Boekrecensie: Het Teken van de Roos – G.L. D’Andrea

Na het eerste boek in de Wonderkind-trilogie van G.L. D’Andrea wilde je gelijk verder lezen in het volgende deel. Gelukkig hoefden we niet heel lang te wachten op Het Teken van de Roos. Dit boek kun je alleen lezen als je het eerste deel ook gelezen hebt. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er dus hier en daar een spoiler in staan.

Er zijn wijken in Parijs die op geen enkele kaart te vinden zijn. Straten die alleen in de ogen van hun bewoners bestaan. Huizen die even later niet meer terug te vinden zijn. Caius is het Wonderkind. Met deze onthulling is zijn leven veranderd in een nachtmerrie. Hij is door de afschrikwekkende Herr Spiegelmann naar de verborgen Parijse wijk Dent de Nuit gelokt en zit nu opgesloten in zijn huis. Telkens als Caius zich iets probeert te herinneren, stroomt er bloed uit een litteken op zijn borst. Dit is het Teken van de Roos. 

In dit tweede boek van de Wonderkind-trilogie komt Caius erachter dat hij een nieuwe, beangstigende gave heeft: hij kan het verleden lezen van wie of wat hij maar tegenkomt. Met gevaar voor eigen leven komt hij zo meer te weten over Herr Spiegelmann, maar ook over zichzelf. Alles blijkt anders dan hij altijd had gedacht…

Het Teken van de Roos is een stuk duisterder en nog minder kinderachtig dan De Zilvermunt. In dit boek waant de lezer zich in een wereld die beangstigend, fascinerend en onvoorstelbaar tegelijk is. De wereld waarin splendides, wisselaars en jagers de normaalste zaak van de wereld zijn, maar er is niet sprake van maar één wereld. In al deze werelden is het oorlog en er is daardoor dus veel dood en verderf en bloed.

Sommige stukken in het boek zijn zo onlogisch en onvoorstelbaar dat een hoofdstuk soms twee keer gelezen moet worden. Ook het continu wisselen van perspectief per hoofdstuk zonder al te duidelijk te laten weten in welke gedachtenstroom van een personage je nu weer terecht gekomen bent, zorgt soms voor gefronste blikken tijdens het lezen.  Ook naar het einde van dit boek denk je dat je alles begrijpt, maar de plottwisten aan het einde zorgen weer voor een prachtig open einde.

Waardering: 3 sterren

Het boek is uitgegeven door WB Fantasy, Wonderkind boek nummert 2 Het Teken van de Roos ligt nu in de winkel. Lees ook de recensie van boek 1 De Zilvermunt.

 

Interessant artikel?

Plaats een reactie