15 jaar Resident Evil, Capcom is er nog lang niet klaar mee

Click here to display content from DailyMotion.
Learn more in DailyMotion’s privacy policy.

Capcom grijpt het 15-jarig bestaan van Resident Evil aan om de 3DS games Resident Evil: The Mercenaries 3D (2011), Resident Evil: Revelations (2012) en de PS3/Xbox360 titel Resident Evil: Operation Raccoon City (2011) uit te brengen. Ook zullen er twee HD remakes uitgebracht worden: Resident Evil: Code Veronica X HD en Resident Evil 4 HD.

Dat is dus de toekomst van de Resident Evil-games, verder is bekend dat we in de nabije toekomst de films Resident Evil 5 en Resident Evil: Damnation uitgebracht zullen worden. (meer over de Resident Evil films)

Resident Evil 1 Playstation 1 GameMaar laten we ook even terug krijgen op de titel die 15 jaar geleden het genre ‘survival horror’ op de kaart zette. Shinji Mikam, de geestelijk vader van deze serie, werkte in bij Capcom aan de Disney-games als Who Framed Roger Rabbit en Aladdin. Geïnspireerd door de game Sweet Home en Lucio Fulci’s tegenvallende film Zombi 2, vond Shinji Mikam dat hij dat beter kon en begon te werken aan Biohazard. In het spel is ook duidelijk de invloed van Romero’s zombiefilms te zien. Met de vertaling naar het Engels kreeg het spel de inmiddels beroemde titel Resident Evil.

Twee jaar laten kwam het vervolg, Resident Evil 2, in gameplay en het verhaal een direct vervolg op het eerste deel: Enge lokaties, puzzels en proberen te overleven. Resident Evil 3 in 1999 was de laatste game waar Shinji Mikam zich direct mee bemoeide, een extra toevoeging waren de minigames waar je onder tijdsdruk moet puzzlen en zombies van je af moet slaan.

In 2002 kwam Resident Evil Zero op de Nintendo GameCube uit, een prequel op het eerste deel met bijna traditionele gameplay, maar heeft de mogelijkheid om te wisselen van karakters om zo diegene te gebruiken wie jou het meest geschikt lijkt voor de situatie.

Screenshot uit Resident Evil 4Pas in 2005 komt het echte vierde deel in de serie uit, Resident Evil 4 blijk een gamechanger, Capcom lijkt hier te zijn afgestapt van de survival horror, het is een third person shooter geworden waarin je een stuk minder zombies meer tegenkomt, maar meer andere minsters. Het spel bleef overigens net zo bloederig als vorige delen, je zou het een actiehorror kunnen noemen.

In 2009 ontstond er grote heisa rond Resident Evil 5, Capcom besloot dat het verhaal zich in Afrika moest afspelen en hierdoor moest je nogal een flink aantal negers neerknallen. Het besluit om meer blanken in het spel toe te voegen was niet geheel onverstand. Een geliefde functie in het nieuwe deel is de coöpmodus waarin je gezellig samen de geïnfecteerden moet afslachten.

Er zijn daarnaast diverse spin-offs, remakes en vooral remixes in de Resident Evil-serie uitgebracht waarvan Resident Evil: Outbreak misschien nogwel noemenswaardig is. Deze survival horrorgame uit 2003 speelt zich af tussen deel 2 en 3, het is de eerste Resident Evil-game die een coöpmodus en online multiplayer ondersteunde. Het minst noemenswaardig is een Resident Evil pinballgame voor de Game Boy Color. Capcom heeft al regelmatig laten vallen dat er misschien een zesde deel komt, maar dit tot op heden niet bevestigd.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “15 jaar Resident Evil, Capcom is er nog lang niet klaar mee”

Plaats een reactie