Vijf angstaanjagende films voor een goede kerst

Het is weer Kerst, maar behalve een hardvuur of een pruttelend pannetje ragout is er niks op tv. Wat dan te kijken. Hierbij 5 uiteenlopende kerstfilms voor de horrorliefhebber:

The Nightmare Before Christmas (1993)

Misschien dan wel niet de engste film om te kijken voor kerst, maar iconisch is deze film zeker. De bekende regisseur Tim Burton maakte de film naar aanleiding van het bijzondere gevoel dat hij als kind van de feestdagen kreeg. The Nightmare Before Christmas gaat over de Koning van Halloween, Jack Skellington. Jack Skellington is echter geen fan van deze feestdag en wanneer hij achter het bestaan komt van Kerst vindt Jack deze feestdag veel leuker en gezelliger. Om deze reden besluit hij de Kerstman te ontvoeren en zo Kerst over te nemen. Dit leidt natuurlijk echter naar veel chaos en een groot avontuur voor beide Jack als de feestdagen van Halloween en Kerst. Het leuke van deze film is natuurlijk dat het de twee meest verschillende feestdagen gebruikt om zo een film te maken, die je eigenlijk daarom ook twee keer per jaar kan kijken. 

This Is Halloween (From Tim Burton's "The Nightmare Before Christmas")

Lees ook: Santa’s evil helpers top 5

Anna and the Apocalypse (2017)

Anna and the Apocalypse is een musical-horrorfilm en gaat over de Schotse tiener Anna (Ella Hunt) die haar saaie leventje beu begint te worden en eigenlijk meer spanning in haar leven kan gebruiken.  Voor deze reden besluit ze om aan het eind van haar huidige school jaar voor een jaar te gaan reizen.  Maar hiervoor is er eerst nog een groot probleem namelijk een steeds groter wordende zombie-uitbraak die haar school en haar leven bedreigt. Het mooie aan deze film is dat deze heel goed het gevoel van hoe het is om tiener te zijn neerzet. En alle acteurs spelen hun rol erg sterk. Ook zijn de meeste nummers leuk geschreven en zorgen zo voor een goede sfeer waarin het gezellig is, of serieus wanneer nodig. Als je op zoek bent naar een leuke titel om te kijken met mensen die niet veel horrorfilms hebben gezien dan is dit zeker een goede keus. 

ANNA AND THE APOCALYPSE Official Trailer (2018)

Better Watch Out (2016)

Better Watch Out gaat over de 16 jaar oude Ashley (Olivia DeJonge) die rond de Kerstdagen gaat babysitten op een jongetje in haar buurt, Luke (Levi Miller) die gevoelens voor haar heeft. Tijdens het babysitten komt ze er achter dat er iets vreemds gaande is.  Zo lijkt er iets anders in het huis zich af te spelen dan dat ze zich ooit voor mogelijk had gehouden.  Als ik meer zou zeggen dan zou ik te veel verklappen en dat zou heel jammer zijn, je moet het zelf zien om te geloven. Als je houdt van een goede thriller en het niet vindt erg om te kijken naar een intense horror dan is dit een Kerstfilm die je zeker bij gaat blijven. 

BETTER WATCH OUT (2017) Official Red Band Trailer

Lees ook:Home Alone mét bloed is een stuk realistischer

Black Christmas (1974)

Black Christmas is één van de eerste Slasher-films en heeft zeker meegeholpen om dit genre populair te maken.  Dit is één van de redenen dat als je van oude horrorfilms houdt, dit er gelijk eentje wordt die je zeker een keer moet zien. Het verhaal van deze film gaat over een groep vrouwelijke universiteitsgenoten die tijdens kerst bedreigende telefoontjes ontvangen en vervolgens één voor één worden gestalkt en vermoord door de seriemoordenaar die achter de telefoontjes zit. Het leuke aan deze film is dat je veel dingen terugziet die later in veel horrorfilms bekend zijn geworden. Deze film is zelfs zo bekend geworden dat er twee remakes van zijn; de eerste remake kwam uit in 2006 en de tweede in 2019.  Maar ondanks deze remakes blijft volgens veel mensen de originele film toch zeker de beste versie. Het nadeel is wel van deze film dat het een oude film is wat betekent dat deze film niet voor iedereen meer eng, is maar alsnog blijft de film zeker wel een kijkje waard.  Kijk alleen niet gek als je na deze film voor de rest van de avond op een andere manier kijkt naar je telefoon. 

Black Christmas (1974) - Official Trailer (HD)

Lees ook: Recensie: Black Christmas (Sophia Takal, 2019)

Krampus (2015)

Deze film is tegenwoordig  voor veel horrorfans een standaard Kerstfilm geworden.  Dit komt omdat deze film alle elementen van een typische horrorfilm gebruikt om een spannend eng verhaal te maken en hiermee de sterke kanten van beide Horror en Kerst goed weet te benutten.  Deze film volgt het gezin Engel die voor kerst met de hele familie bij elkaar komt om samen een Kerstdiner te hebben. Dit begint gelijk al onprettig voor het gehele gezin omdat er onderling een nare sfeer ontstaat en de mensen in plaats van elkaar liefhebben elkaar eerder veel kritiek geven.  Dit zorgt ervoor dat de jongste zoon, Max (Emjay Anthony) zijn brief voor de Kerstman verbrandt.  Hij weet daarentegen niet dat dit een Kerstman oproept met hele andere methoden wat ervoor kan zorgen dat dit misschien het laatste Kerstfeest wordt voor heel de familie. ` Het gave aan deze film is niet alleen het acteerwerk ook al is dit zeer goed gedaan door de hele cast met als beste acteurs Adam Scott,  Toni Collette en David Koechner maar ook heeft deze film hele goede speciale effecten.  Zo zijn alle monsters in de film horrorvariaties van bekende Kerstsymbolen. Deze film is misschien niet geschikt voor heel het gezin maar het is een toegankelijke film die niet alleen de Kerst-waarden promoot maar met het leuke verhaal, acteerwerk en de mooie speciale effecten zich misschien zelfs uitgroeit tot je nieuwe Kersttraditie.   

Krampus - Official Trailer (HD)

Lees ook: Krampus is een heerlijke kersthorror! (recensie)

Welke films staan er de komende dagen op jouw lijst?

Fijne Kerstmis!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank Mulder
11 maanden geleden

Lekker lijstje, hier staat sowieso op de planning:
Ghostbuster 2 (jazeker, ook een beetje Kerstfilm).

Anna and the Apocalyps heb ik nog niet gezien, dus die wellicht.
En eigenlijk ook wel weer eens zin in A Nightmare before Christmas!

2
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x