Krampus is een heerlijke kersthorror! (recensie)

krampusSommigen van ons kijken er al maanden naar uit, december is de periode om klassiekers als Gremlins, Black Christmas en Silent Night, Deadly Night op te zetten. Maar van elk jaar dezelfde films opzetten krijgen anderen weer zo’n Home Alone gevoel. Krampus, de nieuwe film van Michael Dougherty (Trick r’ Treat) draait nu in de bioscopen en de potentie om zo’n kerstklassieker te worden.

Het verplichte jaarlijkse Kerstmis – de frustratie, de stress, het eten en de familie – de intro van Krampus geeft het allemaal goed weer. We herkennen het allemaal, al is het maar gedeeltelijk. Waarom doen we het toch elk jaar weer? De onderlinge banden worden er niet beter op. Dat merkt de jonge Max ook, maar in plaats van zijn wens – een Kerstmis zoals vroeger – kenbaar te maken aan de Kerstman, laat hij alle hoop en daarmee het kerstgevoel varen. Hier wordt de film interessant, alle personage zijn uitgebreid geïntroduceerd en een enorme sneeuwstorm zet op. De van oorsprong Duitse oma van het gezin vertelt een verhaal over vroeger en de horror kan beginnen.

Dat de film nog net een leeftijdswaardering heeft gekregen van 12 jaar en ouder zal altijd ook de intentie geweest zijn van de filmmakers. En hoewel Krampus nergens echt gruwelijk of bloederig wordt, zijn de beelden prachtig angstaanjagend gemaakt met de vele practical effect van de WETA Workshop. En ook het kleine beetje CGI in de film ziet er goed uit.


Ons geduld wordt lang op de proef gesteld, want hoewel Krampus al een tijdje over de daken rent, komt hij niet alleen. Hij stuurt eerst zijn helpers naar voren. Deze zijn creatief gevonden in allerlei kerstige figuren; van gingerbreadmannetjes tot kerstelfen. Alles komt voorbij. Als we eindelijk een beter beeld krijgen van Krampus, zien we ook bij hem het verfijnde creature design terug.

Waardering: 4 / 5 sterren      
Krampus is een heerlijke film geworden. Hij start misschien wat traag op en de personages zijn misschien een beetje te cliché. Als de film eenmaal losbarst is het een erg leuke, snelle, spannende horrorcomedy met veel aandacht besteed aan de vormgeving van zo’n beetje alles.
Voor degenen die de Zwarte Piet-discussie zat zijn, Krampus is in de Alpengebieden inderdaad de donkere tegenhanger/metgezel van Sinterklaas en straft daar de stoute kinderen met de roe.
krampus

7 Reacties
 1. Snowdog zegt

  4 sterren, super 🙂 dat is precies zoveel als ik van de nieuwste Star Wars hoop te verwachten…

 2. Very Bloody Mary zegt

  Vond het een topfilm, leuk begin ook, de mensheid op z’n best 😉

 3. Sjors zegt

  Helemaal mee eens! Erg vermakelijk en zeer mooi gemaakt. Qua humor overigens niet echt memorabel, maar verder erg leuk.

  Overigens was ik met zes mensen naar de bios: twee vonden ‘m gaaf, twee vonden ‘m oké en twee vonden ‘m slecht 😛

 4. Stefan zegt

  Ik ga hem morgen zien! Dat wordt genieten van DE kerstfilm van 2015!!
  Een kerst horror/comedy van het niveau van Gremlins!
  Ben trouwens ook erg benieuwd naar Gremlins 3: http://1428elm.com/2015/11/27/new-details-revealed-for-gremlins-3/

 5. Miriam zegt

  Helemaal eens met deze prachtige recensie! Ik heb de film afgelopen weekend gezien en als liefhebber van Broms werk (Krampus is gebaseerd op het gelijknamige boek van Brom) waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Al hoewel het begin idd wat cliché was, heb ik geweldig genoten van alle monsters en de duistere sfeer dat de film met zich meebracht. Dit is een film die ik best nog een keertje wil zien!

 6. Manuela Diepstraten zegt

  Deze moet ik echt nog in de bios gaan bekijken!

 7. Erik33 zegt

  Op de valreep toch nog in de bioscoop gezien, Leuke film. Allison Tolman, waar ken ik die actrice weer van? Agente uit Fargo TV serie seizoen 1.
  http://www.imdb.com/name/nm2798112/?ref_=tt_cl_t4

En wat vind jij?

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Krampus is een heerlijke kersthorror! (recensie)

7