Krijgt Stanley Kubricks The Shining een prequel?

Een terugkeer naar het Overlook Hotel? Wellicht! De L.A. Times meldt vandaag dat er bij filmstudio Warner Bros wordt nagedacht over een prequel op The Shining, de legendarische Stephen King-verfilming uit 1980 van Stanley Kubrick. Hollywood-producent en schrijfter Laeta Kalogridis (Shutter Island, Avatar, Nighwatch) zou betrokken zijn bij dit project.

De film zal zich voornamelijk gaan richten op wat er vooraf gebeurde voordat Jack Torrance (geweldig vertolkt door Jack Nicholson), samen met vrouw en kind, arriveerde in het spookhotel. Wel heeft een woordvoerder van Warner Bros duidelijk laten weten dat alles nog in de kinderschoenen staat en er nog niks is. Mocht de film er uberhaupt ooit komen dan zou dit pas over drie tot vijf jaar zijn.

Stephen King zelf is overigens op dit moment de laatste hand aan het leggen aan een nieuw boek dat zal gaan fungeren als vervolg op The Shining en gaat ‘Dr Sleep‘ heten. Het boek zal gaan over een volwassen Danny Torrance, die door zijn gave van The Shining in contact komt met een twaalf jarig meisje. Dit meisje zal hij moeten redden van een soort sekte of cult, dat een stel moordlustige paranormaal begaafden bijken te zijn.

 
Stanley Kubrick: The Exhibition
Mocht je overigens een liefhebber zijn van Stanley Kubrick en zijn films, er is op dit moment een expositie gaande in het EYE filmmuseum in Amsterdam. Deze expositie bevat o.a. filmprops, foto’s, originele scenario’s, filmbeelden en draaiboeken van al zijn films. De expositie is nog te zien t/m 9 september. Voor meer informatie kun je terecht op: http://www.eyefilm.nl/kubrick

 

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Krijgt Stanley Kubricks The Shining een prequel?”

 1. Klinkt goed! Hoewel, ze moeten wel Stephen King zelf in het project betrekken.
  Er is het gevaar dat ze teveel gaan uitleggen over de geschiedenis van het hotel en daarmee kan de magie van The Shing verloren gaan.

  Om die reden kijk ik ook meer uit naar het vervolg wat King nu aan het schrijven is.

  Beantwoorden
  • Stephen King zou er zeker bij betrokken moeten zijn.

   King heeft er zelf nooit een geheim van gemaakt dat hij Stanley Kubrick’s The Shining geen goede verfilming vindt en dat de film zijn boek totaal geen eer aandoet, omdat het de belangrijkste thema’s die King uiteen wilde zetten compleet negeert.
   King (en ikzelf) vinden de mini-serie uit 1997 veel beter, interessanter, spannender en met veel sterker uitgewerkte karakters.

   Veel King-verfilmingen gaan compleet de mist in omdat de filmmakers alleen zijn basisconcepten gebruiken en er dan gewoon een standaard griezelverhaaltje van maken. Riding the Bullet en 1408 gezien? Die films sloegen echt helemaal nergens op, en in 1408 waren alle enge scenes zelfs vervangen door flashbacks van een ex-vrouw en terminaal ziek dochtertje die in het originele verhaal nergens voorkomen.

   Beantwoorden
   • King doet aan de andere kant ook nooit moeilijk bij de verkoop van rechten en geeft juist die creatieve vrijheid zelf aan de makers. Maar toch mee eens hoor, kan het alleen maar beter van worden

    Beantwoorden
 2. De prequel zou natuurlijk n zelfde soort verhaal kunnen zijn als het origineel. Op sick interessant maar ik kijk eerder uit naar n vervolg.

  Beantwoorden
 3. De sequel boeit me juist wat minder.. terug naar het Overlook Hotel lijkt me toffer dan een zoektocht naar een sekte. Maar beide kunnen erg tof worden, mits King ook bij de prequel betrokken wordt.

  Beantwoorden
 4. Ik ben t met Nils eens.. lijkt mij ook interessanter om terug te gaan naar t hotel dan naar een oudere Danny…

  Ik ben trouwens afgelopen zaterdag naar de Stanley Kubrick expositie geweest 🙂 en hij is zeer de moeite waard.. en als je een combiticket koop kan je ook nog even een filmpje kijken.. ..The Shining wordt ook vertoond.. just saying 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie