenlijk de release van de documentaireserie Pandemic: How to Prevent an Outbreak zo perfect te plannen? Want met de beschrijving A worldwide flu is coming, and armies of tireless doctors and scientists are our best defense is het wel toevallig dat deze half januari op de streamingdienst verscheen.

Trailer for Netflix Docuseries "Pandemic"

Als we alle complottheorieën moeten geloven gaan we dus allemaal dood. Volgens doemdenkers is het geen houden meer aan COVID-19. En daar heb ik geen tips voor, deze 5 tips zijn eigenlijk meer entertainment en ook geschikt als je binnen wilt blijven of in quarantaine zit.

Film: Contagion

Van deze vele films over wereldwijde virusuitbraken is de Contagion uit 2011 wel een eng realistische. Regisseur Stephen Soderberg schetst een wereld waarin het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention er alles aan doet om de verspreiding van een virus tegen te gaan, terwijl de World Health Organization de bron van de ziekte probeert te achterhalen.

Officiele trailer Contagion - Nederlands ondertiteld

De film die uitkwam na de SARS- en MERS-uitbraken is op dit moment niet bij een streamingdienst te zien, dus je zult hem moeten bestellen bij Bol. Met hoofdrollen voor Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law en Kate Winslet zul je daar overigens geen spijt van krijgen.

Bordspel: Pandemic

In dit coöperatieve bordspel Pandemic moet je gezamenlijk de verspreiding van een aantal virussen tegengaan en daarvoor vaccins ontwikkelen. Daarbij blijkt het nog niet zo makkelijk om van het bord te winnen, een heerlijk uitdaging die je leert dat een onschuldige virusepidemie vrij snel een pandemie wordt.

Er zijn meerdere versies van het spel, waarvan het origineel altijd een aanrader is. Maar speel je vaak bordspelen met een vaste groep, check dan zeker Pandemic: Legacy, waarbij na elke speelronde het spel permanent verandert. Hierbij blijft de herspeelbaarheid hoog en leuk.

Boek: Quarantaine

Dit boek heeft mij als horrorliefhebber met zijn roots boven in Drenthe erg aangegrepen. Quarantaine is het romandebuut van Erik Betten en vertelt over een vreemde ziekte die uitbreekt in Groningen. Als snel wordt duidelijk dat dit een bijeffect is van de jarenlange gaswinning is het noorden. Politiek Den Haag neemt drastische maatregelen en heel Noord-Nederland wordt afgesloten van de rest van de wereld.

Waar het boek een combinatie is van een politieke thriller en zombie-horror, is het ook een mooi inzicht over hoe overheden moeten handelen bij extreme gevaren voor de bevolking. Nu is de Chinese overheid niet de vergelijken met de Nederlandse, maar hoe Betten beide kanten van de quarantaine beschrijft is eng realistisch. Geen wonder dat hij afgelopen jaar de Schaduwprijs voor beste Nederlandse thriller in de wacht sleepte.

Kopen dus! Hier bij Bol.com of Amazon.nl.

Game: Plague Inc.

Waar in het bordspel het gaat om het bestrijden van de virussen, is de game Place Inc. het omgekeerde. Het is de bedoeling dat je een zo dodelijk mogelijk virus ontwikkeld dat na het infecteren van Patient Zero zich over de hele wereld moet verspreiden.

Plague Inc: Evolved Official Launch Trailer

Hoewel het spel natuurlijk puur entertainment is, ligt het zo dicht tegen de realiteit aan dat het – zo gaan de verhalen – bij wetenschappelijk onderzoeken kan worden gebruikt. De developer heeft recent zelf gewaarschuwd om dit spel níet de gebruiken als middel om de verspreiding van het Corona-virus te voorspellen.

Verkrijgbaar op Steam of voor mobiele telefoons.

TV-Serie: Cordon / Containment

In het boek Quarantaine wordt deel van Nederland geïsoleerd, de Belgische tv-serie Cordon vertelt over een uitbraak van een gevaarlijk virus in Antwerpen, waarbij een deel van de stad afgesloten wordt.

De Vlaamse serie werd in eerste instantie in Nederland uitgezonden door FOX, maar is op dit moment zijn beide seizoenen beschikbaar bij Videoland. De serie heeft zelfs een Amerikaanse remake gekregen: Containment.

Containment (The CW) Official Trailer [HD]

Aanvullingen?

Heb jij nog aanvullingen voor deze lijst? Hoe bereid jij je voor op COVID-19? Waaraan denk jij dat de wereld ten onder gaat? Laat het weten in de reacties!

En vergeet deze tips natuurlijk niet te verspreiden op twitter of facebook, want als het coronavirus dichterbij komt, wil je toch ook dat je familie en vrienden op het ergste zijn voorbereid? 😉

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “COVID-19: Hoe overleef je het coronavirus? 5 tips voor een gezellige quarantaine”

Plaats een reactie