Recensie: Zwart Water, geslaagde debuutfilm van Elbert van Strien

zwart water - elbert van strien

In Zwart Water verhuist een gezin, met moeder Christina (Hadewych Minis) en vader Paul (Barry Atsma) met hun dochter Lisa naar het ouderlijk huis van Christina in België nadat diens moeder is overleden.

Daar ontmoet de 9-jarige Lisa (Isabel Stokkel) een vreemd en sinister meisje in de kelder waar ze bevriend mee raakt en tegen begint te praten. Het meisje beweert de dode tweelingzus van Lisa’s moeder te zijn en een gruwelijk geheim met zich mee te dragen. Dit is het begin van een ontrafeling dat grote gevolgen voor het hele gezin heeft.

Zwart Water is een geslaagde debuutfilm van Elbert van Strien, die helaas door het sceptische Nederlandse publiek helaas genegeerd is in de bioscopen. Het imago van de Nederlandse film is de afgelopen 10 jaar sterk verbeterd, internationale horror is populair, maar Zwart Water geprofileerd als psychologische thriller verdween na slechts een week uit de Nederlandse bioscopen. Jan Doense schreef deze maand in een column ‘Toekomst van (Neder)Horror’ voor Nederhorror.nl: “de toekomst van de Nederhorror vooral gebaat bij succes in de Pathébioscopen. En leer mij de boekers van die zalen kennen; die vinden zelfs [REC] al te arty”

Zwart Water trekt een flinterdunne lijn tussen werkelijkheid en verbeelding, die vooral door Hadewych Minis goed op de kijker wordt overgezet. Het acteerwerk van de debuterende jonge Isabelle Stokkel geeft mij af en toe het gevoel dat ik naar een kinderfilm kijk, aan de andere kant is deze kinderlijke onschuld juist een van de belangrijkste elementen van het verhaal.

Zwart Water Trailer HD

Het vervallen landhuis in België geeft de film de juiste, spannende sfeer mee, “in Nederland vind je dit niet” vertelt Elbert van Strien in de Making of. Het is in diezelfde Making of mooi om te zien hoe de regisseur zijn film in beeld wil brengen. Hoewel Zwart Water er af en toe naar neigt om langdradig te worden, zitten er leuke verrassingen in het verhaal en wordt duidelijk hoe dun de lijn tussen werkelijkheid en de verbeelding is.

Iedereen die de film die ene week in de bioscoop gemist heeft, geef Zwart Water nog een kans nu deze film op Blu-ray en DVD te verkrijgen is.

Sterren: 4.5 / 5

Elbert van Strien is nu bezig de financiering rond te krijgen voor twee andere film, de futuristische thriller Out of Mind en de supernatural thriller Marionette.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Zwart Water, geslaagde debuutfilm van Elbert van Strien”

  1. Kijkerstip? Iemand reeds gezien? Ik zie em momenteel bij ons in de videotheek (België) bij de recente in het B-rek staan, maar heb me er nog niet aan willen wagen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie