Michael Myers is terug! Recensie: Halloween Kills

Halloween Kills is het nieuwe derde deel in de Halloween-reeks. Weet de film de kwaliteit van Halloween (2018) vol te houden, of is het slechts een simpel vervolg? De slasher is net als het vorige deel geregisseerd door David Gordon Green en ook een flink deel van de cast keert terug; Nick Castle, Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak en Will Patton.

Hoe zat het ook alweer?

Ik zal niet te veel de diepte in gaan over de verschillende tijdlijnen, vervolgen en reboots. Daarvoor kun je het beste wikipedia lezen, waar ook de onderstaande infographic vandaan komt. Hieronder dus alleen de huidige tijdlijn, let op spoilers van de vorige films.

An infographic illustrating the continuity between the Halloween films. (wikipedia)

In Halloween (1978) maken we kennis met de 6-jarige Michael Myers die plotseling zijn zus vermoord. Hij wordt naar een psychiatrische inrichting gestuurd en ontsnapt 15 jaar later. Op 31 oktober richt hij een bloedbad aan in zijn geboortedorp Haddonfield, waar hij het voornamelijk gemunt heeft op zijn vroegere oppas; Laurie Strode.

In Halloween (2018) gaat het verhaal verder, 40 jaar na de gruwelijke gebeurtenissen in Haddonfield. Michael Myers heeft jarenlang achter tralies doorgebracht, maar slaagt er bij een overplaatsing naar een andere instelling in opnieuw te ontsnappen. Zijn doel is duidelijk: terug naar Haddonfield en nogmaals het gevecht aangaan met Lauri Strode. Zij heeft al die jaren gewacht op zijn terugkomt. Samen met haar dochter en kleindochter lukt het hen om Myers op de sluiten in de kelder van een brandend huis.

Halloween Kills

Dat brengt ons bij Halloween Kills (2021), de film gaat morgen overal draaien en de spoiler die jullie natuurlijk allang hebben gezien, Michael Myers loopt het brandende huis uit. De film sluit direct aan op zijn voorganger. Terwijl de drie Strodes naar het ziekenhuis racen, gaat Michael door met waar hij goed in is: moorden. De film maakt ook een klein zijsprongetje om andere dorpsbewoners te introduceren en ze een reden te geven om de vloek van Haddonfield voor eens en altijd te beëindigen.

We weten dus al dat volgend jaar Halloween Ends uitkomt, het laatste deel in de reeks. Dat is een probleem. Want aan veel dingen merkt je dat Halloween Kills net nergens heengaat. Er wordt een hoop lijntjes uitgezet in de eerste 45 minuten en een flink aantal daarvan worden ook weer op brute wijze weggevaagd in het laatste half uur. En aan het einde van de film is er eigenlijk niet heel veel veranderd. En dat is jammer.

Want waar ik enorm tevreden was met de film uit 2018, die een lekker tempo had en niet te veel goedkope horrorclichés uithaalde, valt dit beiden nu tegen. Het voelt traag, er wordt op een geforceerde manier een verhaal opgezet en de slachtoffers zijn wel eens slimmer geweest. Het creëren van massahysterie is leuk bedacht, maar ook hier loop de uitwerking niet lekker en wordt het zelfs een beetje knullig. Zelfs voor de geweldige cast blijkt het lastig om dit recht te trekken.

Halloween Kills …time

Het is een vervolg dat – behalve meer lijken – weinig toevoegt. Ik ben enorm teleurgesteld; voor deze film hoef je niet naar de bioscoop. Dit deel moet duidelijk de tijd overbruggen naar het slot volgend jaar, dat lukt amper. Het is meer van hetzelfde, maar dan echt minder goed. Als je fan bent van de reeks zal je ongetwijfeld deze 106 minuten op groot scherm gaan zien, ik heb je gewaarschuwd. Halloween Kills draait vanaf 14 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Sterren: 2 / 5

Opvallend: Volgens de aftiteling zijn er beelden gebruikt uit Halloween II (1981). Die film wordt verhaaltechnisch nu genegeerd, maar ik zou de film nog wel een keer willen kijken welke beelden hiervan dan gebruikt zijn. Weet jij welke scène dit is?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Michael Myers is terug! Recensie: Halloween Kills”

 1. Dit lijkt een beetje op “the curse of the middle film”. De middelste film in een trilogie is meestal lastig. Het maakt eigenlijk niets af, want er komt nog een film, en laat daardoor vaak een onbevredigend gevoel achter.
  Dank voor je recensie en je waarschuwing, maar ik heb een moviepass, dus ik ga hem toch dit weekend zien 🙂

  En ik heb eerder wat kritiek gehad over het (niet tijdig) recenseren van bioscoopfilms, maar deze is spot on! Volgens mij draait hij vandaag voor het eerst. Top!
  Ik ben alleen nog steeds benieuwd wat jullie van Night House en Malignant vinden, maar dat komt dan wel bij de DVD/BD of Netflix release 😉

  Beantwoorden
   • Gisteren naar toe geweest. Ik kan het grotendeels met je eens zijn, maar geef hem toch net een ster meer.
    Het is gewoon wel weer lekker hoe niets ontziend en grof Michael weer door Haddonfield struint en gewoon onverstoorbaar verder gaat waar hij was gebleven. De delen van de film met zijn kills zijn voor mij dat extra sterretje waard.
    Het is duidelijk dat wat Laurie aan het einde zegt over dat hij bij elke moord minder menselijk wordt nu opmaat is naar een soort ‘Jason achtige’ Michael. Waar hij tot nu toe altijd nog een verslaanbaar mens leek, is nu wel duidelijk dat ze er in de laatste film nog een hele dobber aan gaan krijgen om de naam van de film ‘Halloween Ends’ eer aan te doen.
    Daarom ben ik toch heel benieuwd naar de afsluiting van deze trilogie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie