Recensie: Poltergeist (Gil Kenan, 2015)

poltergeist 2
Soms steekt het bij mij als horrorliefhebber; al die remakes en reboots. Vooral als het gaat om klassiekers. Het gaat zo vaak gigantisch mis. Ik moet toegeven dat het niet altijd verkeerd gaat. Evil Dead uit 2013 is bijvoorbeeld zo’n film. Het is een herhaling van Sam Raimi’s The Evil Dead uit 1981 maar weet een eigen draai eraan te geven zonder het originele verhaal, de basis, ernstige schade aan te doen. Het kost nogal wat durf om dat te doen en dat werd gewaardeerd onder de horrorliefhebbers van het origineel.
Het kon natuurlijk niet lang uitblijven dat ook de klassieker Poltergeist uit 1982 een remake zou krijgen en deze komt vandaag uit in de bioscoop. Zou het nu ook goed komen zoals bij Evil Dead of gaat deze zich scharen onder de ondertussen ellenlange slechte, teleurstellende en vergeetbare remakes?

Financieel zit het de Familie Bowen niet mee. Gedwongen moeten zij verhuizen maar proberen het beste er uit te halen. En dat lijkt te lukken want ze vinden een bijzonder leuk huis in een Amerikaanse suburb. Helaas zit het het gezin Bowen alsnog niet mee want het huis blijkt gebouwd te zijn op een oude begraafplaats en al snel doen zich allerlei onverklaarbare situaties voor. De kinderen lijken dit als eerste echt door te hebben maar het hele gezin is in gevaar.

poltergeist 1

Toen enkele maanden geleden de eerste trailer voor de Poltergeist remake uitkwam had ik het gevoel dat dit nogal hetzelfde was als het origineel uit 1982. Dat was niet per se verkeerd maar om interesse te wekken moet je ook met iets nieuws komen.
Het origineel dat onder de regie stond van Tobe Hooper en geschreven was door de nog jonge Steven Spielberg is nagenoeg perfect. Het was toen nieuw, fris en gedurfd en staat nog steeds als een huis. De lat ligt daardoor al bijzonder hoog. Als het dan toch nodig is om een remake/reboot or whatever te maken dan moet je een regisseur en schrijver aannemen die ballen hebben. Helaas is dat niet het geval geweest bij de Poltergeist remake. Regisseur Gil Kenan doet ons vermoeden dat hij bij het filmen van elke scene ook een scherm had waar het origineel op werd afgespeeld. Om zo even te kijken hoe ze dat ook alweer deden. Het is niet een “frame for frame” remake zoals Gus van Sant’s Psycho maar bij alles voel je alsof je dit al eerder hebt gezien. Een film wordt pas echt interessant wanneer je ook kan zien dat de regisseur een bepaalde eigen stijl of benadering heeft. Dat is hier gewoon niet zo.

Er is op zich niets mis met de cast. Sam Rockwell, als Eric Bowen, lijkt zich niet op zijn plek te voelen in deze film maar doet wat hij kan en dat doet hij goed. Kyle Catlett, als Griffin Bowen, lijkt maar 1 gezicht te hebben maar wat mogen wij verwachten van een kind? Kendi Clements weet onze harten wel te doen smelten als het lieve meisje Madison al is zij vrijwel een kopie van de veels te vroeg gestorven Heather O’Rourke uit het origineel. Alleen heeft zij bruin en O’Rourke blond haar. Het moeilijkste om te casten moet wel het medium zijn geweest want Zelda Rubinstein uit het origineel is moeilijk te vergeten. Jared Harris is alleen al vanwege zijn voorkomen minder interessant maar doet zijn uiterste best en is hier en daar ook erg vermakelijk. Al had dat tortelduifjesgedrag met Jane Adams absoluut niet gehoeven.

Het is bijzonder jammer dat regisseur Kenan ervoor kiest iets dat in het origineel een mysterie bleef, de geestenwereld, in deze film wel nader wilt laten zien aan het publiek. Dat doet hij met veel special effects die hier en daar nogal teleurstellend overkomen. het lijkt een aloude trap waar veel regisseurs mee lijken te kampen. Ze willen alles verklaren, want dat wilt een bepaald publiek blijkbaar, maar doen dat dan op een wijze die dan weer teleurstellend aandoet. Het lijkt, zeker in de eerste helft van de film, dat Kenan bijzonder veel heeft gekeken naar het origineel maar blijkbaar niets heeft begrepen van het mysterieuze en onverklaarbare dat met name in het tweede deel van het origineel wordt vertoond.

Ik klink heel erg kritisch en dat ben ik ook wel. Ik ben opgegroeid met het origineel en die voelt nog steeds niet gedateerd. Het is moeilijk voor een regisseur om het origineel te kunnen evenaren en dat begrijp ik. Dat gebeurt hier dan ook onder leiding niet onder leiding van regisseur Gil Kenan. Toch is de film wel vermakelijk. Voornamelijk vanwege de eerste helft van de film.
Maar als je de kans krijgt… Kijk het origineel.

Poltergeist 3D draait nu in de bioscoop.

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Recensie: Poltergeist (Gil Kenan, 2015)”

 1. Jammer, maar te verwachten. Ik ben zelf ook opgegroeid met de originele versie en had een stille hoop met de technologie van tegenwoordig. Maar ik ben het met je eens dat er wel een twist in moet zitten anders kan je beter het origineel kijken.
  Bij gebrek aan beter zal ik er eens voor gaan zitten om te kijken, nu weet ik wat ik kan verwachten. Dan maar alle pijlen richten op de verfilming van de scherpschutter van de King. Daar wacht ik al jaren op en de verwachtingen zijn erg hoog 😉

  Beantwoorden
 2. Het origineel heb ik niet gezien, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Ik vind het een vermakelijke film. Niet briljant, maar ook geen storende momenten; op veilig gespeeld dus. Ik ben het eens met de opmerking dat het jammer is dat er weinig mysterie overblijft. Hoe meer je laat zien, hoe groter de kans dat het tegenvalt. Ik zou de film een 6,5 geven, denk ik.

  Beantwoorden
 3. Ik heb op vrijdag het origineel gezien en zaterdag zijn we naar de bios gegaan voor de remake. Ik ben het niet helemaal met je eens, ik vond het origineel juist heel erg gedateerd. De remake was geen topfilm, maar redelijk vermakelijk (mijn zoon vond het ge-wel-dig, maar goed, die komt net kijken 😉 ) De geestenwereld vond ik juist stukken beter. Jammer dat de televisie niet zo centraal stond als in het origineel

  Beantwoorden
 4. Let op! Veel spoilers!
  Ik ben vol verwachting naar deze film gegaan vanmiddag. Ik ben dol op remakes want ik ben zeer nieuwsgierig naar welke draai ze er nu weer aan geven. Ik weet ook dat ik niet al te kritisch moet zijn, want in feite weet ik wat me te wachten staat.

  De originele Poltergeist was toen inderdaad vernieuwend, soms beklemmend en had dat heerlijke jaren ’80 gevoel. Ik was echt als de dood voor die film. In mijn herinnering werd deze ook altijd op warme zomeravonden uitgezonden op tv en begon het altijd te onweren. Sfeervol. Ik moet zeggen dat ik deze nieuwe versie niet goed en ook niet erg slecht vond. Heel veel dingen waren opgefrist en ze gaven er een een betere draai aan. De scene dat Griffin gegrepen werd door die boom vond ik zeer goed gedaan.

  Er waren wel veel minpunten; Ik vond dat er te snel zaken werden weggegeven. Je had geen tijd om de personages te leren kennen wat in het origineel wel gebeurde.

  De oudste dochter wordt in de garage vastgegrepen door een hand en er komt een hoop zooi (lijken) en blubber uit de grond. Geen haan die hier verder naar kraait een scene later. Ik moet bekennen dat ik in het begin de spanningsopbouw goed vond. Het was ook lang geleden dat ik soms stiekem even de ogen dicht kneep. Dat beloofde veel goeds! Maar zodra ‘Maddy’ was verdwenen in haar kast viel alle spanning een beetje weg. Vooral de moeder deed ook zeer luchtig en was niet enorm verbaasd dat ze haar dochter hoorde via een flatscreen. In het origineel was moeder radeloos en totaal in shock met wat er allemaal gebeurde in haar gezin. In deze versie zat ze gelijk al bij een team ghostbusters die ze kende van haar studententijd zonder radeloos of paniekerig te zijn. Eén van die teamleden krijgt het later aan de stok met een boor en een geest, arm er bijna af en hij wordt bijna doorboort, maar twee seconden later loopt deze meneer gewoon de trap af alsof er niets gebeurd is. Mij zouden ze na zo’n ervaring schuimbekkend kunnen opsluiten…

  Het meest jammere vond ik de rol van spokenjager Carrigan. Een soort crocodile hunter goes ghostworld. Wat slecht gedaan en er zat totaal geen kracht in zijn rol. Weg met die gast! In het origineel was je verbaasd door de kleine Tangina, die door haar stem en uiterlijk ook iets bizars had. Die geestenwereld was aardig gedaan, iets teveel, alhoewel het werken met poppen en meer effect heeft (zoals die clown).

  Ik geef deze film een 6. Ik denk dat als er meer aandacht was besteed aan de karakters (wat in het begin wel dreigde te gebeuren) en sommige scenes wat langer en andere korter, dit een betere remake zou zijn geweest.

  Beantwoorden
 5. Het orgineel is meesterlijk. En als je dat vind kijk dan aub dit deel niet. Wat is deze slecht zeg! Zelfs Sam Rockwell kon niets meer maken van deze film.

  Beantwoorden

Plaats een reactie