Griezelige Genmutaties: De horror-reboot van Ultimate X-Men

Regelmatig geven we je een aanbeveling uit de Amerikaanse horrorcomicwereld. Er is op dit gebied veel te ontdekken. Vaak staan deze comics aan de wieg van film- en tv-producties die geregeld pas jaren later uit komen. Om een weg te kunnen vinden in dit gigantische aanbod lichten wij toppers uit die 100% je aandacht waard zijn. Deze keer: de herlancering van Ultimate X-Men!

Ultimate X-Men
(bron afbeeldingen: Marvel Comics & Peach Momoko)

Horror bij Marvel Comics

De meeste mensen zullen Marvel kennen van de MCU-films en het brede scala aan superhelden. Toch is het niet heel vreemd om een duik in de horrorwereld te zien in de comics van Marvel. Vaak worden de superhelden gecombineerd met een ander genre, zoals sci-fi of detective, waardoor er originele mash-ups ontstaan van genres en verhalen. In recente jaren werd dit bijvoorbeeld gedaan met The Immortal Hulk. Nu is het de tijd voor X-men om de Japanse horror te ontdekken in Ultimate X-men!

Wat is Ultimate Marvel?

Eerst een korte geschiedenis over Ultimate Marvel. In 2000 lanceerde Marvel de Ultimate lijn; comics die zonder voorgeschiedenis en kennis te lezen waren. De meeste MCU-films zijn grotendeels gebaseerd op deze continuïteit, en dan met name de look en stijl van deze titels. In 2015 sloot Marvel deze Ultimate wereld af. De populaire helden zoals Miles Morales werden naar de “gewone” Marvel-wereld overgeheveld en de rest van de Ultimate wereld werd afgesloten.

Dit jaar heeft Marvel besloten de Ultimate-serie weer nieuw leven in te blazen. Opnieuw gaat het om een nieuwe continuïteit die los te volgen is van de rest van de Marvel-series. Opvallend is ook dat er meer ruimte is voor creatieve uitspattingen, zoals we al zien in deze Ultimate X-men-serie.

Ultimate X-Men
(bron afbeeldingen: Marvel Comics & Peach Momoko)

Japanse horror in de stijl van Junji Ito

In Ultimate X-men volgen we Hisako Ichiki, een tiener die gebukt gaat onder een zwaar schuldgevoel. Op haar school heeft een klasgenoot zelfmoord gepleegd. Hisako neemt het zichzelf kwalijk dat ze er niet alles aan heeft gedaan om dit te voorkomen. Ze wordt letterlijk gevolgd door een kwade entiteit die wraak wil nemen, terwijl ze in zichzelf een kracht ontdekt die hier weerstand aan kan bieden.

Dit alles wordt verteld met de eigenzinnige stijl van schrijver en tekenaar Peach Momoko. Grote inspiratiebron lijkt de geniale horrormanga-artiest Junji Ito. Hij is waarschijnlijk wel bekend onder menig De Nachtvlinders-bezoeker voor zijn bloedstollende Japanse horrorverhalen.

Ultimate X-Men is dan ook een bijzondere leeservaring. Als je gewend bent aan vliegende superhelden die laserstralen schieten, voelt dit intieme verhaal wat onwennig. Vooral als de horror wordt geïntroduceerd is het ineens een heel ander soort leeservaring dan je zou verwachten van een Marvel-titel.

Ultimate X-Men
(bron afbeeldingen: Marvel Comics & Peach Momoko)

Ultimate X-Men: een spannende instaptitel

Voor de nieuwsgierigen naar een mooie spannende instaptitel in de Marvel-wereld is dit een perfecte titel om eens aan te wagen. De combinatie van een nieuw universum met een genre mash-up als Japanse horror en X-Men-superhelden is onweerstaanbaar. Waag je dus eens aan dit knappe stripverhaal en laat je verrassen!

Wil je meer comictips lezen? Bekijk ons archief van verschillende horrorcomictips door de jaren heen, er zit vast iets voor je tussen!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie