Recensie: Tusk (Kevin Smith, 2014)

Tusk Kevin SmithHet is zo’n 5 jaar geleden dat Kevin Smith zich aan de regie van een film waagde, zijn reli-horror Red State bleek geen succes. Eigenlijk had hij daarna afgezworen om ooit nog een film te maken. Opvallend is het dus dat zijn eerst volgende film zich toch weer in datzelfde genre bevindt, terwijl zijn succesvollere films (Clerks, Mallrats, Chasing Amy) voornamelijk comedy zijn. Waarschijnlijk heeft Kevin Smith wel iets geleerd van Red State, de horrorfilm Tusk bevat namelijk zeker wel een komisch laagje. De film zelf is begonnen als een grap tijdens zijn eigen podcast en het verhaal start vanuit een zelfde komisch duo:

Twee podcasters Wallace Bryton & Teddy Craft hebben succes met hun online radioshow The Not-See Party over de meest bizarre en mensonterende virale internetfilmpjes. Wallace reist naar Canada om daar de ‘Kill Bill-kid’ te interviewen, een jochie dat al filmend zijn eigen been afhakt. Echter in Canada aangekomen blijkt het interview niet door te gaan. Hij komt in contact met de oude zeevaarder Howard Howe die eindeloos verhalen kan vertellen, waaronder dat hij gered is door een walrus die hij Mr. Tusk heeft genoemd.
Zijn liefde voor het dier gaat echter gevaarlijk ver…

tusk-kevin-smithJustin Long zijn als de jolige podcaster Wallace Bryton en Michael Parks als de serieuze ervaren zeerot Howard Howe zijn elkaars perfecte tegenstanders. Geneis Rodriguez (als Ally Leon) en Haley Joel Osment (Teddy Craft) vullen de cast goed aan, dit in tegenstelling tot Johnny Depp als de sullige Guy Lapointe. Het lijkt er op dat Depp nog maar één rol kan spelen, helaas voegt hij in deze film alleen irritatie toe… Noemenswaardig is dat Harley Quinn Smith en Lily-Rose Melody Depp (de dochters van Kevin Smith en Johnny Depp) een rolletje hebben in deze film als caissière. Een oefening voor het het vervolg op Tusk: Yoga Hosers.

Qua plot bouwt de film mooi op, maar komt op een snelle, afgeraffelde manier tot zijn einde. De gecreeërde spanning van macht, wreedheid en bizarriteit is binnen een paar tellen verdwenen. De productie heeft wel veel aandacht besteed aan de setting en special effects. Overigens blijf wel zitten/luisteren naar de aftiteling.

Al met al is ‘Tusk’ een meer dan aardige film geworden. Ik klaag wel eens dat het nutteloos is als tussen de Extra’s op de DVD/Blu-ray de Deleted Scenes staat, maar bij ‘Tusk’ zijn ze toch een leuke toevoeging. Kevin Smith leidt namelijk de scènes in en vertelt waarom ze het eindproduct niet hebben gehaald.

Tusk is verkrijgbaar op blu-ray en dvd. De film is het eerste deel in Kevin Smith’s True North Trilogy, de volgende delen ‘Yoga Hosers’ en ‘Moose Jaws’ verschijnen in 2015 en 2016.
https://www.youtube.com/watch?v=h4f8gdp0D9g

Tusk, een griezelfilm over de gevaren van het verhalen vertellen, volgt een onbeschaamde Amerikaanse podcaster die de Canadese wildernis intrekt om een oude man met een ongelofelijk verleden te interviewen — om slechts te ontdekken dat het diepste geheim van de man iets met een walrus te maken heeft.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Tusk (Kevin Smith, 2014)”

  1. Eens met de recensie. De film boeit van begin tot eind, maar de uitvoering had veel beter gekund. Een andere acteur in de plaats van Johnny Depp had al veel kunnen schelen. Ik zou het bij drie sterren laten; leuk voor als je van vreemde (horror)films houdt.

    Beantwoorden
  2. Misschien is het omdat ik groot fan ben van Kevin Smith. Had zelf niet zoveel van deze film verwacht, maar vond het echt een leuke film. Erg vreemd ja, dat klopt zeker. Ben wel benieuwd naar het “2de deel” Yoga Hosers.

    Beantwoorden

Plaats een reactie