Vooruitblik: 6 horrorboeken om in 2013 te lezen

Afgelopen jaar zijn we op het gebied van horrorboeken weer verwend. Denk hierbij aan ‘De Twaalf’ van Justin Cronin, ‘De Meester: Eeuwige Duisternis’ van Guillermo del Toro, ‘De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine’ van Ransom Riggs en ’22-11-1963’ geschreven door Stephen King. Ook Nederlandse auteurs verrasten ons met interessant leesvermaak: Anthonie Holslag kwam met een huiveringwekkende verhalenbundel ‘Zwarte Muren’, Rianne Lampers bezorgde ons duivels leesplezier met haar serie ‘Kronieken van de Nieuwe Tijd’ en Erik Kriek bracht zijn visuele kijk op Lovecraft met ‘Het Onzienbare’. Dit maakt 2012 tot een goed horrorjaar en we hopen dat 2013 nog een veel beter jaar gaat worden. Aan de aankondigingen van de volgende boeken gaat het in ieder geval niet liggen:

‘Joyland’ en ‘Dr. Sleep’ geschreven door Stephen King

Uitgeverij Luitingh heeft 2013 niet voor niets uitgeroepen tot het ‘Stephen King’-jaar. Want er gaan maar liefst twee nieuwe Stephen King boeken uitkomen.

stephen-king-2013Het interessantste op horrorgebied zal ‘Dr. Sleep’ zijn. Dit boek is het lang verwachte vervolg op ‘De Shining’ en zullen we eindelijk ontdekken, wat er met Danny Torrance is gebeurd: ‘Danny is inmiddels veertig jaar en niemand had verwacht dat hij zoals zijn vader zou worden. Helaas wil het lot, dat hij net als zijn vader verslaafd is geraakt aan de drank. Danny werkt in een hospice, waar hij met zijn gave (‘de Shining’) mensen kan helpen. Hij staat dodelijk zieke mensen bij, als ze de grens van leven naar door oversteken. Danny wordt door zijn omgeving dan ook ‘Dr. Sleep’ genoemd.’
Dr. Sleep zal in september 2013 bij uitgeverij Luitingh verschijnen.

Vlak voor de zomer zal eveneens van Kings hand, het boek ‘Joyland’ verschijnen. ‘Joyland’ zal zoals de naam al een beetje verklapt, zich afspelen in een pretpark, waar een medewerker te maken krijgt met een moordenaar en het lot van een stervend kind. Dit boek wordt meer omschreven als een thriller, die geheel zal draaien om het thema ‘opgroeien en ouder worden’. In dit boek zullen we dan ook kennis maken met een wat zachtere kant in het karakter van King. Joyland verschijnt in juni 2013 bij uitgeverij Luitingh.

 

‘Krampus’ geschreven door Gerard Brom

BBKrampusBromEerder verscheen de Nederlandse vertaling van het laatste boek van Brom, getiteld ‘De kinderdief’. Het boek bevatte het verhaal van Peter Pan met een duistere twist en viel voornamelijk op door de prachtige tekeningen, dit tot heuse kunstwerkjes kunnen worden bestempeld. Eerder bracht Brom al het boek ‘Plucker’ uit, die helaas nooit vertaald is.

Tot onze grote verrassing verscheen in oktober Brom’s nieuwe boek: ‘Krampus: The Yule Lord’. ‘Krampus is een geest van Yule (Yule is een van oorsprong een Keltisch feest, gevierd op 21 december, wat bekend staat als de langste nacht, red.) en de gezworen vijand van de kerstman. Op een moment besluit Krampus, dat hij het zat is en neemt de kerstman gevangen. Een gevecht tussen goed en kwaad volgt en een sterveling is hier getuige van. Krampus laat hem zien, dat de kerstman niet de vriendelijke man is, als wie hij zich voordoet…..’ Zoals we van Brom gewend zijn, staat ook dit boek weer volop prachtige tekeningen om zijn verhaal een extra beleving mee te geven.

Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend, maar we hopen dat WB Fantasy (uitgever van ‘De Kinderdief’, red.) ook ‘Krampus’ in 2013 gaat vertalen.

 

‘Alfa’ geschreven door Tisa Pescar

bbalfaTisa Pescar is onder andere bekend van haar boeken: ‘Wolfmaan’, ‘Jachtmaan’ en ‘Heksenmaan’. Deze boeken maken deel uit van een serie, die volledig draait om de Moroi, een combinatie van een vampier en een weerwolf en erfheksen. Diegenen die deze boeken kennen, wachten allang op het deel, waar we eindelijk meer te weten gaan komen over de moroi Radu Lupescu, die vele duistere geheimen met zich meedraagt. In april is het eindelijk zover, want dan zal via uitgeverij Luitingh ‘Alfa’ verschijnen, die zich geheel zal richten op deze moroi.:

Profeszor doktor. Tudom mi vagy.’ Ik weet wat je bent.De woorden die tijdens zijn gastcollege aan de universiteit van Târgu Mures vanuit het niets tot hem doordringen, brengen Radu Lupescu danig in verwarring. Want voor het oog van de wereld is hij een gewone man die een gewoon leven leidt. In werkelijkheid is Radu echter allesbehalve gewoon. Hij is een moroi, een weerwolfvampier met een allesbehalve gewoon verleden. En dat verleden lijkt hem nu te hebben ingehaald. Als hij dan ook nog eens met niet mis te verstane bedoelingen wordt benaderd door de bloedmooie Ileana, beseft hij, plotseling en met verbijsterende gevolgen, dat zijn toekomst er bepaald niet rooskleurig uitziet. Vooropgesteld dat hij een toekomst hééft…’

Wij wachten vol spanning tot de uitgave van Alfa in april.

 

‘Cabinet of Curiosities’ geschreven door Guillermo del Toro

BBDeltoroFilmmaker en schrijver Guillermo del Toro heeft al vele indrukwekkende monsterlijke creaties voort gebracht. Eén van de meest recente is de Meestertrilogie, die zich richt op het uitbreken van een vampiervirus, die huiveringwekkende monsters als gevolg heeft. Met het verschijnen van de eerste comic begin dit jaar en de plannen voor een televisieserie, is dit toch wel een succes te noemen. Voor wie meer wil weten over Del Toro zelf, kan zijn hart ophalen met zijn nieuwe boek: ‘Cabinet of Curiosities’. Een mustread voor de fan en ieder ander, die meer wil weten van het brein achter deze monsters. Het boek zal onder andere verschillende dagboekpagina’s van Del Toro bevatten en afbeeldingen/tekeningen. Daarnaast heeft Del Toro een interview van acht dagen (!) gehouden, waarvan het grootste deel terug te vinden zal zijn in het boek. Het meest interessante van het interview is dan wel het idee rondom de ‘man cave’. Als Del Toro sterft, wil hij mensen hebben, die door blijven schrijven in de genres (horror, science-fiction en fantasy, red.), waar hij zo gek op is. Voor deze mensen stelt hij een huis beschikbaar voor een bepaalde periode, waar alles te vinden is, wat hen kan helpen in dit proces.

Meer informatie hierover zal te vinden zijn in ‘Cabinet of Curiosities’, die in september 2013 (in het Engels, red.) zal verschijnen bij Harper Collins Publishers.

 

‘Saeculum’ geschreven door Ursula Poznanski

BBSaeculumMet ‘Erebos’ schreef Poznanski een huiveringwekkend boek over een game, die toch wel heel realistisch wordt. Eerder dit jaar werd bekend, dat Poznanski aan een tweede boek werkt, getiteld ‘Saeculum’, die nog enger zou moeten zijn als haar voorgaande boek. Waar ‘Erebos’ (niet geheel terecht) werd gecategoriseerd onder kinderboeken, is ‘Saeculum’ geschreven voor een ouder publiek. Ook in dit boek grijpt Poznanski weer terug naar het spelelement, wat ook nu weer duistere gevolgen heeft. ‘Dit keer houdt een groep studenten een middeleeuws rollenspel in een afgelegen bos. Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat, dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Oorspronkelijk wordt dit afgedaan als een spookverhaal. Dit verandert alleen tot een gruwelijke werkelijkheid, wanneer leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood.’
Het boek zal rond de jaarwisseling verschijnen bij Uitgeverij Lemniscaat. Eveneens zal van Poznanski begin januari een thriller verschijnen bij uitgeverij Cargo, getiteld ‘Vijf’.

Natuurlijk zijn er, behalve bovenstaande boeken, nog vele andere interessante titels, die zullen verschijnen in 2013. Naar welk boek kijken jullie het meeste naar uit?

Interessant artikel?

1 gedachte over “Vooruitblik: 6 horrorboeken om in 2013 te lezen”

Plaats een reactie