DVD-recensie: Juan of the Dead (Alejandro Brugués, 2011)

Juan is aartslui en werkeloos. Zijn vriend Lázaro is zo mogelijk nog luier, en twee keer zo dom. Maar daar komt noodgedwongen verandering in wanneer de inwoners van Havana wel heel curieus gedrag beginnen te vertonen. Tenminste, als je moord en kannibalisme curieus wil noemen…

De Cubaanse overheid spreekt van een opstand van dissidenten maar het volk weet genoeg: ze zitten met een zombieplaag. En intussen denkt Juan maar aan één ding: geld verdienen. Maar vroeger of later zal hij toch verantwoordelijkheid moeten nemen – voor het eerst in zijn leven.

Juan of the Dead

Met het maken van Juan de los Muertos, de eerste Cubaanse zombiefilm, is regisseur Alejandro Brugués een flinke uitdaging aangegaan. Maar hij heeft de juiste keuze gemaakt, want zoals hij in de extra’s op de DVD vertelt, Juan of the Dead is een geweldige comedy die het leven in de socialistische republiek behoorlijk op de hak neemt. Is de film misschien een klein protest tegen de communistische staat? Of juist een symbool voor de kracht ervan, zombies worden vaak immers gelinieerd aan het kapitalisme.

Politiek of niet, Juan de los Muertos ging vorig jaar al de wereld over langs diverse filmfestival en was onder andere te zien in Amsterdam op het Imagine AFFF en ontving al positieve kritieken. Voor degenen die daarom extra nieuwsgierig zijn, ligt nu eindelijk de DVD in de winkels. En voor wie hem al heeft gezien, de extra’s zijn een leuke aanvulling om de film toe te voegen aan je collectie.

In een flink aantal korte interviews, of eigenlijk zelfs maar quotes, komen de regisseur en de hoofdrolspelers aan het woord over hun visie achter de film en de uitvoering van hun rollen. De making-of geeft een leuke blik achter de schermen qua make-up, stunts, spectaculaire scènes, green screen opnames en hoe hordes zombies in werkelijkheid op beeld worden gezet.

juanstill4

Juan of the Dead, zoals de internationale titel luidt van Juan de los Muertos, doet qua special effect bij tijden niet onder voor Westerse producties. Het budget van $3 miljoen dollars heeft hier duidelijk aan bijgedragen. Met name de onderwaterzombies zijn een vindingrijk gegeven. De humor is heerlijk over de top, doet bij tijden denken aan een Cubaanse twist op Shaun of the Dead, maar de uitwerking door de acteurs is soms net wat te plat of valt in herhaling om zijn Britse collega te evenaren.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Juan of the Dead (Alejandro Brugués, 2011) is uitgegeven door Filmfreak en is nu te koop op blu-ray en dvd.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “DVD-recensie: Juan of the Dead (Alejandro Brugués, 2011)”

  1. Onderwaterzombies een vindingrijk gegeven? Ja, maar net zoals veel in de film een referentie naar klassiekers. Zombi (2), Shockwaves, dat werk in dit geval. Ken uw klassiekers!

    Beantwoorden

Plaats een reactie