Recensie: Willow Creek (Bobcat Goldthwait, 2013)

Een paar jaar geleden besprak ik de film The Lost Coast Tapes (Corey Grant, 2012), een ‘found footage film’ over een aantal mensen dat een documentaire maakt over Bigfoot (de sequel Bigfoot: Beyond The Lost Coast Tapes staat trouwens gepland voor dit jaar). Mijn verbazing was dus groot toen bleek dat ook de found footage film Willow Creek over een aantal mensen ging dat een documentaire maakt over Bigfoot. Ook op andere punten is Willow Creek niet echt origineel te noemen…

In Willow Creek volgen we Jim (Bryce Johnson) en Kelly (Alexie Gilmore) die een documentaire maken over Bigfoot. Hiervoor gaan ze naar Willow Creek en Bluff Creek in Noord California om in de voetsporen te treden van Roger Patterson en Robert Gimlin die er in 1967 de welbekende filmopnames maakten van een vrouwelijke Bigfoot. Jim en Kelly interviewen de lokale bevolking, eten Bigfoot burgers en gaan op zoek naar de exacte plek waar Bigfoot is waargenomen. Niet iedereen is daar even blij mee… Ondertussen komt hun relatie nogal onder druk te staan als blijkt dat Kelly absoluut niet in Bigfoot gelooft en andere toekomstplannen heeft dan Jim. Maar hé, dit is een found footage film, dus de toekomst pakt voor beiden sowieso heel anders uit dan ze hadden gepland.

Toen het nog leuk was...
Toen het nog leuk was…

Willow Creek is geregisseerd en geschreven door Bobcat Goldthwait, misschien ken je hem als acteur van de Police Academy-films, misschien ken je hem als regisseur van World’s Greatest Dad en de (toch ook wel tegenvallende) film God Bless America. Zoals ik eerder al aangaf, is het verhaal weinig origineel, daarbij is het behoorlijk saai, want er gebeurt relatief weinig, en als er wat gebeurt, dan is dat nogal eentonig en voorspelbaar. De film is ook niet goed gemonteerd, op zich niet gek voor een found footage film, maar toch…

Toen het niet meer zo leuk was...
Toen het niet meer zo leuk was…

Hoewel de film zelf tegenvalt is het acteerwerk goed, en dat komt deels omdat Goldthwait de personages wel grondig heeft uitgewerkt. Daarbij hebben zowel Bryce Johnson als Alexie Gilmore de nodige acteerervaring (en dat merk je) en hebben ze allebei eerder samengewerkt met Goldthwait. In de bijrollen zie je trouwens echte bewoners van Willow Creek, zoals Steven Streufert, de eigenaar van de Bigfoor boekenwinkel en Tom Yamarone die de avonturen van Patterson en Gimlin bezingt.

Een frame van de Patterson Gimlin film Een frame van de Patterson Gimlin film

Special effects en special make-up zitten niet in de film (voor liefhebbers van gore is deze film op geen enkele wijze interessant). Wat de film eng maakt (als je het al eng vindt) is de suspense. Het eind van Willow Creek is net zoals de rest van film: niet origineel en voorspelbaar. Je kunt beter The Lost Coast Tapes kijken, die is interessanter.

Bloody Mary proefnotitie: Deze Bigfoot burger valt een beetje tegen.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie