Imagine ’19 – Mirai [Mirai no Mirai] (Mamoru Hosoda, 2018)

Imagine Film FestivalVan 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Mirai no Mirai van Mamoru Hosoda.


De vierjarige, door treinen geobsedeerde, Kun kijkt reikhalzend naar de thuiskomst van zijn nieuwe baby zusje. Als snel blijkt de komst van een kleintje het huis behoorlijk overhoop te gooien. Zijn ouders kibbelen vaak door vermoeidheid en onduidelijke huishoudelijke rolverdeling en alle aandacht gaat niet langer naar Kun, maar moet gedeeld worden met de baby. Kun gooit steeds meer zijn kont tegen de krib en zoekt aandacht door onredelijk gedrag. Maar dan blijkt hij in de tuin door periodes in zijn leven te kunnen reizen waar hij familieleden tegenkomt op andere momenten in hun leven. Hij leert daar zijn rol als zoon en grote broer.

Mirai is geregisseerd door Mamoru Hosada, die al eerder emotionele karakterstudies maakte met The Girl who Leapt through Time, Wolf Children en Summer Wars. Hier vertelt hij vanuit de fantasierijke blik van een jongetje wiens leven ongevraagd helemaal overhoop wordt gegooid en die zijn plek in het groter geheel moet zien te vinden. Door deze gewichtige thema’s is de film eerder geschikt voor een iets volwassener publiek. Ook die animatie is niet heel uitbundig en zelfs soms een beetje plat.

Bovendien is Kun niet een heel prettig karakter. Natuurlijk is het begrijpelijk dat wanneer je als prinsenkind van de troon wordt gestoten op vierjarige leeftijd je niet rationeel en redelijk bent. Maar lange stukken in de film zit je naar een dreinend, gillend kind te kijken dat zich gedraagt als een soort destructieve wervelwind. Het volume van het stemgeluid van Kun gaat op een gegeven moment echt aan je irritatiegrens lopen trekken, wat meeleven met het karakter in de weg zit.

Tussen het kindergejammer door zijn er een aantal hele mooie, emotionele scenes, maar mensen die zich snel irriteren aan schreeuwende kinderen in supermarkten of huilende baby’s in vliegtuigen gaan hier beter met een grote boog omheen.

Mirai is te zien tijden het Imagine Festival op 13 april om 13.45 en 15 april om 11.25 in EYE te Amsterdam.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie