Recensie: The Guest (Adam Wingard, 2015)

9200000039905170Af en toe heb je van die films die onder de radar worden uitgebracht. Films die weinig tot geen aandacht krijgen en dan ineens, bijna uit het niets, er zijn. Het gros van deze films zijn ook niet de moeite waard. Maar soms, heel soms heb je er pareltjes tussen zitten. Dat is bij The Guest gelukkig het geval.

In The Guest zien we een jonge soldaat die na de oorlog de familie van zijn gestorven kameraad opzoekt. De familie verwelkomt hem als hun eigen zoon en zijn blij dat er iemand is die als laatste bij hun zoon is geweest. Als er kort daarop in de omgeving enkele mensen omkomen blijkt de jonge soldaat niet te zijn wie hij zegt dat hij is.

Adam Wingard heeft zicht de afgelopen tijd bewezen een van de nieuwe generatie (horror)regisseurs te zijn waar veel van verwacht gaat worden. Met cultfilms zoals Pop Skull en You’re Next zette hij zich al snel op de kaart. Meer faam kreeg hij met segmenten in V/H/S, The Abc’s of Death en V/H/S 2.

The-Guest-03-1
The Guest is niet een alledaagse horrorfilm. Zoals je misschien al verwacht bij het zien van Wingard z’n vorige films. The Guest is een thriller die zich focust op de personages en jou als kijker gelijk mee wil krijgen met de goede bedoelingen van de jonge soldaat. Wingard speelt duidelijk met invloeden uit films van de jaren ’80 zoals bijvoorbeeld van The Terminator en Halloween. Vooral de soundtrack geeft de film en flinke 80s vibe. Het is over duidelijk dat Wingard een eerbetoon maakt naar de films uit die periode. Nederlands Gothic trots Clan of Xymox is met drie tracks duidelijk aanwezig op de soundtrack. De zware synthesizers geven een beklemmende sfeer en passen goed bij het tempo van de film. The Guest is nergens saai en het tempo ligt hoog. Het plot is vrij simpel en het verloop van het verhaal is best voorspelbaar, maar dit is niet erg. The Guest wil ook nergens een psychologisch spel spelen. Daar zijn andere films voor.

guest3Hoofdrolspeler Dan Stevens maakte een sterke indruk, de voor mij onbekende acteur is overtuigend als David, de jonge soldaat. Maar de ster van de film is absoluut Maika Monroe die Anna Peterson speelt. Wat een mooie en stoere vrouw is dat!

Voor de echte horrorfreaks zit er trouwens nog genoeg leuke verwijzingen in naar het horrorgenre met her en der een flinke knipoog naar het genre en met enkele verwijzingen naar ‘bekende’ klassiekers.

The Guest is een zeer onderhoudende thriller met een heerlijke soundtrack. De cast is sterk en overtuigend wat het vrij zwakke plot helemaal goed maakt. The Guest was voor mij een van de meest vermakelijke en verrassende toffe thrillers van het jaar.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: The Guest (Adam Wingard, 2015)”

Plaats een reactie