Welke horrorfilms maken kans op een Oscar?

In 2010 stonden de Academy Awards in het teken van het horrorgenre met een speciale compilatie en in 2011 ontvingen Black Swan (Vrouwelijk Hoofdrol: Natalie Portman) en The Wolfman (Beste Make-up) een Oscar, 2012 was een minder jaar. Dit jaar maken er wel weer een paar titels kans om op de lijst van Horror Oscars te komen.

Battle of the Animated Feature Films

Opvallend genoeg liggen de kansen voor Academy Awards voor het horrorgenre dit jaar voornamelijk bij twee animatiefilm, zowel Frankenweenie van Tim Burton als ParaNorman van Sam Fell en Chris Butler zijn genomineerd als Beste Animatiefilm. Onze recensent Edgar zag beide titels en bestempelde ParaNorman met ‘horror voor de allerkleinsten‘ en Frankenweekie als ‘één groot eerbetoon aan het horrorgenre‘.

frankenweenie vs paranorman

Nominaties Beste Animatiefilm

  • Frankenweenie (regie: Tim Burton) (54%, 14 Stemmen)
  • Brave (regie: Mark Andrews en Brenda Chapman) (31%, 8 Stemmen)
  • ParaNorman (regie:Sam Fell en Chris Butler) (12%, 3 Stemmen)
  • Wreck-It Ralph (regie: Rich Moore) (4%, 1 Stemmen)
  • The Pirates! Band of Misfits (regie:Peter Lord) (0%, 0 Stemmen)

Aantal Stemmen: 26

Laden ... Laden ...

 

Buitenaardse Special Effects

In 1980 en 1987 wonnen de sciencefictionhorrorfilms Alien en zijn vervolg Aliens een Academy Award voor Beste Special Effects. Afgelopen jaar keerde Ridley Scott terug naar het genre en creëerde met het DNA van Alien de sciencefictionfilm Prometheus, de horrorelementen zijn in deze prequel wat minder aanwezig. Lukt het Ridley Scott en zijn team om in de voetsporen te treden van het origineel en een Oscar binnen te slepen voor Beste Special Effects?

Prometheus

Nominaties Special Effects

  • Prometheus (54%, 13 Stemmen)
  • The Hobbit: An Unexpected Journey (17%, 4 Stemmen)
  • Life of Pi (17%, 4 Stemmen)
  • Marvel’s The Avengers (13%, 3 Stemmen)
  • Snow White and the Huntsman (0%, 0 Stemmen)

Aantal Stemmen: 24

Laden ... Laden ...

 

Speciale Vermelding

De eerste speciale vermelding geven we aan Hitchcock, het is een biografische film over regisseur Alfred Hitchcock en zijn vrouw Alma Reville ten tijde van de opnames van Psycho (1960). De film is genomineerd voor een Oscar voor Beste Make-Up & Hairstyling.

Ook nominatie in de categorie Korte Films verdient de Belgische film Dood van een Schaduw van Tom Van Avermaet hier een vermelding. Het plot klinkt dan ook zeker intrigerend: ‘In een donkere onderwereld gebruikt een verzamelaar van schaduwen van doodsmomenten gestorven helpers om werken toe te voegen aan z’n eeuwig groeiende collectie. In ruil voor het vervullen van de sinistere taak om 10.000 schaduwen in de ‘echte’ wereld te capteren, krijgen deze helpers een tweede kans op leven en hun eigen schaduw in ruil terug.”

Een derde speciale vermelding geven we aan Django: Unchained, het is dan geen horror, maar met de special effects van Tom Savinni is deze western meer SPLATTER dan spagetti. Quetin Tarentino’s film is genomineerd in de volgende categorieën:- Beste Film, Best Mannelijke Bijrol (Christoph Waltz), Beste Beeldvoering, Beste Audiobewerking en Beste Originele Scenario.

De Academie Awards worden op 24 februari uitgereikt in Los Angeles.
Kijk hier voor een overzicht van alle horrorfilms die een Oscar wonnen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie