Begin 2020 met het luisteren van podcasts: 6 tips

De podcast, het klinkt als iets super moderns, maar het is al zo oud als de eerste geluidsopnames. Zo bestaat radio al 100 jaar in Nederland en wie heeft er niet gehoord van het hoorspel The War of the Worlds van Orson Welles (gebaseerd op het gelijknamige boek van H. G. Wells), waarbij veel naar de radio luisterende Amerikanen werkelijk dachten dat buitenaardse wezens de aarde aanvielen. Met de komst van de podcast is het luisteren naar audioprogramma’s en hoorspelen weer helemaal terug.

Is jouw goede voornemen minder tv-kijken? Of luister je al graag podcasts? 6 tips voor de genreliefhebber.

Schokkend Nieuws

Filmblad Schokkend Nieuws heeft sinds 2016 een maandelijkse podcast. De ene keer is het een programma met een drietal rubrieken (wat hebben we gezien, colum en een hoofdonderwerp), de andere keer is het een discussie over twee films en welke daarvan het beste is. De afleveringen van beide praatprogramma’s duren tussen de 50 minuten tot soms zelfs meer dan 2 uur. Net als bij het magazine gaat niet elke aflevering over het horrorgenre, dus lees vooraf de beschrijving.

Schokkend Nieuws Podcast vind je op Soundcloud.

IOAM podcast

Giallo, Dario Argento, Universal Monsters, Found Footages; de mannen van It’s Only a Movie praten met gemak je oren van je hoofd over diverse genre thema’s. Inmiddels zijn er zo’n 26 afleveringen van net geen 1,5 uur verschenen. Waarschijnlijk keert komend jaar de podcast terug in een iets ander format.

De It’s Only a Movie Podcast vind je via hun website.

The Deca Tapes

De laatste Nederlandse podcast die ik tip, The Deca Tapes, is wel Engels gesproken. 8 mensen zitten opgesloten in een gebouw, niemand weet waarom en door samen te werken weten ze te overleven. Iedereen doet in een aflevering zijn verhaal, wie weet het mysterie op te lossen? De lengte van de afleveringen schommelt tussen de 20 tot 43 minuten.

The Deca Tapes vind je op Spotify of iTunes.

Lore

Sinds 2016 vertelt Aaron Mahnke elke 14 dagen over legendes en waargebeurde verhalen. Zo vertelt hij over kabouters of elfen, beiden natuurlijk fantasiewezens. Maar dan grijpt hij naar een aantal waargebeurde verhalen, waar zit te grens tussen fantasy en werkelijkheid? De Lore-afleveringen zijn niet lang, 30 à 45 minuten en dus ideaal om tussendoor even van te genieten. In december verscheen de 132e aflevering, daarmee kun je (net als ik) flink vooruit.

Niet alleen is er ook een tv-serie voor Amazon Prime Video gemaakt, ook heeft de podcast nu een eigen comicreeks bij IDW: Wellington.

Lore vind je op Spotify | Apple Podcasts

Archive 81

Bij deze podcast moet je eigenlijk meer denken aan afleveringen van een klassiek hoorspel, in dit geval een found footage-hoorspel. De hoofdrolspeler in Archive 81 is Dan, hij krijgt een baan bij het Housing Historical Committee of New York, en moet in de archieven uitzoeken wat er in een mysterieus gebouw in de stad is gebeurd. In dit archief luistert hij naar de audio-opnames van Melody die de bewoners van het pand interviewt.

De eerste afleveringen duren ongeveer 15 tot 20 minuten, in ongeveer 3 uur ben je door het eerste seizoen heen. Latere afleveringen gaan over het half uur heen.

Archive 81 vind je op Spotify | Apple Podcasts | Soundcloud

The Nosleep Podcast

Deze is ontstaan op Reddit, in het subforum /Nosleep worden sinds het voorjaar van 2010 enge verhalen gedeeld. In 2011 opperde Matt Hansen om een paar van deze verhalen te bundelen tot een audioboek of podcast. Een klein groepje werkte dit plan uit en in juni 2011 werd de eerste aflevering van de podcast gepubliceerd. Inmiddels zijn 13 seizoenen van soms wel 25 afleveringen gemaakt.

Op 18 januari is The NoSleep Podcast live in Amsterdam, en je kunt er bij zijn. Lees meer hier.

The NoSleep Podcast is te luisteren via Spotify | Apple Podcasts?

Naar welke podcasts luister jij? Wat vind je van de bovenstaande tips?
Wordt het tijd dat De Nachtvlinders ook een pod- of vodcast begint?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

8 gedachten over “Begin 2020 met het luisteren van podcasts: 6 tips”

  1. Ik ben denk ik te rusteloos. Het is mij nog nooit gelukt om een podcast helemaal af te luisteren…
    Ook een vlog kan mij meestal niet bekoren. Dat iemand een uur kan praten over een trailer van 2 minuten ontgaat mij.
    En die talking heads extra’s op een DVD skip ik meestal ook 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie