Maar wat is Halloween eigenlijk?

31 oktober is het Halloween of eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Halloween is een samensmelting van diverse gebruiken en geloven. De Kelten vierden rond deze tijd Samhain, een oogstfeest dat letterlijk einde van de zomer betekent, maar ook het Ierse woord is voor de maand november.

girl in witch Halloween costume
Photo by Paige Cody on Unsplash

Doordat veel planten dood gaan en de bladeren van de bomen vallen in deze tijd, geloofden de Kelten dat de barriere tussen het leven en hiernamaals dunner was dan normaal en dat geesten van de in dat jaar overleden mensen terug proberen te komen van de dood. Door het dragen van maskers probeerden de Kelten de geesten af te schrikken en hopen zo dat de geesten geen bezit nemen van hun lichaam.

De oorsprong van het Trick ‘r Treat als kinderen langs de deuren gaan om mensen te laten schrikken en snoepjes te vragen is waarschijnlijk een combinatie van deze maskers met een Christelijk gebruik tijdens Allerzielen, wanneer bedelaars voor brood langs de deuren gingen en beloofden voor ieder brood een gebed te doen voor een overledene van de gulle gever.

De pompoen, hét icoon van Halloween, is het jongste onderdeel van Halloween. Toen rond 1845 de oogst in Ierland voor het zoveelste jaar was mislukt, vluchten veel naar Amerika. Daar troffen ze de pompoen aan als ideaal decoratie materiaal voor hun Ierse gebruiken. Jack-o’-lantern is geboren, hoewel over de precieze herkomst van Jack vele verschillende verhalen gaan.

Dit is eigenlijk nog maar een beknopte samenvatting, maar toch wel het minste dat je moet weten voor je gaat deelnemen aan alle Halloween-activiteiten.

Een heel prettig, geestig en monsterlijk Halloween!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie