De Nachtvlinders op bezoek: De set van Witte Wieven

De Nachtvlinders heeft eind vorig jaar via een bericht vertelt dat vanuit de VPRO zes filmmakers zich bezig gaan houden met een eigen genrefilm in een traject onder de begeleiding van Martin Koolhoven. Eén van deze zes projecten is een historische spook-thriller getiteld Witte Wieven, een productie van Make Way Film. De Nachtvlinders mocht op bezoek komen op de set. Ben je benieuwd hoe dit is verlopen? Lees dan snel verder.

afbeelding 1 set De Witte Wieven
De set van Witte Wieven. Foto: Lian van Leeuwen®

Wat is het verhaal van Witte Wieven?

De film Witte Wieven toont ons Nederland ten tijde van de vroege middeleeuwen. Het hoofdpersonage van de film is de vrouw Frieda, die zwanger probeert te worden. Er is alleen een groot probleem. Ze lijkt onvruchtbaar, wat mensen laat denken dat ze met de duivel heult. In betrekking tot de zoveelste test richting haar vruchtbaarheid vlucht ze het bos in. Wat een poging zou moeten zijn voor een uitweg wordt al snel gevaarlijk wanneer ze wordt belaagd door een intimiderende man.

Als de hoop nabij lijkt te zijn wordt ze gered, niet door iemand maar door iets, namelijk de Witte Wieven. Eenmaal terug in het dorp raakt ze geobsedeerd door de mysterieuze wezens die haar hebben gered. Wanneer ze vervolgens terugkeert naar het bos gebeurt er iets ingrijpends. Maar hoe gaat het dorp reageren op deze plotselinge verandering?

afbeelding 2 set De Witte Wieven
De set van Witte Wieven. Foto: Lian van Leeuwen®

De intentie van de regisseur

De regisseur van de film, Didier Konings, is al enige tijd actief in de filmindustrie. Hierin heeft hij zich bezig gehouden met diverse grote producties zoals The Conjuring 2 waarbij hij betrokken was als visuals effect artist. Voor deze film heeft hij als onderliggend thema gekozen voor onzichtbare bedreigingen. Volgens hem kunnen mensen niet leven met deze soort bedreigingen. Omdat mensen hier niet mee leven kunnen, proberen zij om het een vorm te geven. Bijvoorbeeld via film.

Didier zegt dat de kijker vanaf de eerste beelden in de film merkt dat de dreiging van het onbekende aanwezig is. De kijker wordt volgens hem vervolgens steeds meer met een onbestendig gevoel opgezadeld. De climax van deze spanning wordt bereikt bij het zien van deze Witte Wieven. Ondanks dat de film zich afspeelt in de vroege middeleeuwen komt het thema ook in deze tijd bekend voor. Immers, het is te zien dat het deze soort bedreigingen zijn, die vaak kunnen leiden tot extreme verdeeldheid.

Het bezoek aan de set

De Nachtvlinders op de set van Witte Wieven
(een van) De Nachtvlinders op de set van Witte Wieven

Witte Wieven wordt een mid-length film, dit betekent dat de lengte van de film rond de zestig minuten gaat zijn. De film wordt bijna compleet buiten gefilmd aan een prehistorisch dorp in Gelderland. Deze locatie zorgt meteen voor een goede toon, alles lijkt hierdoor authentiek aan hoe het er vroeger uitzag. Deze authenticiteit is zo belangrijk voor de film en hierdoor is de keuze gemaakt om de personages Oud-Nedersaksisch te laten spreken. Dit is een compleet andere taal dan het moderne Nederlands, dit maakt de film buiten authentiek ook nog eens uniek.

afbeelding 3 set De Witte Wieven
De set van Witte Wieven. Foto: Lian van Leeuwen®

Tijdens mijn bezoek aan de set viel mij al snel iets op. Het is namelijk duidelijk te zien dat iedereen die aan deze film meewerkt dit doet onder een gedeelde passie: meer fantasierijke films in Nederland. Momenteel is het namelijk zo dat er maar weinig Nederlandse films worden uitgebracht die geen romantische komedie of oorlogsfilm is. Met deze filmgenres is niets mis, maar Nederland heeft zoveel meer te bieden. Juist om die reden is het mooi dat er een film wordt gemaakt van een bekende Nederlandse legende.

Click here to display content from Twitter.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Ik was na mijn bezoek aan de set erg onder de indruk. Zelf kan ik niet wachten totdat ik de film op VPRO kan zien. Zoals altijd houden we jullie natuurlijk bij meer nieuws op de hoogte.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie