Recensie: Paranormal Activity 4 (Henry Joost / Ariel Schulman, 2012)

Waar ik in het begin niet echt fan was van Paranormal Activity, liep mijn interesse bij deel 2 aardig op en kon de prequel Paranormal Activity 3 dan ook waarderen als een goede horrorfilm. Paranormal Activity 4 speelt zich af vijf jaar na Paranormal Activity 1 & 2 af, waarin Katie samen met haar neefje Hunter spoorloos verdween.

Paranormal Activity 4 - it's closer than you think

Deel 4 draait rond de familie van de tiener Alex en haar vriendje Ben die vergroeid is met een videocamera. Als de buurvrouw ziek wordt, moeten ze een paar dagen op haar zoontje passen. Rond die tijd gebeuren er ook allerlei onverklaarbare dingen en begint ook Wyatt (broertje van Alex) zich vreemd te gedragen, haar ouders geloven het niet en zien haar als een opstandige puber. Tijd om camera’s in het huis klaar te zetten.

Kijkers van de eerste delen zullen de buurvrouw al hebben herkend en daar zit ook meteen het probleem van de film: hij brengt niks nieuws. Want waar Paranormal Activity 3 verrast met de ‘fan cam’ en de bizarre vlucht naar ‘occulte oma’, heeft Paranormal Activity 4 alleen een Xbox Kinect die niet optimaal gebruikt wordt en een poeslieve kat. Het is jammer dat de karakters weinig doen met de opnames en ze zelfs bijna lijken te vergeten. Nee, heel spannend wordt Paranormal Activity 4 nergens.

Paranormal Activity 4

Ook de ouders van het gezin zijn matig uitgewerkt, ze horen een haat/liefde-verhouding te hebben en daardoor extra spanning/drama binnen het gezin te brengen, maar het leven van twee goudvissen is interessanter. De diepgang in acteerwerk moet voornamelijk komen van Kathryn Newton (Alex) en bijgestaan door Matt Shively (Ben), Brady Allen (Robbie) en Aiden Lovekamp (Wyatt). Dat doen ze niet onaardig, maar gewoon nergens goed.

Nu Paranormal Activity 4 op blu-ray en dvd verschijnt, is de grote vraag of dit iets toevoegt. Ja! De disc bevat een iets interessantere ‘extended version’, maar krijgt vooral de credits om de ‘deleted scènes’. In bijna alle gevallen waar verwijderde scènes op dvd staan, is het ook duidelijk waarom deze niet in de film zitten. Bij deze film is het bijna paranormaal, want niet alleen zijn de scènes een interessante toevoeging, ook bevatten ze meer schikmomenten dan de film…

Paranormal Activity 4 doet voornamelijk afbreuk op de opgebouwde franchise. Niet dat deze het einde betekend, een deel 5 en een officiële Latino-spinoff zijn al aangekondigd.

Paranormal Activity 4 verschijnt 20 februari op bluray en dvd. Tegelijkertijd op er een box uit met Paranormal Activity 1 t/m 4. Reserveer nu.

Sterren: 1 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Paranormal Activity 4 (Henry Joost / Ariel Schulman, 2012)”

 1. Betreft de Recensie: Paranormal Activiy 4 (Henry Joost & Ariel Schulman, 2012)

  Hoi, ik zag een foutje staan in de recensie. Er staat in de tweede alinea: Rond die tijd gebeuren er ook allerlei onverklaarbare dingen en begint ook Robbie (broertje van Alex) zich vreemd te gedragen.

  Maar het broertje van Alex heet Wyatt. Robbie is het buurjongentje die komt logeren…

  Groetjes,
  Claudia

  Beantwoorden

Plaats een reactie