The X-Files nu op Amazon Prime. Vijf angstaanjagende stand-alone afleveringen

Op 7 juli werd het Nederlandse aanbod van Amazon Prime aangevuld met alle elf seizoenen van welbekende sciencefiction/horrorserie The X-Files. De avonturen van FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully zullen bij velen goede herinneringen ophalen, maar voor degene die nooit de kans hebben gehad om de serie te kijken komt dit ook bijzonder mooi uit.

De serie gaat diep in op het fenomeen van buitenaards leven en complottheorieën, echter het bied ook een oneindig scala aan bovennatuurlijke monsters en thema’s. Ook speelt de serie met haar publiek door genre-overschrijdende afleveringen aan te bieden die soms de draak steken met zichzelf. Voor ieder wat wils dus.

Om de release op Amazon Prime te vieren heb ik de vijf meest enge afleveringen uitgezocht voor de echte horrorliefhebber. Deze kunnen allemaal op zichzelf gekeken worden zonder voorkennis. Dus als je nu een ervaren kijker bent, een superfan of de serie nog nooit hebt gezien, met deze afleveringen zit je altijd goed.

Squeeze (S01E03)/Tooms (S01E21)

Eigenlijk is het helemaal niet eerlijk om te beginnen met een dubbele aflevering in een reeks van vijf. Squeeze en Tooms zijn echter zo onafscheidelijk verbonden dat ze altijd bij elkaar moeten worden genoemd. Een vreemde reeks aan moorden zijn gepleegd in afgesloten ruimtes maar er is geen enkel bewijs of spoor van inbraak. Het ontbreken van de levers van de slachtoffers wijst toch echt niet op een natuurlijke dood. Het feit dat deze reeks moorden een fenomeen blijkt te zijn wat iedere 30 jaar voor lijkt te komen maakt het geheel nog nét iets enger.

Humbug (S02E20)

Een gemeenschap aan gepensioneerde side-show ‘freaks’ en andere afgedankte oude circusartiesten aan de rand van een moeras in Florida. Dit beeld brengt op zichzelf al ongemakkelijke gevoelens met zich mee. Als er dan ook nog eens een moordenaar tussen de ‘freakshow’ in sluipt dan zit er niks anders op dan Mulder en Scully langs te laten komen. Het resultaat is een verrassende, bizarre en vooral smerige aflevering vol nare implicaties.

Drive (S06E02)

In deze zenuwslopende aflevering neemt Bryan Cranston de rol aan van een man die een mysterieuze aandoening heeft waarbij zijn hoofd mogelijk ontploft als de auto waarin hij zich samen met Mulder bevind onder een bepaalde snelheid komt. De aandoening heeft eerder al een gruwelijke ravage achtergelaten en Scully is dringend op zoek naar een oplossing.

Ook leuk: deze horror variant op Speed (1994) werd geschreven door Vince Gilligan, bedenker van het enorm succesvolle Breaking Bad (2008). Gilligan was zó onder de indruk van Cranston’s acteerwerk in deze aflevering dat het er mede voor gezorgd heeft dat Cranston de hoofdrol heeft bemachtigd in de bekroonde serie.

Home (S04E02)

Home is wellicht de meest controversiële aflevering die de serie in haar 11 seizoenen heeft voortgebracht. Mede dankzij het zwaar te verteren openingsshot van het begraven van een pasgeboren baby was deze aflevering lang verbannen van de Amerikaanse televisie na de initiële uitzending. Home staat nog altijd bekend als een angstaanjagende, zieke en gore-gevulde aflevering met taboe onderwerpen en een nare The Hills have Eyes- (1977)achtige sfeer.

Paper Hearts (S04E10)

Een rode draad in The X-Files is Fox Mulder’s zoektocht naar zijn zus, die op jonge leeftijd verdween. In Paper Hearts komt Mulder in contact met een beruchte opgesloten kindermoordenaar die claimt dat Mulder’s zusje een van zijn vele slachtoffers was. Wat deze aflevering zó eng maakt is dat de sinistere verhalen en daden van de moordenaar niks met bovennatuurlijke krachten te maken heeft. De daden zijn verschrikkelijk en levensecht. Dit geeft de aflevering een heel ongemakkelijke en beklemmende sfeer. Paper Hearts heeft met zijn ‘true crime’ invalshoek een uitzonderlijke rol in het X-Files universum. Dit weerhoudt de aflevering er echter niet van om gruwelijk eng te zijn.

Welke afleveringen staan jou nog het meeste bij?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “The X-Files nu op Amazon Prime. Vijf angstaanjagende stand-alone afleveringen”

 1. Deze afleveringen zijn zeker goed. Vooral Drive vond ik gaaf.
  De aflevering die mij gelijk te binnen schiet n.a.v. jouw vraag is uit seizoen 10 getiteld “Mulder and Scully Meet the Were-Monster” over een wheremonster die overdag mens werd en dat vreselijk vond 🙂

  Beantwoorden
  • Een zeer coole aflevering ja! Ik heb voor dit lijstje de meer ’tongue-in-cheek’ episodes even achterwege gelaten. Maar afleveringen zoals Bad Blood, The Post-Modern Prometheus en natuurlijk de onvergetelijke José Chung’s From Outer Space zijn stuk voor stuk klassiekers die zo in iedere lijst van beste X-Files afleveringen kunnen staan!

   Beantwoorden
 2. Ik ben heerlijk aan het genieten vanaf aflevering 1. Mooi ook hoe ze af en toe inspiratie halen uit ander material, zo is aflevering 8 uit het eerste seizoen ‘Ice’ duidelijk een knipoog naar Who Goes There? / The Thing.

  Beantwoorden

Plaats een reactie