Boekrecensie: Vijf (Ursula Poznanski)

In de vroege ochtendmist wordt in een weiland het lichaam van een vrouw gevonden. Ze is vermoord, en op haar voetzolen zijn coördinaten getatoeëerd. Bij die aangegeven plek wordt een andere macabere vondst gedaan: een in plastic verpakte hand en een raadsel met nieuwe coördinaten. Rechercheur Beatrice Kaspary en haar collega Florin Wenninger krijgen de opdracht op zoek te gaan naar de moordenaar, maar kunnen slechts het door de dader uitgezette spoor volgen. Dan worden ook de door hen verhoorde getuigen vermoord, en lijkt de cirkel zich te sluiten. Wie volgt wie, en waarom?

vijfNa twee boeken voor jongeren te hebben geschreven, wordt er via Uitgeverij Cargo het eerste boek voor volwassenen uitgegeven van Ursula Poznanski, getiteld ‘Vijf’. Zoals we van Poznanski gewend zijn, speelt ook hier een spelvorm een belangrijke rol. Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor het zogenoemde ‘Geocaching’.

Geocaching kan grofweg omschreven worden als schat zoeken voor volwassenen. De werkwijze is simpel: Op basis van gegeven coördinaten, die je via een speciale website verkrijgt, ga je op zoek naar een object (ook wel ‘cache’ genoemd, Red.). Op dezelfde website zijn vaak hints te vinden, waar je deze Cache kunt vinden. Vaak staan deze in veel gebruikte afkortingen, zoals ‘jaft’ (‘just another fucking tree’, wat wil zeggen dat de Cache in een boom verborgen zit, Red.). Wanneer je de desbetreffende ‘cache’ gevonden, zit er in deze doos een logboek, waar je een boodschap achter kunt laten, bijvoorbeeld wat je van de zoektocht vond.

Geocaching speelt in ‘Vijf’ een heel belangrijke rol. Beatrice en haar collega’s krijgen te maken met een moordenaar, die een spoor van coördinaten achterlaat, die de politieagenten leiden naar ‘caches’. Alleen bevatten deze ‘caches’ niet de onschuldige voorwerpen, die het horen te bevatten, maar iets veel lugubers. Het wordt een race tegen de klok om de ‘caches’ te vinden en proberen de moordenaar een stap voor te zijn.

In haar eerdere boeken ‘Erebos’ en ‘Saeculum’ liet Poznanski al de ultieme combinatie zien van het verwerken van spelelementen in een thriller/horrorboek. In ‘Vijf’ wordt dit verder uitgewerkt. Aan de ene kant heb je een misdaadthriller met twee politiemensen in de hoofdrol. Aan de andere kant krijgt het boek een extra dimensie door het ‘geocaching’ en krijgt het verhaal een psychologisch tintje, doordat er diep in het verleden van Beatrice wordt gegraven. Het horrorelement is in dit boek duidelijk aanwezig door de gruwelijkheid van de moorden en de draai die Poznanski in het boek geeft aan het ‘geocaching’. Details worden niet geschuwd en dat maakt het boek erg visueel.

De spanning in het verhaal is constant aanwezig doordat Beatrice en haar team met behulp van de coördinaten constant op zoek zijn naar een nieuwe ‘cache’ die hen mogelijk dichter brengt bij het oplossen van de moord. Maar brengt dit hen juist niet verder van de oplossing vandaan? Juist die constante twijfel en de zoektocht maakt dat het boek eigenlijk niet weg te leggen is.

De personages worden overtuigend neergezet; Beatrice, die worstelt met haar verleden en nog steeds lastig gevallen wordt door haar ex. Daarbij hebben we haar koffiezettende collega, wiens vriendin toch een aparte rol in zijn leven speelt. En hoe zit het precies met de relatie tussen Beatrice en Florin? Ook de personages, die maar een bijrol spelen in het verhaal hebben ieder hun eigen karakter en worden goed genoeg uitgewerkt om het verhaal overtuigend neer te zetten. Bijvoorbeeld de ex-man van Beatrice of haar baas die iets tegen vrouwen lijkt te hebben.

Dit alles leidt tot een overtuigende ontknoping van het verhaal, die naast huiveringwekkend ook indruk maakt. Naast een duidelijk eind met betrekking tot de moorden, heeft het boek daarnaast ook een wat open einde. Dit maakt dat de lezer zelf kan bedenken hoe bepaalde gebeurtenissen zich verder zullen gaan ontwikkelen.

Concluderend is ‘Vijf’ HET boek onder de kerstboom voor lezers die van spannende horrorthrillers met een psychologische twist houden. Met dit boek heeft Poznanski maar weer bewezen dat de combinatie van horror, thriller en spelelementen nog steeds heel goed werkt!

‘Vijf’ krijgt zeer toepasselijk vijf sterren.

‘Vijf’ is het derde boek van Ursula Poznanski, dat in Nederlandse vertaling verschijnt. In tegenstelling tot haar eerdere boeken, is ‘Vijf’ uitgegeven door Uitgeverij Cargo. Het boek is te verkrijgen in de betere Nederlandse boekhandel.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie