Recensie: You’re Next (Adam Wingard, 2011)

De naam van regisseur Adam Wingard horen we de laatste tijd steeds vaker. We zijn dan ook in de afgelopen jaren veel werk van hem tegengekomen. Zo heeft hij meegewerkt aan de ABC’s of Death, V/H/S en V/H/S 2. Zijn eerdere film You’re Next, uit 2011, ziet echter nu pas het levenslicht in de Nederlandse, maar ook Amerikaanse, bioscopen. Met indrukwekkende posters en een zeer spannende trailers worden we al warm gemaakt voor een uber eng spektakel. Maar is dat wel zo?….

De familie Davidson houdt een familieweekend en iedere telg uit het gezin kom met partner naar het familielandhuis. Crispian (AJ Bowen) neemt zijn Australische vriendinnetje Erin (Sharni Vinson) mee. Het is voor hem echt een ‘moetje’. En wanneer de ene na de andere telg het huis binnen komt blijkt ook wel waarom Crispian er moeite mee heeft want er is nogal veel oud zeer. Wanneer de familie ineens word belaagd door drie gemaskerde personen en een voor een het loodje leggen moeten alle problemen opzij gezet worden om te kunnen overleven. De familie staat werkelijk een helse nacht tegemoet..

YOU'RE NEXT DAY 16

Hoewel de film een behoorlijk goed spanning weet op te bouwen. De personages worden niet uitgebreid uitgelicht en dat is helemaal prima. Laat dat hakken en zagen maar beginnen! Vooral de broer van Cripsian, Drake (gespeeld door Joe Swanberg) speelt zo goed de irritante broer dat je hoopt dat tie snel een bijl in zijn hoofd krijgt.

Helaas loopt het niet zoals we zouden willen. Ja, Drake krijgt het zwaar te verduren. Gelukkig. Net als vrijwel alle andere familieleden. Het tempo gaat behoorlijk rap en de met diermasker uitgeruste belagers zijn zeker creepy maar dan.. Na iets meer dan een half uur weet je het plot al. Je kan je afvragen wat Wingard bezielt door al zo vroeg in de film weg te geven hoe en waarom deze mensen de familieleden willen afslachten. Want er is ook daadwerkelijk een reden. In een film als Ils uit 2006 blijf je tot het eind toe in spanning omdat je de beweegredenen van de belagers niet weet. En uiteindelijk weet je aan het eind nog steeds niet precies waarom. Dat maakt de situatie alleen maar enger en blijft je er ook beter bij betrokken.

you are next

Dat had met gemak ook zo kunnen zijn bij You’re Next. De spanning, de setting en de naar uitziende killers zijn aanwezig. Maar toch kiest Wingard ervoor om alles uit de doeken te doen nog voordat de film op de helft van zijn tijd is. Dat zorgt ervoor dat je al snel niet meer wakker ligt om de familieleden. Je wacht nu er rustig op totdat die het loodje gaan leggen. Erin neemt te snel het voortouw en je weet dat dit the last girl standing gaat worden. Ook dat gegeven is niet erg maar mevrouw weet wel erg veel survivaltechnieken. En waarom ze dat weet is eerder belachelijk en lachwekkend dan serieus te noemen. Ergens lijkt Wingard dat in de laatste 20 minuten ook in te zien en besluit ons dat ook te trakteren op een flink aantal lollig bedoelde maar nogal misgeschoten grappen.

De shorts van Wingard mogen misschien smaken naar meer maar deze film van normale lengte maakt ons toch duidelijk dat hij hier nog ernstig aan moet werken.

you-re-next

You’re Next draait vanaf vandaag, 22 augustus, in de bioscoop.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Recensie: You’re Next (Adam Wingard, 2011)”

 1. Jammer. Ik had op basis van de dierenmaskers in de trailer op meer gehoopt. Ik sla de bios dus over, en wacht wel op de dvd. Dan is het tweede deel makkelijk door te spoelen ;-).

  Beantwoorden
  • Blijft iets persoonlijks, natuurlijk, maar zelf zal ik nooit zelf besluiten een film toch maar niet in de bioscoop te willen zien vanwege iemand anders’ recensie.
   Ik heb een eigen mening en deze is misschien wel heel anders dan die van de recensent.

   Beantwoorden
 2. Heb em net gezien en ben me een paar keer goed de tandjes geschrokken, haha. Verhaal word al snel duidelijk inderdaad, maar ondanks dat heb ik me toch prima visueel vermaakt hoor.

  Beantwoorden

Plaats een reactie