(Niet zo) ouderwets griezelen bij Mr. Horror’s Halloween Horror Show

Na een lange periode van afwezigheid was het eindelijk dan weer zo ver: Zaterdag 29 oktober draaide Mr. Horror’s Halloween Horror Show weer in de bioscopen. Heerlijk! Vier horrorfilms die je laten twijfelen aan je verstand, je vol afkeer je blik laat afwenden of je hart sneller laat kloppen en het er met hetzelfde gemak schreeuwend uitrukt. Alleen was het dit keer iets anders als normaal.

Het Halloween-evenement draaide dit keer niet in Pathé, maar in Kinepolis. Dat betekende dus niet in de drie grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Ook zag de programmering er iets anders uit: de films begonnen nu niet om 00:00 uur ’s nachts, maar al om 19:30. Dat was even slikken voor mij, ik ben net best wel een gewoontedier, dus hoe konden ze! De Halloween Horror Show is in Pathé en begint om middernacht, wat denken ze wel niet?
Dus ging ik, met een gezonde dosis tegenzin én mijn dochter van 19 die voor het eerst meeging en de voorliefde voor horror van haar vader heeft geërfd, naar Kinepolis in Zoetermeer voor de Halloween Horror Show. Ook dit jaar was de programmering weer voor elk wat wils.

Lekker blijven hangen bij de Halloween Horror Show
Lekker blijven hangen bij de Halloween Horror Show

Opening van de Halloween Horror Show

De avond begon met You Are Not My Mother. Een psychologische slow burn-horror die het verhaal vertelt van een tienermeisje met een depressieve moeder. Althans, al snel in de film krijg je door dat het méér dan een depressie is, misschien is zij wel helemaal niet wie ze zegt dat ze is…
Ik twijfel of dit een goede keuze geweest om te openen met deze film. Hij is ijzersterk en ik kreeg regelmatig behoorlijk kippenvel van de gekke moeder. Ik hou persoonlijk ook erg van een goede psychologische horror die rustig voortkabbelt. Dus aan de film ligt het zeker niet dat ik twijfel aan de positie. Maar omdat hierna nog drie films kwamen, bleef deze niet zo goed hangen. Ik denk namelijk als je alleen deze kijkt, dat ie onder je huid kruipt en daar lang blijft zitten. Als langzame film is het ook weer niet handig om het laat in de programmering te plaatsen, denk ik. Maar desalniettemin was dit een dijk van een opener.

Na een kleine pauze (kudos aan Kinepolis voor de verschillende filmmuziek tussen de films door, zodat we een leuk raadspelletje hadden) was de beurt aan de korte, Nederlandse film Het Juk. Een leuke Nederhorror van een kwartier waarin je een pasverliefd stelletje ziet. Hij stelt haar voor aan zijn familie en ze blijven slapen in het ouderlijk huis. Maar dan staat ’s nachts het vreemde buurmeisje in hun tuin en neemt de situatie een dramatische wending.
Ik zag de twist al een beetje aankomen, maar de uitvoering was leuk gedaan. En zeker na de langzame openingsfilm was het lekker weer even scherp worden: Oh ja, we zitten hier ook om te schrikken.

En door…

Toen kwam Prey For The Devil en gingen alle remmen los. Ann, een jonge non, heeft een bijzondere roeping: ze wil de eerste vrouwelijke exorcist van de katholieke kerk worden. Ze heeft ook een persoonlijk motief: haar moeder was jaren geleden bezeten door een demon. Haar eerste zaak brengt haar in contact met een jong meisje dat bezeten is. Terwijl ze alles op alles zet om de ziel van het meisje te redden, ontdekt Ann dat haar roeping om exorcist te worden niet van God kwam, of van haar eigen geweten, maar van de Duivel zelf. 
De trailer is heftig, dus ik had wel zin in deze film. Helaas, de film begint sterk en alle intense stukjes uit de trailer kwamen al snel voorbij. Wat overblijft is een middelmatige film vol met clichés, onnodig veel jumpscares en een plot (en eindscène) waar het Amerikaanse feelgood-gevoel van afdruipt. Ik had natuurlijk beter moeten weten, maar stiekem had ik wel goede hoop voor deze. Hij is niet super slecht, maar had wel zoveel beter kunnen zijn.

Die zit er al een tijdje
Die zit er al een tijdje

Ondertussen was het iets voor twaalf uur, eigenlijk is het nog niet eens zo vervelend om wat vroeger te beginnen. Ik word ook een dagje ouder en ‘normaal’ zouden we nu pas beginnen, nu zijn we al op de helft.

Het derde deel van de Halloween Horror Show

Weer een plaspauze later was het tijd voor Nederhorror nummer 2: Shut. Een zoon gaat op ziekenbezoek bij zijn vader. Eenmaal daar aangekomen is de vader druk bezig met het dichttimmeren van het schuurtje. Hij kan niet meer praten, alleen maar kreten uitstoten en de zoon komt er langzaam achter dat er iets aan de hand is wat hij in zijn stoutste dromen niet kon bedenken.
Wederom een leuke, korte horror met een twist. Er waren Engelse ondertitels en dat leidde wat af, maar omdat het een kort verhaal was, was het niet heel erg.

En gelijk door met nummer drie: Barbarian. Tess huurt een AirBnB waar ze de nacht wil doorbrengen aan de rand van Detroit, voordat ze de volgende dag in de stad een sollicitatie heeft. Het huisje blijkt dubbel geboekt en er zit al iemand in. Na overleg blijven ze samen in het huisje. De volgende dag ontdekken ze een verborgen gang die meer geheimen bloot legt dan ze samen aankunnen.
Eigenlijk de grote favoriet van de avond. Ik had hier hoge verwachtingen over. Overal op internet las ik dat je deze film het beste zónder voorkennis kunt gaan kijken om zo het verrassingseffect te vergroten. De trailer had ik al gezien, maar die verklapt niet zo veel (eindelijk weer eens een goede trailer!), dus die kun je gerust kijken. Zonder al te veel te verklappen, het is een goede film en retespannend (de ondergrondse gang-scènes zijn écht heel erg spannend), maar ik had graag wat meer het verhaal uitgediept gezien. Er worden veel karakters geïntroduceerd, maar niet iedereen wordt even goed uitgewerkt. Ik bleef een beetje achter met de smaak naar meer. Het is zeker een aanrader en wat ze zeggen is waar; probeer zo min mogelijk over deze film te weten te komen voordat je hem hebt gezien.

We zijn alweer aan het laatste segment toegekomen en het lijkt erop dat we, met wintertijd in acht nemend, dat we vóór 03:00 uur thuis zijn.

Het laatste stuk alweer

Het laatste deel van de Halloween Horror Show bestond wederom uit een korte Nederlandse film en een hoofdfilm. Dit keer was het een korte, komische horror. Shiny New World is een schoonmaakbedrijf dat locaties schoonmaakt waar demonen op gruwelijke wijze hebben huisgehouden. In de vorm van een stijlvolle instructiefilm maakt de kijker kennis met hoofdpersoon Barry, die we volgen tijdens zijn werk. Wat begint als een normale werkdag, loopt echter snel en op bloederige wijze uit de hand.
Wat een leuke afwisseling op al het geweld wat op ons af werd gevuurd. Oké, dit was niet je standaard instructievideo, maar werd op zo’n grappige manier getoond (met leuke hints naar Evil Dead) dat het echt als vreemde eend in de bijt aanvoelde. En dat werkte verfrissend na drie lange en twee kortere horrorfilms.

Als hekkensluiter nóg een favoriet van mij: Deadstream. Een aan lager wal geraakte YouTube-streamer die zijn sponsors kwijt is door verschillende copyright strikes, maakt een comeback door een nacht in Amerika’s meest door spoken geplaagde huis te verblijven. Hij heeft twee regels; hij mag niet weggaan en moet elk verdacht geluid onderzoeken. Al snel gaan de dingen niet zoals ze moeten en blijkt zijn comeback meer te zijn dan een simpele overnachting in een gammel huis.
Deze film is gemaakt door echtpaar Joseph en Vanessa Winter (die ook een segment hebben in V/H/S/99) en is een perfecte combinatie van humor, horror en praktische effecten. Het is een hommage naar het Found Footage-genre én Evil Dead tegelijkertijd. Ik heb geweldig gelachen, maar ben mij ook een paar keer goed de tandjes geschrokken.

Een monster van een blik
Een monster van een blik

Al met al

Met de klok een uur terug stonden we op de kop af om 02:00 uur weer buiten. Helemaal prima. Ik kom dus terug op mijn mening dat alles hetzelfde moet blijven. Wat mij betreft houden we deze tijden er in. Als oudje vind ik dat helemaal prima (maar mocht het volgend jaar weer normaal zijn, ga ik uiteraard ook gewoon. Dan moet ik alleen overdag mijn maatregelen nemen, haha). Kinepolis Zoetermeer had minimale aankleding gedaan: er hing een hoofd hier, en zat een pop daar en er waren een paar medewerkers verkleed. Dat was het wel.
Bij binnenkomst kon je kiezen uit drie smaken grote blikken Monster energie drank die je gratis kreeg en eventueel een kleine tompouce. Dat was een leuke binnenkomer. Er waren wel wat mensen verkleed, maar niet echt acteurs die je constant laten schrikken zoals bij Pathé. En dat vond ik ook wel prima, de laatste keer bij Pathé gingen de acteurs zelfs door toen de film al begonnen was en daar kom ik toch wel voor, de films. Dus dat was geen gemis.

Het was erg rustig, ik denk dat we totaal met een man of 20 in de zaal zaten en dat was ook wel een rare gewaarwording. Ik heb tot nu toe alleen maar tot de nok toe volle zalen gehad. Ik miste wel een beetje de interactie die je hebt met een volle zaal, het gegil tijdens en het geroezemoes na een schrikmoment, je maakt het toch allemaal wat intenser mee als iedereen meeleeft. En dat was nu wat minder.

DEADSTREAM Trailer (2022) Found Footage Horror Comedy
Deadstream

Ik heb mij prima vermaakt met Mr. Horror’s Halloween Horror Show. Ik was redelijk op tijd thuis en alleen de tweede film viel wat tegen. Geen acteurs die je de hele tijd laten schrikken en de Nederhorrors tussendoor waren een welkome afwisseling. Wat heb jij gedaan met het Halloween-weekend? Ben je naar een feestje geweest of ook naar de Horror Show, en zo ja, in welke stad was jij?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “(Niet zo) ouderwets griezelen bij Mr. Horror’s Halloween Horror Show”

 1. Ik ben gisteren naar de Vue Horror Night geweest. Begon om 22.00 uur tot ongeveer 1.30 uur. Twee films. Barbarian en Prey for the Devil.

  Barbarian was inderdaad verrassend. Soms ook ineens cuts waarvan je dacht WTF? Van een donkere gang naar een zonovergoten tafereel bijvoorbeeld.
  Ook ik had geen idee waar de film over ging en verwachte elk moment dat Bill Skarsgard full Pennywise zou gaan, maar was verrast over de wending die het verhaal uiteindelijk nam. Goede film!

  Prey for the Devil was eigenlijk de film waar ik vooral voor kwam. Net als jij was ik onder de indruk van de trailer. Echt tegenvallen vond ik hem niet, maar ik had er toch wat meer van verwacht. Ik hou van exorcisme films en deze had natuurlijk een twist met een vrouwelijke exorcist. Al me al niet slecht, maar het had beter gekund.

  Vue heeft dit evenement elk jaar en elk jaar ga ik er naar toe. En ook dit jaar heb ik mij weer prima vermaakt. Hier zat de zaal overigens behoorlijk vol en ik heb weer aardig wat bakvisjes horen schreeuwen bij sommige jumpscares. Altijd leuk 🙂

  Beantwoorden
  • Haha ja. Gelukkig stelde mijn dochter (19) niet teleur, die schrok toch ook wel vaak.

   Ik vond vooral de visuele retorica mooi bij Prey For The Devil (zuster met witte hoofddoek tussen allemaal zwart geklede priesters), maar net als bij The Nun was het een film met veel potentie, maar met een wat mindere uitwerking.

   Beantwoorden

Plaats een reactie