Verslag De Nachtvlinders Halloween-festival: Hallowstream 2020!

Halloween zag er duister uit dit jaar. En dat klinkt zoals gewenst, maar niet op de manier hoe wij het graag zouden zien. Door het coronavirus werden alle feesten afgelast en ook 90% van de activiteiten kon geen doorgang vinden. De redactie van De Nachtvlinders stak begin oktober de koppen bij elkaar en begon met de organisatie van het online Halloween-festival Hallowstream.

En gezien al jullie positieve reacties was het erg geslaagd, wij vonden het zelf ook erg leuk. En bovendien zijn we genomineerd in drie categorieën van de Dutch Stream Awards!!! Een terug- en vooruitblik:

Mondkapjesversierwedstrijd

Verkleden zat er dit jaar niet in. Maar waarom niet je mondmasker veranderen in een Halloween-masker? De opdracht was simpel: Knutsel, knip, plak, schilder, teken of versier op wat voor manier dan ook jouw mondkapje. Lizzy en Jasper (linksboven) gingen er met de hoofdprijs vandoor!

Verhalenwedstrijd

Een tweede stukje bezigheidstherapie: schrijf een superkort verhaal dat begint met de zin
“Op het kantoor van De Nachtvlinders is vandaag niets spannends gebeurd. Behalve…” Dit werd massaal gedaan! Een winnaar kiezen was niet makkelijk, hebben dan vooral gelet op kort en krachtig. Deze kijkers van de stream hadden de doorslaggevende stem en kozen voor dit verhaal van Remco Barnhoorn:

Op het kantoor van De Nachtvlinders is vandaag niets spannends gebeurd. Behalve… dat nachtportier Sergio vanochtend uit de kast is gekomen… althans de bovenste helft, de onderste ligt er nog vastgespijkerd in.Remco Barnhoorn

We zijn alle verhalen in een randomizer aan het gooien, zodat elke keer als je de site bezoekt je een kort verhaal kan lezen in de rechterbalk (of mobiel wat verder naar beneden).

Workshop Pompoen-snijden

Het resultaat: de kat en Jason

Wat is er nu typisch voor Halloween? Een Jack-o’-lantern! Op de eerste van vier livestream-avonden besloot ik daarom een workshop pompoensnijden te geven. Dat klinkt makkelijker dan het werkelijk was, hoewel het achteraf best mee viel.

Wat maak je dan? De kat is een erg simpele decoratie, met een paar gleuven komt het beest tot leven. Voor de twee pompoen stemden de kijkers voor het maken van Jasons masker uit Friday the 13th. Oef, dat was iets pittiger, maar met het gebruik van groot gereedschap is het resultaat herkenbaar. De hele workshop is terug te kijken, er komt nog een samenvatting aan.

Talkshow HorrorPraat

Hoewel het nu pas tot leven kwam, is een talkshow rondom horror als een droom sinds de eerste schetsen van De Nachtvlinders. Nu was er een goede reden om een pilot-aflevering te maken onder de noemer HorrorPraat.

Aan tafel Dennis van Breukelen (ScareZone.nl & ScarePod.nl), Niels Bourgonje (filmregisseur), Monique van Kessel (filmproducent Make Way Film) & Gideon van Eeden (filmregisseur & initiatiefnemer Dark Arts Film Festival). Er ontstond een mooi gesprek over de pijnpunten van het horrorgenre, over meer samenwerken en vooral een voortdurend enthousiasme.

De gehele talkshow is hier terug te kijken. De volgende edities van HorrorPraat gaan waarschijnlijk maandelijks plaats vinden.

Horror Game Night

Op 30 oktober verscheen The Dark Pictures Antology: Little Hope waar we vol in doken. Dit deel was, in deze eerste twee uur zeker spannend, over de rest schrijven we binnenkort een recensie.

De tweede game is een klassiekertje, omdat het nieuwste deel van de Amnesia-reeks deze week verschenen speelden we het origineel uit 2010 nogmaals. De spanning werkt nog steeds.

Tot slot gingen we de nacht is met het nu zeer populaire Phasmophobia, waarin je als team paranormaalonderzoekers op jacht gaan naar entiteiten. Eng? Ja!

Pubquiz & Filmavond

Dan op Halloween is het tijd voor een feestje. Hoewel we dat natuurlijk binnen en thuis moesten vieren. Een pubquiz + filmavond is dan het meest geschikt.

De vragen en antwoorden kun je hier teruglezen, dit is de uitslag van de pubquiz:

Nancy4
joanna vance8
Bakadude848
Monkiej9
Moeder’s nachtmerrie10
Amy, Thymo & Kaatje11
Dirk11
Chris Bakker11
Diana Weeda11
Laurastein12
HB13
Nikky13
BLEEding13
Chiel & Dorien15
job v/d Velde17
Kevin Plaatje18
Mark Hoogland18
Timo Hensen18
Samantha18
Erik Martens20
Andre van t Hof20
Glogbi21

Op het programma stonden daarna drie Nederlandse films van ~30 minuten. Films gemist? Hier kun je ze alsnog kijken:

Dutch Stream Awards & De Toekomst?

Allereerst dank aan de vrijwilligers van De Nachtvlinders die aan dit evenement meehielpen of een flinke lading halloween-artikelen schreven; Daniel, Nick, Marloes, Gillan, Sander, Janita en Gillan!
En ook dank aan Warner Bros, Identity Games, Media Tornado en Day One MPM voor het regelen van de prijzenpot.

Amper bijgekomen na vier dagen livestreamen ontving ik het mailtje dat we met ons evenement in drie van de vijf categorieën van de Dutch Stream Awards staan! Compleet bizar, maar dat zou toch een fantastische beloning zijn! Stem dus snel op De Nachtvlinders voor Beste Team, Beste Nieuwkomer én Beste Stream.

En de toekomst? De talkshow #HorrorPraat krijgt zeker een vervolg, het zou mooi zijn als dit maandelijks terug gaat komen.
Ook blijven we nieuwe horrorgames streamen. Een ritme zullen we nog wel moeten ontwikkelen.
De pubquiz & filmavond gaan we bewaren voor speciale gelegenheden. (Wat hebben jullie te doen rond Kerst?)

Maar om door te gaan hebben we wel jullie steun nodig. Stem dus zeker bij de Dutch Stream Awards op De Nachtvlinders. Maar volg ons Twitch-kanaal ook. En je bent helemaal een held als je je abonneert via Twitch! Heb jij andere ideeën hoe je ons kan helpen, mail dan gerust naar twitch@denachtvlinders.nl.

Volgend jaar hopen we in elk geval op een normaal Halloween en dus op het eerste Dark Arts Film Festival in Amsterdam!

Wat vonden jullie van Halloween bij De Nachtvlinders?

We zijn ook enorm wat jullie er van vonden en lezen dus graag in de reacties jullie feedback (en je mag best kritisch zijn hoor!) Wat vond jij het leukste of stomste? Of heb je nog andere leuke ideeën? Laat het ons weten 🙂

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Verslag De Nachtvlinders Halloween-festival: Hallowstream 2020!”

Plaats een reactie