Imagine ’19 – Little Monsters (Abe Forsythe, 2019)

Imagine Film Festival
Het Imagine Film Festival 2019 loopt tegen zijn eind in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders is erbij en zag een horror met kwaadaardige kinderen: School’s Out.


Wanneer Dave, een kinderachtige volwassen man, tijdelijk op de bank slaapt bij zijn zus, moet hij zien te dealen met zijn vijfjarige neefje. Superirritant, totdat Dave kennis maakt met de kleuterjuf van Dave. Om in de smaak te vallen biedt Dave aan het volgende klassenuitje te helpen begeleiden. Maar het uitje naar een lokaal pretpark loopt heel anders als in de nabije militaire basis een zombie uitbraak plaatsvind.

 Zombies en komedie laten zich goed combineren. Van klassiekers als Shaun of the Dead, Fido en Zombieland tot veel mindere Goden als Zombeavers, Cooties en Life after Beth, de ondoden lenen zich goed voor lompe, bloederige splattergrappen en grollen. Little Monsters kan zich daar nu ook onder scharen, maar is qua balans tussen humor en horror een hele film lang zoekende.

Dat komt voornamelijk door de karakters. Irritant is niet per definitie grappig en Dave (Alexander England, ook te zien in Alien: Covenant) wordt neergezet als een onuitstaanbare zakkenwasser waarvan je als kijker hoopt dat hij als eerste doormidden wordt gescheurd. Eenmaal in het pretpark wordt de kindertelevisie persoonlijkheid Teddy McGiggle geïntroduceerd (gespeeld door Josh Gad, die ik nog nooit ergens grappig in heb gevonden). Kindervriend McGiggle blijkt een, oh haha, vuilbekkende seks- en alcoholverslaafde te zijn. Zijn karakter en zijn grappen zijn zo grof, maar niet grappig, dat ze uit een volledig andere film lijken te komen.

Misschien is het te wijten aan het feit dat hele kleine kinderen ook een rol spelen in deze film, maar ook de horror lijkt ook het spoor bijster. Bloederige afslachtingen worden in de weg gezeten door een immer aanhoudende relativering en wordt daarom nergens spannend of echt bedreigend. Little Monsters is een horrorkomedie die nergens echt horror en nergens echt grappig wordt.

De film heeft één troefkaart, iets dat de makers zelf verbaasde dat ze het voor elkaar kregen: De kleuterjuf wordt gespeeld door Lupita Nyong’o. Zette zij eerder dit jaar glansrollen neer in Us, hier is zij de frisse wind die de film het aankijken waard maakt. Tussen alle botte, ongenuanceerde elementen zet zij een uiterst charmante, maar gelaagde rol neer. De film krijgt een extra ster voor haar aanwezigheid.

Little Monsters was te zien tijden het Imagine Film Festival en gaat 24 oktober draaien in de Nederlandse bioscopen.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie