Recensie Rare Exports: A Christmas Tale

rare exports santa horror

Mannetjes in rare pakken, je ziet ze op dit moment met carnaval overal, misschien is het daarom niet zo vreemd dat Rare Exports: A Christmas Tale juist nu op BD/DVD uit komt en hoe mooi het weer op dit moment ook is, feitelijk is het nog winter. Toch is het jammer dat Splendid de film niet rond kerst kon uitbrengen.

Rare Exports: A Christmas Tale is gebaseerd op twee korte films van dezelfde regisseur, Jalmari Helander, en gaat dieper in op het ontstaan van het bedrijf ‘Rare Exports’. Een Amerikaanse bedrijf doet proefboringen in de Fins/Russische bergen, waarnaar ze precies op zoek zijn weten de bewoners van het nabijgelegen dorpje niet.

Als men aan het einde van het seizoen de kuddes rendieren wil ophalen voor de slacht en verkoop, komen de Finnen erachter dat hun inkomstenbron volledig is afgeslacht en geven al snel de schuld aan de Amerikanen. Maar op de plek van de opgravingen is geen Amerikaan meer te bekennen, ze lijken halsoverkop te zijn vertrokken.

Tegelijkertijd verdwijnen bijna alle kinderen in het Finse dorp, de jonge Pietari (Onni Tommila) is als enige nog over en weet wat hier aan de hand is, maar moet nog wel zijn vader (Jorma Tommila) hiervan zien te overtuigen…

De Finse film ziet er goed uit, het koude Lapland komt je woonkamer binnen en het acteerwerk van de jonge Onni Tommila is goed. Qua originaliteit scoort het verhaal achter Rare Exports goed, maar in de uitvoering zijn we toch lichtelijk teleurgesteld, met name het middelste deel van de film is bij vlagen saai. Het lijkt er op dat regiseur Helander moeite heeft gehad om te kiezen tussen een kinderfilm en echte horrorfilm. Dat volgens de kijkwijzer Rare Exports een adviesleeftijd heeft van 16 jaar is vreemd te noemen en ligt waarschijnlijk puur aan het leger van vieze naakte bejaarde mannen, want het verhaal is nergens echt eng.

Rare Exports: Santa in a Slaughterhouse

Rare Exports bevat ook een Making-of, een blik achter de schermen van de productie geeft altijd een mooi idee van de film, deze keer is het geen strakke marketing video, maar een puur en bijna onbewerkt videodagboek voor de crew zelf. Jammer genoeg ontbreken de twee Rare Exports Inc korte films op deze uitgave.

Misschien zijn we in Nederland verwend door SINT, want Rare Exports: A Christmas Tale heeft de hoge verwachtingen niet waar kunnen maken. De vergelijking die wordt getrokken tussen de Finse regisseur en Gremlins regisseur Joe Dante is nog te vroeg, het afwachten of Rare Exports een klassieker wordt. Qua horror verdient de film slechts 2 sterren, maar voor een kerstfilm wel 4.

Sterren: 3 / 5

Rare Exports: A Christmas Tale is te koop op BD/DVD

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie Rare Exports: A Christmas Tale”

Plaats een reactie