Recensie: World War Z op blu-ray (Mark Foster, 2013)

‘World War Z’ is een indrukwekkende groots opgezette film over een epidemie van hondsdolle zombies, die de wereld in zijn greep houdt. Deze keer geen langzame strompelende zombies, maar snelle wezens die binnen de kortste keren het virus verspreiden en de wereld maken tot een chaotische plek. In al deze chaos moet het gezin van Gerry Lane (Brad Pitt) zien te overleven en een manier vinden om dit virus een halt toe te roepen.

wwzb

Zoals we eerder al zeiden, is het voornamelijk een Brad Pitt film, die gericht is op het grotere publiek. Dit is vooral voor de echte horrorliefhebbers een nadeel, want de film bevat weinig tot geen gore. Dit maakt dat de film geschikt is voor een breder publiek, die in het bezit zijn van minder sterke magen. Aan de andere kant bestaat de kans, dat de echte horrorfans toch afhaken.

‘World War Z’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Brooks. Maar in tegenstelling tot het boek richt de film zich op één kant van het verhaal over de zombie uitbraak, namelijk die van Gerry Lane en zijn gezin. Daarbij blikt het boek terug op deze oorlog, terwijl we er in World War Z juist middenin zitten. En dat is voor een film eigenlijk ook wel essentieel om de spanning en de actie erin te houden.

‘World War Z’ is nu verkrijgbaar op schijf en is uitgebracht in drie varianten. Namelijk: dvd, combopack dvd + blu-ray en 3D blu-ray, waar ook een dvd en blu-ray zit bijgevoegd. Wij zullen hier de combopack dvd + blu-ray bespreken.

WWZ-BD

De film
Het voordeel van een film op schijf is, dat je het op je gemak nogmaals kunt bekijken. Dit loont bij ‘World War Z’, want naarmate je de film vaker bekijkt, beginnen meer details je op te vallen. Dit zorgt ervoor dat je je als kijker, diepgaander in de personages kunt inleven en je nog een intensere filmervaring krijgt. Interessant hierbij is de ‘extended action cut’, die de blu-ray ons biedt. Op het eerste gebied lijkt het verschil in lengte (+/- tien minuten) niet echt te overtuigen, maar in dit korte tijdsbestek wordt wel indruk gemaakt. Diverse gebeurtenissen bevatten meer scènes, waardoor het nog meer en intenser binnenkomt bij de kijker. Daarnaast is er ook minder gesneden in de gewelddadige scènes, zoals een aantal face-to-face zombiescènes. Dit zal vooral de echte horrorfans bekoren.  Bij het zien van deze langere versie van de film, wordt duidelijk dat de makers gespeeld hebben met de leeftijdsgrens van de film. Heel jammer is in dit geval, dat er duidelijk op safe is gespeeld. Maar gelukkig heeft de kijker de kans om op blu-ray de langere variant te bekijken.

wwzmuur

De extra’s
Je zou bij een film als ‘World War Z’ verwachten, dat de blu-ray/dvd veel extra’s bevat. Helaas valt dit qua lengte een beetje tegen. Bij elkaar opgeteld kun je krap een uur genieten van het volgende bonusmateriaal:

–       World War Z: Origins
–       World War Z: Looking to Science
–       World War Z: Production

‘Origins’ gaat vooral in op de ontwikkeling van het boek ‘World War Z’ tot het witte doek. Er wordt vooral ingegaan op het feit, waarom het boek toch in een aantal punten verschilt van de film. Ook geven acteurs en filmmakers hun mening over het boek van Max Brooks.

‘Looking to Science’ schept voor de kijker een beeld van de zombie, door de ogen van de makers van ‘World War Z’. Waarom hebben zij nu juist op deze manier de zombie neergezet en niet als de slome strompelende variant, die wij gewend zijn? En welke relatie heeft de zombie met biologie en wetenschap? En hebben er in het verleden ooit echte zombies bestaan?

wwza

Ten slotte geeft ‘Production’ een inkijk in de manier waarop de film gemaakt is. Verschillende special effects met zombies in de hoofdrol worden uitgelegd. Groots opgezette scènes, zoals de overbekende muur, waar de zombies tegenaan klimmen, worden stap voor stap ontleed. Daarbij laten de beelden ook zien, hoe er met vele figuranten wordt gewerkt en hoe het centrum van een Britse stad zowat twee weken wordt afgezet om een deel van de film te maken. Ook wordt getoond hoe er in verschillende landen wordt gefilmd, om de film zijn dramatische en apocalyptische karakter te geven.

De extra’s zijn erg interessant om naar te kijken en geven een beter beeld van de visie van de filmmakers. Je krijgt een kijkje achter de schermen en er wordt uitgelegd waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Wel had het bonusmateriaal qua lengte een stuk langer gemogen. Juist bij zo’n groots opgezette film is dat toch wat er verwacht wordt. Daarnaast wordt op verschillende momenten Brad Pitt wel erg opgehemeld. Het is een hele goede acteur, die zijn rol overtuigend neerzet, maar er zijn ook zeker andere acteurs, die eveneens veel indruk maken. En die blijven dan een beetje op de achtergrond en dat is jammer.

Concluderend kan er gezegd worden, dat de dvd/blu-ray combo de moeite waard is, door de ‘unrated’ versie van de film en de diverse extra’s. Wel had het bonusmateriaal qua lengte een stuk langer gemogen.

Film: Vier Sterren
Bonusmateriaal: Drie Sterren
World War Z is nu te verkrijgen op 3D blu-ray, blu-ray en dvd.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: World War Z op blu-ray (Mark Foster, 2013)”

  1. Als je als horrorfilm alleen maar films met veel gore en schrikeffecten leuk vindt, ben je ook geen echte fan van het genre. Ik vond deze film in de bios erg gaaf, gedeeltelijk omdat ik mijn verwachtingen naar beneden had bijgesteld toen bleek dat het verre van een één op één verfilming van het boek was. Goede acteurs en een prima verhaal, hoewel ik graag meer van het boek had terug gezien. De hyperactieve zombies vielen me wel tegen; doe mij maar “gewoon” rennende zombies, zoals in bijvoorbeeld de Dawn of the Dead remake. Ik ben benieuwd naar de extended action cut en het bonusmateriaal.

    Beantwoorden

Plaats een reactie