Recensie Night Swim: zullen we het laten zwemmen?

Night Swim is een Amerikaanse horrorfilm geschreven en geregisseerd door Bryce McGuire en gebaseerd op de gelijknamige korte film uit 2014 van McGuire en Rod Blackhurst. Een familie koopt een huis waarvan het zwembad in de achtertuin behekst is. Het vertelt ons dus eigenlijk het verhaal van een evil-zwembad. Vergezocht?

Eigenlijk niet. Alhoewel, (horror)films zijn natuurlijk nooit realistisch, een enkele daargelaten. Maar gelukkig draait het in deze film niet alleen maar om het zwembad, maar iets wat daarin huist. In de film spelen Wyatt Russell, Kerry Condon, Amélie Hoeferle en Gavin Warren de hoofdrollen van de familie die de pech hebben de miskoop te doen. Aanvankelijk zijn ze nog in extase om een zwembad(!) in de tuin te hebben, zowel voor plezier als voor medische redenen. Zoals het een goede horrorfilm betaamt verandert dit natuurlijk al snel.

Is weer eens wat anders dan onderwaterdammen in Night Swim
Is weer eens wat anders dan onderwaterdammen

Waar haaienfilms zoals Jaws (1975) en recentelijker The Shallows (2016) en The Meg (2018) je proberen bang te maken voor open wateren, gaat Night Swim je traumatiseren voor zwembaden. Slechte timing eigenlijk. Te laat zo net na de frisse nieuwjaarsduik en te vroeg voor de zomermaanden. De film draait namelijk vanaf donderdag 4 januari in de Nederlandse bioscopen. Ik zal je vertellen of de eerste grote horrorfilm van 2024 je tijd waard is.

Goeie cast in Night Swim

De cast doet zijn en haar werk naar behoren. Ze spelen stuk voor stuk hun rol goed en nergens wordt het ongeloofwaardig. De onzekere zoon, de dochter die uitblinkt in alles waar ze naar kijkt, de ex-honkbalster slash vader die teveel naar het verleden kijkt en de moeder die alles voor haar familie overheeft, maar het liefst ergens zou gaan settelen. Allemaal zetten ze goed hun rol neer en zijn ze leuk gecast.

Grappige, kleine twist

Dan het verhaal. Daar raak ik al een beetje in tweestrijd. Het is echt een ontzettend voorspelbaar verhaal, en al helemaal voor de doorgewinterde horrorliefhebber. Er is niets nieuws onder de zon (wel onder het water trouwens) en het verloop, de jumpscares en de ontwikkelingen verlopen precies zoals je gaat vermoeden, op het moment dat je de film aan het kijken bent. Er is één moment die ik niet had zien aankomen. Uiteraard ga ik die hier niet verklappen, maar kudos daarvoor. Een grappige, kleine twist op een verder saai en voorspelbaar verhaal.

Night Swim komt -na de verplichte openingsscene- wat langzaam op gang. Maar gelukkig duurt dat niet lang, de pionnen zijn op hun plek gezet en de ellende kan beginnen. Een tijdje ben je als kijker nog in het ongewisse wat er nou precies gebeurt en wat er aan de hand is. Al gauw kom je er -via talloze flauwe schrikmomenten- dan toch achter hoe de vork in de steel zit. Na de kleine twist zit je al gauw in de finale die wat mij betreft wel iets heftiger had gemogen. Ik wil hier nogmaals niet te veel verklappen. Maar zolang het mysterieuze de boventoon voert, zit je toch wel met belangstelling te kijken wat er nou precies aan de hand is.

De film heeft een paar scenes die mij wel op het puntje van mijn stoel zette. Iets te vaak dat mij lief is kreeg je weer iemand kokhalzend vol in beeld. Toegegeven, dat is in een film over een evil zwembad natuurlijk onvermijdelijk. Dingen waarbij ik toch wel redelijk ging meeleven, zeg maar. Ook de effecten waren af en toe prima te pruimen, maar dat heeft ook te maken met dat het onder water allemaal net wat troebeler kijken is.

Conclusie

Al met al heb ik mij toch prima vermaakt. De spelers spelen goed en zijn duidelijk goed op hun plek. Het verhaal is echt heel erg voorspelbaar en daardoor, zeker voor de die hard-horrorhoofden, absoluut niet eng. De jumpscares zijn flauw (maar ik ben misschien een beetje bevooroordeeld, haha), maar de film duurt net lang genoeg en is constant onderhoudend. Dus al met al geef ik Night Swim een voldoende. Er is beter, maar zeker ook slechter. En daarbij, sinds het officieel is dat Blumhouse en Atomic Monster onder een dak schuilen, een redelijk goed begin van deze monsterlijke samenwerking. Maar of ik nu nooit meer in een zwembad duik? Meh.

Sterren: 3.5 / 5
Night Swim | Official Trailer

Night Swim draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie Night Swim: zullen we het laten zwemmen?”

  1. Ik stelde me er vanwege de, wat mij betreft, saaie Marco Polo trailer helemaal niets van voor.
    Deze week heb ik hem eindelijk gezien en hij was best heel redelijk. Leuker dan ik had verwacht. Geen hoogvlieger, maar een redelijk vermakelijke anderhalf uur.

    Nepobaby Wyatt Russell doed het niet slecht en ook de andere acteurs zijn niet verkeerd. De effecten zijn aardig, maar springen er niet echt uit. Al met al een ruime voldoende. Ik kom op drie sterren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie