Miniserie: horrorspellen op streamingsdiensten (Google Stadia)

En last but not least, in de miniserie horrorspellen op streamingsdiensten: Google Stadia. De streamingsdienst van zoekgigant Google is in november 2019 opgericht en heeft twee abonnementsvormen. Een gratis variant waarbij je streamt in 1080p en met stereogeluid. Er is ook een betaalde variant (Stadia Pro) en dan krijg je- voor tien euro per maand- minimaal twee gratis games per maand die je kan spelen zolang je abonnement actief is, 4k resolutie (bij spellen die het ondersteunen), HDR-ondersteuning en 5.1 surround sound.
Ik ben behoorlijk fan van de dienst, je kan op (bijna) elk apparaat spelen, de latency van de input van de controller (hoe lang het duurt voor een druk op de knop word geregistreerd in het spel) is echt verwaarloosbaar en het opstarten van een spel gaat super snel. Google heeft heel slim bedacht dat je de controller, los van de gamestream dus, via wifi met de servers van Google verbind zodat de input apart verwerkt wordt. Tel daarbij op dat je nooit op een update hoeft te wachten en je hebt wat mij betreft, als vader van 4 met een full time baan en een studie daarnaast, een winnaar. Het is echt klikken en spelen.
Er zijn wel twee nadelen, het aanbod loopt wat achter omdat Stadia niet lekker van de grond komt, en de spellen moet je los kopen. Maar van alle streamingsdiensten die ik in de miniserie behandeld heb, (lees Game Pass en PlayStation Plus) is Stadia veruit voor mij de beste. Laten we gauw kijken wat het aanbod aan horrorgames is.

GYLT

(Te claimen met pro, los 29,99)
Confronteer je angsten in GYLT. Een horrorgame die je nog lang bijblijft omdat het vreselijke zaken zoals pesten en nachtmerries behandeld. Speel als Sally en vind je weg in een creepy wereld, terwijl je op zoek bent naar je vermiste nichtje Emily.

GYLT
GYLT

We trappen af met de enige exclusieve game voor Stadia. Helaas is de studio die hier verantwoordelijk voor was opgedoekt, Google heeft ondertussen andere plannen met de dienst, maar ze hebben mooi deze parel nog wel even gemaakt. De studio waarmee ze samenwerkten, Tequila Works, is vooral bekend van Deadlight en Rime.

5 Nights at Freddy´s: Security Breach

(Te claimen met Pro, los 33,99)
Five Nights at Freddy’s: Security Breach is het nieuwste deel in de immens populaire horrorgameserie. Jij bent Gregory, een jongen die ’s nachts vastzit in Freddy Fazbear’s Mega Pizzaplex. Onderga oude én nieuwe verschrikkingen in dit met jumpscares overgoten spel.

FNaF: Security Breach
FNaF: Security Breach

5 Nights heeft mij nooit zo heel erg geboeid. Het eerste deel heb ik in een ver verleden eens een paar uur gespeeld, maar de vele jumpscares zijn niet aan mij besteed. Het concept is wel erg grappig, de speelgoedberen bewegen alleen als je niet kijkt en dat maakt het erg spannend.

World War Z: Aftermath

(Te claimen met Pro, los 39,99)
Speel met maximaal drie vrienden of in je eentje met AI-teamgenoten tegen hordes vraatzuchtige zombies tijdens intense episodes op locaties over de hele wereld. Herover Vaticaanstad in een epische confrontatie in Rome en bundel je krachten met overlevenden op het besneeuwde schiereiland Kamtsjatka in Rusland.

World War Z: Aftermath
World War Z: Aftermath

Deze heb ik gratis via Pro bemachtigd en helaas wordt het niet meer zoveel gespeeld. Met echte mensen is het vele malen leuker dan met een groepje computergestuurde pipo´s. En toen ik After The Fall ontdekte in VR, was deze lang niet meer zo leuk.

City Legends – The Curse of the Crimson Shadow CE

(Te claimen met Pro, los 21,99. Nu ook gratis 60 minuten te proberen)
Jij bent een schrijver van horrorverhalen, maar bent al een tijdje inspiratieloos. Op jacht naar je volgende verhaal stuit je op een legendarisch spook waar je meer last van gaat krijgen dan je in jouw engste dromen niet had durven denken. Je duikt diep in de historie van heksen om te ontdekken hoe zij in connectie staan met het spook en hoe je van de beheksing af kan komen.

City Legends - The Curse of the Crimson Shadow
City Legends – The Curse of the Crimson Shadow

Dit is er eentje voor de puzzelfanaat. In verschillende scènes moet je verborgen objecten zien te vinden om verder te komen in het verhaal. Super leuk als je dat leuk vind natuurlijk, maar persoonlijk heb ik er niet heel veel mee. Deze Collectors Edition komt met een bonusverhaal, minigames en achievements.

Darkwood

(Te claimen met Pro, los 13,99)
Darkwood is een survival rpg horrorgame die de dingen anders aanpakt. Overdag verken je de omgeving en verzamel spullen om dingen te kunnen bouwen, ´s Nachts moet je zorgen dat je verscholen in je provisorische schuilplaats zit en hopen dat je niet aan stukken wordt gescheurd door het kwaad wat daarbuiten op je aan het loeren is. De nachten hebben nog nooit zo lang geduurd.

Darkwood
Darkwood

Dit spel is onvergeeflijk. Je wordt niet bij de hand genomen en moet het zelf allemaal uitzoeken. Verwacht veel dood te gaan en monsters die je opeten zodra ze ook maar de kleinste kans zien.

Grime

(Te claimen met pro, los 24,99 en gratis te proberen voor 120 minuten)
Een vreemd materiaal stort in, de wereld trilt op haar grondvesten en opeens kom jij tot leven. Je komt terecht in een onbekende, buitenaardse wereld waar je alle gevaren moet zien te overleven. Verken surrealistische omgevingen, verslind de vijanden die je tegenkomt, bestrijd ze met hun eigen wapens en word beter dan je ooit was.

Grime
Grime

Deze lijkt heel erg op Hollow Knight, en dat is een compliment. Zie mijn volledige review hier. Ik heb me er prima mee vermaakt. Zoek je weg, absorbeer de krachten van je tegenstanders en word alsmaar sterker. Ik hou er wel van, maar het is wel een supermoeilijk spel.

Bloodstained: Ritual of the Night

(Te claimen met pro, los 39,99)
Bloodstained: Ritual of the Night is een Gotisch horror side-scrolling actie-RPG die zich afspeelt in het 18e-eeuwse Engeland. Door een paranormale kracht is een kasteel vol demonen tevoorschijn gekomen. Kristallen scherven met enorme magische krachten zijn aan het licht gebracht. Speel als Miriam, een wees die is getekend door de vloek van een alchemist, waardoor haar lichaam langzaam in kristal verandert. Om de mensheid en zichzelf te redden moet Miriam zich een weg door het kasteel vechten en Gebel, de bron van het kwaad verslaan.

Bloodstained: Ritual of the Night
Bloodstained: Ritual of the Night

Dit spel speelt en voelt precies zoals Castlevania: Symphony of the Night. Het is een prachtige metroidvania met oogstrelende graphics, maar persoonlijk krijg ik het een beetje op mijn heupen van de typische muziek. En ook deze is best aan de moeilijke kant. Of misschien word ik wel te oud en zijn mijn reflexen niet meer zo soepel als een meerkat. Maar ik denk het eerste hoor.

Destroy All Humans!

(Te claimen met pro, los 39,99 en gratis te proberen voor 30 minuten)
De cult-klassieker keert terug! Terroriseer als de boosaardige alien Crypto-137 de mensen op aarde in de jaren 50. Oogst hun DNA en breng de Amerikaanse regering ten val in deze remake van het legendarisch buitenaardse actie-avontuur. Roei de mensen uit met buitenaardse wapens en psychische vaardigheden. Leg met je vliegende schotel hun steden in puin. Weg met de mens!

Destroy All Humans!
Destroy All Humans!

Heerlijk spel waarbij je eens een keer de slechterik speelt. Laat maar eens zien dat jij het beter kan. De humor is geweldig, de wapens en telekinese krachten fantastisch. Ze hebben het oude spel (voor PlayStation 2 en de originele Xbox) uit 2005 een op een overgezet. Het voelt ietwat gedateerd aan, maar jouw opdracht om de mensheid zo creatief mogelijk om zeep te helpen, maakt een hoop goed.

A Place for the Unwilling

(14,99)
Een verhalend avontuur met meerdere verhaallijnen, wat zich afspeelt tijdens de laatste 21 dagen van een stervende stad. Elke beslissing die je neemt vormt je omgeving en het lot van de stad. De klok tikt genadeloos en de stad gaat verder, met of zonder jou. Praat met iedereen, van enge politici tot kettingrokende kinderanarchisten. Werk als handelaar, socialiseer, verken de stad naar wens en speel een rol in de hiërarchie van de stad.

A Place for the Unwilling
A Place for the Unwilling

Een combinatie van voortreffelijke verhalende diepgang en verkenning met een merkwaardige opstelling – en een vleugje Lovecraft – A Place for the Unwilling is een rijke verhalende ervaring waarin de keuzes van de speler er echt toe doen, gesitueerd in een Dickensiaanse wereld vol kleur en angstaanjagende nachtmerries.

Verder zijn er nog wat spellen waar we al over geschreven hebben en die ook op andere platformen te vinden zijn. Maar die vind ik zeker nog wel de moeite van het vermelden waard:

Tot zover de miniserie horrorspellen op streamingsdiensten. Zie hier Xbox Game Pass en PlayStation Plus.
Zoals je ziet is er genoeg te spelen op Google Stadia. Sommige spellen zijn wat aan de dure kant, maar tijdens een sale zitten er vaak leuke aanbiedingen bij. Tel daarbij op dat jouw uitgegeven geld weer PlayPoints opleveren en die kan je weer inwisselen voor store credit. Jouw geld gaat in dit geval best lang mee! En je hebt geen hardware meer nodig (alleen een Google Chromecast en een controller als je op jouw (4k) tv wil spelen), én je hebt nooit meer last van updates van het OS of de game zelf. Ik zou alleen graag willen zien dat Stadia wat meer crossplay gaat ondersteunen. Dan heb je ook wat meer aan de multiplayer spellen. Gelukkig begint dat wel langzaamaan te komen. Ik hou goede hoop.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie