World War Z verkoopt 1 miljoen exemplaren

World War Z - Max BrooksUitgever Three River Press maakte deze week bekend dat onlangs het miljoenste exemplaar van World War Z: An Oral History of the Zombie War verkocht werd. Het boek van Max Brooks, een voormalige medewerker van Saturday Night Live, verscheen voor het eerst in 2006, stond 62 weken in de bestseller list van The New York Times en is de opvolger van zijn boek The Zombie Survival Guide uit 2003. Van dat laatste boek zijn ondertussen bijna 1,4 miljoen exemplaren verkocht.

World War Z: An Oral History of the Zombie War is een post-apocalyptische zombiethriller. Schrijver Max Brooks speelt in het boek de rol van een UN-medewerker die tien jaar na het einde van de zombie-oorlog een rapport opstelde voor de Postwar Commission. In het officiële rapport liet de top van de United Nations heel wat persoonlijke verhalen weg en richtte men zich vooral op de feiten. Daarom bundelde Max Brooks die persoonlijke verhalen in een eigen boek. Elk hoofdstuk is opgevat als een interview met een overlevende van de zombie-oorlog. In een chronologisch verslag leren we hoe de Amerikaanse overheid reageerde op de zombie pandemie, hoe andere landen reageerden op de uitbraak, maar vooral hoe de gewone burgers trachtte te overleven.

Zoals zo vaak wordt een zombieverhaal gebruikt om een portie maatschappijkritiek mee te geven. Denk maar aan de Living Dead-films van George A. Romero. Ook in World War Z gebruikt schrijver Max Brooks het zombieverhaal om commentaar te leveren op de wereld van vandaag. De zombieplaag begint namelijk in China, maar de Chinese overheid probeert het zaakje in de doofpot te steken. Maar via de illegale orgaanhandel raakt het virus toch wereldwijd verspreid. Israël neemt als maatregel om zijn grenzen volledig te sluiten, Zuid-Afrika grijpt terug naar een apartheidsregime en Iran gebruikt nucleaire wapens in de strijd. Amerika is dan weer, net als bij de orkaan Katrina, totaal onvoorbereid, negeert alle mogelijke signalen en als de strijd uitbreekt moeten de verschillende overheidsinstanties een bureaucratisch robbertje uitvechten, waarbij eigen gewin voorop staat. Volgens Max Brooks heeft hij zijn huiswerk grondig gemaakt voor het boek en zijn de reacties en de gevolgen in de verschillende landen realistisch en gebaseerd op huidige beleidsvisies.

Het grote succes van het boek in Amerika heeft ervoor gezorgd dat de vertaalrechten ondertussen al aan 22 landen zijn verkocht. Dit proces zal versneld worden, doordat eind 2012 de verfilming van het boek in de Amerikaanse bioscopen moet belanden. Met een budget van 125 miljoen dollar, dat nu al overschreden is door productievertragingen en fouten, zal de film de duurste zombiefilm tot nu toe worden. De film zal geregisseerd worden door Bond-regisseur Marc Foster en in de hoofdrollen zien we Brad Pitt, James Badge Dale, Matthew Fox en Ed Harris. Onlangs raakte bekend dat ook de Nederlandse acteur Michiel Huisman een rol te pakken heeft gekregen in dit ambitieuze project.

Voorlopig is er nog geen Nederlandse vertaling van het boek op de markt en een Nederlandse releasedatum voor de film is er al evenmin, maar alles wijst erop dat u het boek en de film in 2013 mag verwachten.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “World War Z verkoopt 1 miljoen exemplaren”

  1. Nils, van de wishlist halen en lezen! 🙂 Een echt lekker boek. Als je into zombies bent natuurlijk. Meer boeken hebben de ‘verzameling van verhalen van ooggetuigen’-aanpak geprobeerd. Sommige hiervan zijn aardig, anderen doen vermoeden dat de betreffende schrijver het niet kon opbrengen om 1 lang verhaal te schrijven. Max Brooks is het wel gelukt.

    Staat al een tijdje op de plank te wachten om opnieuw gelezen te worden, maar ik heb besloten daar toch nog even mee te wachten. De film zal denk ik niet alle verhaallijnen uit het boek kunnen volgen, en ik wil lekker onbevangen deze eerste mainstream zombiefilm (of was Zombieland met een budget van 24 miljoen dollar dat al?) in de bioscoop gaan kijken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie