Weg Van De Wereld viert Día de los Muertos

In het één-programma Weg Van De Wereld staat in elke aflevering een specifiek feest centraal. Vandaag 16 januari trekt reporter Sofie Van Moll naar Mexico om te kijken hoe de mensen daar Día de los Muertos vieren.


Bij ons raakt stilaan Halloween ook ingeburgerd. In Mexico bestaat een soortgelijke traditie al eeuwenlang. Daar viert men elk jaar op 1 en 2 november Día de los Muertos of de dag van de doden. Men gelooft dat op deze dagen de zielen van de doden naar de aarde terugkeren, deze van kinderen op 1 november en deze van volwassenen op 2 november. De Mexicanen gaan op deze dagen naar het kerkhof om bij de zielen van de overledenen te zijn en bouwen voor deze dagen vaak altaars waarop het favoriete eten, drank, foto’s en spullen van de overledenen ritueel geofferd worden.  Ze hopen zo dat de zielen gestimuleerd worden om de levenden te bezoeken om hun wensen en grieven te aanhoren. Er vinden ook vaak parades plaats, waar skeletten en schedels een prominente plaats op praalwagens innemen. Niet alleen op kerkhoven en bij families thuis worden altaren gebouwd voor de doden. Tijdens Día de los Muertos vind je ze ook in scholen en in officiële overheidsgebouwen.

De feestdag, die opgenomen is in de UNESCO-lijst van Meesterwerken van Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid, vindt zijn oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Bij onder andere de Azteken en Maya was het gebruikelijk om hun voorouders te vereren door hun bewaarde schedels tentoon te stellen. Bij deze volkeren duurde het ritueel vaak de volledige maand augustus. Na de kolonisatie door de Spanjaarden werd het ritueel geïntegreerd met het christelijke Allerheiligen en Allerzielen en werd de feestdag ingekort tot 2 dagen en verschoven naar november.


Ondanks het feit dat het feest in heel Mexico wordt gevierd, zijn er toch grote regionale verschillen. Weg van de wereld trekt naar de zuidelijke staat Oaxaca. Daar wordt Día de los Muertos nog zeer traditioneel gevierd met veel rituelen. Dat komt omdat de inwoners van Oaxaca nog afstammen van de Azteken en Zapoteken. Reporter Sofie Van Moll trekt naar een gezin in de armere buurten om er de voorbereidingen te volgen en het feest zelf te beleven.

Weg van de Wereld, Día de los Muertos, is te bekijken op de Vlaamse zender één (ook te bekijken in Nederland) op maandag 16 januari omstreeks 21u25.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie