Wordt Brad Pitts World War Z een trilogie?


World War Z is nog niet eens af of er gaan al geruchten dat de zombiefilm een franchise moet gaan worden die uit op zijn minst een trilogie gaat bestaan. Een franchise waar Brad Pitt eigenhandig zijn stempel op kan drukken.

Opvallend nieuws dat deze week min of meer verstopt zat in een artikel over Brad Pitts film Moneyball in The L.A. Times. Hierin wordt naast de tekst over de film waarvoor hij hoogstwaarschijnlijk wel een Oscar-nominatie gaat krijgen uit de doeken gedaan dat er in de carrière van Pitt nog maar een ding ontbreekt en dat is een succesvolle franchise waarvan hij het gezicht is. Tom Cruise heeft zijn Mission: Impossible spektakels, Matt Damon zijn Bourne-reeks, Johnny Depp zijn Pirates Of The Caribbean vehikels en hoewel Pitt natuurlijk in alle Ocean’s films zat is die reeks toch van ‘gezicht’ George Clooney. Pitt aast volgens het artikel al jaren op een soortgelijke filmserie voor zichzelf, maar zag de geplande reeks vervolgfilms op Troy aan zijn neus voorbij gaan toen de film niet deed wat ‘ie moest doen.

World War Z verschijnt in Amerika over een klein jaartje en moet daar de kerstklapper van 2012 gaan worden. In ons land komt ‘ie ietsjes later uit. Pitt speelt hierin Gerry Lane, een medewerker van de Verenigde Naties die een wereldwijde zombie uitbraak het hoofd moet zien te bieden. Aanvankelijk ging iedereen er vanuit dat het een eenmalig filmproject zou worden, daar het gebaseerd is op Max Brooks’ boek World War Z: An Oral History Of The Zombie War en dat boek een door een overlevende opgetekende weerslag is van de epidemie die de mensheid bijna wegvaagt. Maar al redelijk snel werd duidelijk dat filmstudio Paramount vooral de herkenbare titel voor zichzelf wilde hebben en dat scenarioschrijvers J. Michael Straczynski en Matthew Michael Carnahan de opdracht hadden gekregen een behoorlijk andere draai aan het verhaal te geven. Liefhebbers van het boek reageerden furieus, maar vooralsnog is nog steeds niet duidelijk hoe trouw de film nu wel of niet aan het boek zal zijn. Nu is bekend dat er bij succes meer films gaan komen en Pitt wellicht zijn zo gewenste franchise te pakken heeft.

Regisseur Marc Foster en studio Paramount hebben in ieder geval aangegeven dat zij in het gegeven van de zombie uitbraak op zijn minst een trilogie zien. Eentje die stilistisch ergens tussen de filmtrilogie rond Jason Bourne en de populaire zombie tv-reeks The Walking Dead in moet gaan liggen. Hierdoor is wederom de vraag wat nu exact het verhaal van de film gaat worden. Wordt het boek gevolgd, dan is het verhaal met één film wel uitverteld. Lijkt dus definitief niet de weg die men inslaat, het boek wordt verteld vanuit een bijna filosofisch oogpunt, met als achterliggende gedachte de manier waarop de mensheid omgaat met een wereldwijde catastrofe en de hoofdpersoon is zeker geen VN-medewerker. Wordt World War Z dan een op zichzelf staand verhaal dat aan de gebeurtenissen in het boek vooraf gaat? Zodat het daadwerkelijke verhaal voor deel twee of drie gebruikt wordt? Of worden er alleen elementen uit het boek gepikt? De tijd zal het leren…  Naast Pitt zijn er in World War Z rollen weggelegd voor Anthony Mackie, Matthew Fox, Mireille Enos en James Badge Dale. In ons land moeten we nog exact een jaar gaan wachten. World War Z gaat op donderdag 3 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen draaien.

(foto: Reuters)

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Wordt Brad Pitts World War Z een trilogie?”

 1. Wat het ook wordt: ik ben en blijf zeer benieuwd naar dit filmproject. Brad Pitt is een goede acteur en als hij een franchise wil met zombiefilms, dan kan ik niet anders dan daar erg blij om zijn. Overigens vind ik het boek erg gaaf, dus ik hoop wel dat er ook nog wat van het verhaal terug te zien is in de film(s). Balen dat we nog zo lang moeten wachten… (Als er niet echt een zombie apocalyps is rond kerst dit jaar :P)

  Beantwoorden
 2. Ook ik ben erg benieuwd naar dit project en hoewel ik het boek heb gelezen en erg goed vind, mag het van mij ook wel een trilogie worden! Benieuwd hoe ze dat aan gaan pakken.
  En wat Sjors al zegt, als we het halen 😀

  Beantwoorden
 3. Zo te zien komt er dus eindelijk weer eens iets goeds van Brad Pitt. Vond hem de laatste jaren nogal wat slappe en voorspelbare films afleveren. Ook wel geinig dat de voormalig nattedroom van vrouwelijk Nederland eens gaat verschijnen in een waarschijnlijk rauwe zombie film.

  Beantwoorden

Plaats een reactie