Recensie: Crawl (Alexandre Aja, 2019)

Als een enorme orkaan door Florida raast, negeert Haley (Kaya Scodelario, The Maze Runner) de evacuatie-orders en gaat ze haar vermiste vader (Barry Pepper) zoeken. Ze treft hem zwaargewond aan in de kruipruimte van haar ouderlijk huis. Door het snel stijgende overstromingswater komen ze vast te zitten, terwijl de tijd dringt om aan deze alsmaar heviger wordende storm te ontsnappen. Dan komen ze er achter dat dit niet de grootste bedreiging is waar ze mee te maken hebben wanneer ze ontdekken dat levensgevaarlijke alligators hun overgestroomde kelder zijn binnengedrongen.

Natuurgeweld bedreigt de mensheid; soms op globaal niveau, meestal lokaal. Dit soort rampenfilms zijn bijzondere categorie en in veel gevallen wordt het niet aan het horrorgenre toegeschreven, al is er zeker wel een overlap. Dante’s Peak, Bølgen (The Wave) en theoretisch kunnen we Sharknado ook hieronder schuiven. Als je de beschrijving van Crawl leest, denk je misschien ook wel een beetje hieraan (tornado + alligators = paniek). Maar Crawl is van een heel ander (beter) niveau, want hoewel de tornado de aanleiding is hebben we hier te maken met een creature feature die het dichts in de buurt komt van bijvoorbeeld Shark Night.

De film begint, zoals hierboven beschreven, als een klassieke rampenfilm; Een gebied wordt geëvacueerd voor een orkaan van de vijfde categorie, maar iemand is zo eigenwijs om er te blijven en nog eigenwijzer is de persoon die hem gaat halen. Als Haley haar vader in de kelder van het huis vindt begint de horror pas echt; door de overstromingen zijn alligators vanuit het nabijgelegen moeras naar de huizen gekropen. De twee zijn omsingeld terwijl het water blijft stijgen.


In een subplot blijkt er emotionele wrijving tussen vader en dochter te zijn, dit blijkt een uitgelezen moment om bij te praten. Helaas voor de film is dit toch de minste toevoeging aan het toch al dunne verhaal. Los van dat kijk je geboeid naar het acteerwerk van Kaya Scodelario en Barry Pepper, waarbij ook de alligators een zekere waardering verdienen.

Sterren: 3.5 / 5

Crawl speelt met een goede combinatie van claustrofobie en hongerige alligators, het leidt tot een heerlijke survivalhorror. De film is nu verkrijgbaar op BD en DVD.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie