De Nachtvlinders-redactie kijkt terug op 2020!

2020 zit er bijna op! Om het jaar af te sluiten blikt de redactie van De Nachtvlinders terug op hun persoonlijke ups and downs van 2020. Eerst een woord van onze oprichter Frank Mulder:

De Nachtvlinders in 2020 was aan de ene kant een jaar als elk ander; maandelijks bereiken we zo’n 20.000 horrorfans en genieten zelf natuurlijk ook van de nieuwste films en games. Maar vooral op het gebied van horrorfilms moesten we vaak grijpen naar de DVD-kast, want veel knallers verschenen niet in de bioscopen. Wel hebben we dit jaar veel aandacht besteed aan games. Oh, en vergeet natuurlijk niet de nieuwe vormgeving.

Natuurlijk, 2020 was een raar jaar. Maar ook wel een jaar met wat toppertjes en ruimte om naar te denken. Zo organiseerden we door deze irritante COVID-19 wel de erg leuke Hallowstream-week. Uit de 275 artikelen die ik dit jaar schreef springt de recensie van Antebellum er uit; Hoe je een film kijkt maakt zo veel uit en bij het schrijven van de recensie besefte ik me direct dat iedereen die ook maar iets van te voren wist, een heel andere kijkervaring zou hebben. En zo werd de recensie meer een beschrijving van de ervaring.

Voor 2021 heb ik zeker een plan: ik ga me een jaar volledig richten op Nederlandse horror in games, boeken, films en de rest. Dat zal gaan over huidige en komende horrorcreaties, maar ook de geschiedenis van Nederlandse horror. Dit zal hoofdzakelijk vorm krijgen in een podcast als vervolg met wat tijdens de Halloween-week is gestart. Dit betekent ook dat ik minder zal gaan schrijven – met gemiddelde van 273 artikelen over de afgelopen 11 jaar is dat wellicht ook niet gek – maar zal wel mooiere verhalen opleveren. En ik ga op zoek naar een sidekick die mij op organisatorisch niveau gaat helpen bij De Nachtvlinders.

Verder is voor 2021 het lastig te zeggen wat er gaat gebeuren, maar hieronder een kleine terug- en vooruitblik van de verschillende redacteuren:

Nick Vossen

Het jaar 2020 zelf ga ik geen woorden aan vuil maken, haha. Een hoogtepunt vond ik toch wel de steeds beter wordende horror output van Netflix met series als The Haunting of Bly Manor en alweer seizoen 3 van het fantastische Castlevania. Ook ben ik blij dat aan het begin van het jaar The Lighthouse nog heb kunnen zien in de bioscoop. Qua games heb ik me goed geamuseerd met Phasmophobia en het in 2019 inmiddels verschenen Blasphemous. Momenteel ben ik al een hele tijd rond aan het waren in Night City in Cyberpunk 2077.

Ik kijk in 2021 (voorzichtig) uit naar wat meer events buiten de deur in de tweede helft van het jaar. Verder ben ik hyped voor de Resident Evil reboot film en serie, Godzilla vs. Kong en de gigantische output van World of Darkness (video)games die gaan komen. Echter, waar ik het meeste naar uit kijk is natuurlijk deel twee van mijn boekenreeks die ergens in het najaar van 2021 gaat uitkomen!

Jochem van der Steen

Voor velen werd 2020 afgeschilderd als pure horror. En hoewel ik zaken als liveconcerten en een bezoekje aan de kroeg wel miste, waren er ook veel leuke dingen. Ik werd verliefd op iemand met wie ik gezellig horrorfilms kon kijken, ik kon thuiswerken waardoor ik meer tijd kon besteden aan lekker koken en natuurlijk begon ik begin dit jaar te schrijven voor De Nachtvlinders; een mooie toevoeging aan wat ik al deed voor Rockportaal.nl. Ik specialiseerde me in nieuwtjes uit comicbook-land, aangezien naast metal en horror ook comics een grote passie van me zijn. Ik zag meer horror films dan ooit ook, tenslotte was ik een stuk vaker thuis. Ik genoot vooral van The Babysitter-films op Netflix, aangezien ik een fan ben van de combinatie van horror en humor.

Daniël Broek

2020 is voor mij een bijzonder vreemd jaar geweest. Na een periode van stressvol afstuderen begin dit jaar wilde ik er graag een paar maanden tussenuit om me op mijn hobby’s te richten; met de corona-lockdown heb ik die kans zeker gekregen. Ik heb dan ook niet stilgezeten, maar me volledig op mijn interesses gestort. Naast dat ik deze zomer met de focus op literatuur bij De Nachtvlinders begon en ook tijdelijk de rol van hoofdredacteur op me mocht nemen, heb ik ook een groot deel van mijn eerste thriller geschreven, en mijn volledige debuutalbum om in het komende jaar op te nemen en uit te brengen.

Op gebied van horror heb ik in 2020 niet zoveel nieuwe horror ontdekt als ik had gehoopt. Dit in tegenstelling tot 2019, wat met Midsommar (Ari Aster) en vooral het geweldige The Lighthouse (Robert Eggers) voor mij twee absolute hoogtepunten van atmosferische horror wist te bieden. Mijn nummer één vooruitzicht voor 2021 is dan ook The Northman, de nieuwe historische thriller van Eggers die zich afspeelt in IJsland in de 10e eeuw. Hiernaast is er ook een nieuwe Stephen King in de pijplijn, genaamd Later. Ten slotte, géén horror maar wel een geweldige tip voor de sci-fi liefhebbers onder ons: de aankomende verfilming van Dune van Denis Villeneuve is er een om niet te missen!

Gillan Wijngaards

Zoals bijna iedereen zal melden in de terugblik was 2020 ook voor mij een raar en bijzonder jaar. Het heeft me echter ook genoeg gebracht! Ik ben met een nieuwe baan begonnen in augustus én ben in de zomer begonnen om te schrijven voor De Nachtvlinders. Ook betreft horrorfilms hebben we dit jaar niet eens zo veel te klagen gehad. We begonnen sterk met The Invisible Man en The Hunt en gedurende het jaar kwamen daar parels bij als Relic en Freaky. Ook waardeer ik enorm het innovatieve vermogen van horrormakers dit jaar. Zo werd er in het midden de pandemie door Rob Savage een volledige film gemaakt, genaamd Host, op afstand (via Zoom) én in minder dan twaalf weken!

Allereerst, veel titels zijn natuurlijk doorgeschoven naar 2021, dus (met een beetje geluk) wordt dit een topjaar voor horror: van Halloween Kills tot Candyman en van The Conjuring 3 tot Don’t Breathe. Daarnaast heb ik nog een ander plan in 2021. Filmprijzen worden vandaag de dag maar zelden uitgereikt aan horrorfilms en vaak worden briljante acteurs en actrices brutaal over het hoofd gezien. In 2021 worden de Oscars eind april uitgereikt en het lijkt mij een goed plan om een alternatieve prijs voor horrorfilms, -series, -boeken of -spellen uit te gaan reiken. Om te bepalen wie deze prijzen in ontvangst mogen gaan nemen, heb ik natuurlijk iedereens hulp nodig. To be continued dus!

Sander van den Berg

Ook voor mij was 2020 een raar jaar. Een jaar waarin ik een nieuwe richting ben opgeslagen en een studie heb opgepakt in een hele andere richting dan waarin ik werk (waar ben ik aan begonnen als vader van twee thuiswonende kinderen), maar ook een jaar waarin ik bij De Nachtvlinders ben gekomen als gameredacteur. Mijn hoogtepunt van dit jaar was de twitchstream die ik samen met Janita mocht doen: zes uur lang horrorgames streamen in het Halloweenweekend. Hierdoor ben ik zelf ook meer gaan streamen. En als goede tweede toch zeker wel de Host-screening die we, net als de film, helemaal in stijl keken: met 130 man kaarsen aan en connected in een Zoommeeting.

Voor aankomend jaar ben ik druk met mijn studie Communicatie, maar ik ga mij zeker ook focussen op horrorgamenieuws. Er zijn zeker wel een paar games die ik nauwlettend in de gaten houd. Niet alleen horror (RE 8), maar ook andere genres (Diablo 4). Ook wil ik de Nachtvlinders-twitch wat meer bemannen, met wat regelmatiger een spannend spel en zal ik mij zeker nog openstellen voor gamereviews. Helaas heb ik de nieuwe generatie consoles (nog) niet, maar heb net zelf een pc gebouwd, dus ik kan zeker wel een paar jaar vooruit.

Kristel Kauwen

Mijn top van dit jaar was dat ik mijn eigen huisje heb gekregen. Ik was twee maanden dakloos, dus ik voel mij zeer gezegend. Mijn flop was dat ik dit jaar twee keer van baan heb moeten wisselen en door de corona een festival en concert heb moeten missen. Qua films ben ik blij met de horrorserie Into the Dark. Hij staat op Videoland!

Marloes Keeris

2020 is een jaar van persoonlijke groei en veerkracht geweest, met als hoogtepunt het starten van mijn eigen copywritingbedrijfje Dash of Ginger en alles wat daarbij hoort zelf uitvogelen en op poten zetten. Daar had ik nu ineens genoeg tijd voor! Dieptepunt was absoluut dat de bruiloft waar ik al anderhalf jaar enorm naar uitkeek en met mijn verloofde tot in de puntjes voorbereid had, minder dan twee maanden vantevoren niet door kon gaan vanwege corona. Gelukkig hebben we wel in het heel klein kunnen trouwen, zodat die speciale datum niet helemaal verloren ging.

Beste horrorervaring 2020: Dracula 2020 vond ik een top miniserie met een ontzettend charismatische Claes Bang, die zijn Dracula met flair en een donker gevoel voor humor neerzette. Het einde was dan wel niks, maar de weg daar naartoe was zonder meer genieten.
Zin in in 2021 privé: ik hoop dat ik in 2021 op de geplande datum in de vroege lente alsnog de bruiloft van mijn dromen mag vieren met mijn inmiddels echtgenoot. Mijn plaatje van een jurk hangt al zo lang te wachten, die moet nog shinen op een onvergetelijke dag! En natuurlijk hoop ik dat Dash of Ginger een succes wordt.
Zin in horrorrelease 2021: ongetwijfeld The Conjuring: The Devil Made Me Do It. The Conjuring-franchise staat tot nu toe garant voor horror met zowel scares als een naargeestige sfeer, goed acteerwerk en genoeg tempo. Dat de filmserie gebaseerd is op waargebeurde verhalen en personen geeft het een extra dimensie. Kan niet wachten op het derde deel!

Janita van Leeuwen

Wat een jaar! 2020 was het jaar van corona. En we willen het ook zo snel mogelijk achter ons laten. Maar er was méér dan corona voor mij. 2020 begon voor mij met de geboorte van mijn tweede dochter. In mei kreeg ik mijn diploma HBO Verpleegkunde na vijf lange, slapeloze studiejaren. In september begon ik als verpleegkundige in een verslavingskliniek (mijn eerste baan). Nu in december blik ik terug op een jaar met life events die ik voor geen goud had willen missen. Tussen alle coronamaatregelen was mijn horror-hoogtepuntje dat ik nog samen met mijn man de film The New Mutants heb gezien in de bioscoop. Natuurlijk, 2020 was het jaar waarin ik ook minder horrornieuwtjes heb geschreven. Voor 2021 heb ik dan ook zeker het plan om me meer te richten op het schrijven van artikelen voor De Nachtvlinders op het gebied van films, games, boeken en de rest. Daarnaast ga ik duimen dat ik 2021 weer kan genieten van de Halloween Horror Show!

Johan de Joode

2020, een jaar om te vergeten, maar het was ook niet helemaal verschrikkelijk moet ik zeggen Voor mij begon het al rot, want ik was werkloos en dat duurde vele malen langer dan ik in eerste instantie had verwacht. Je zou denken dat je met zoveel tijd elke dag een recensie eruit kan gooien, maar ik raakte een beetje inspiratieloos. Toen ik eenmaal werk vond was dat waar al mijn energie aan opging en ben ik nog minder recensies gaan schrijven. Daar baal ik ontzettend van, maar ja.. er moest wel brood op de plank komen en in deze tijd een baan vinden is toch wel belangrijk.

Ik zag wel twee pareltjes van films dit jaar: The Lodge en The Invisible Man. Als al die andere horrorfilms die moesten uitkomen ook daadwerkelijk waren uitgekomen, dan zouden deze twee alsnog in mijn top vijf belanden, durf ik wel te zeggen. In 2021 moet het echt allemaal anders gaan. Qua werk ben ik best gesettled en ga nu ook meer energie steken in nieuwe recensies. Ook wil ik mij meer richten op het maken van een podcast en recensies maken voor Youtube. Dat vraagt even een investering, maar geld is er en ook de wil. Nu maar hopen dat de Nederlandse horrorliefhebber het ook leuk vind om naar mijn kop te kijken. 😉

Ik wens jullie allen een heel fijn jaareinde en laten we de hoop houden dat 2021 een beter jaar voor ons allen gaat worden en wij nog veel horrorfilms mogen zien in de bioscoop.

De Nachtvlinders wenst al onze lezers en leden een gelukkig 2021!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “De Nachtvlinders-redactie kijkt terug op 2020!”

Plaats een reactie