Comic: Zombies Christmas Carol (Jim McCann, David Baldeon, Jeremy Treece)

Een Kerstmis zonder A Christmas Carol (Charles Dickens, 1843) is als een Sinterklaas zonder Zwarte Pieten. Of je het leuk vindt of niet, het is inmiddels een stukje traditie. Het kerstverhaal is al in allerlei verschijningsvormen uitgebracht: als boek, hoorspel, toneelstuk, musical en film. Voor wie graag leest, maar daarbij het liefste plaatjes kijkt, waren er al comics, maar in 2011 kwam Marvel met iets speciaals: Zombies Christmas Carol.

Prachtige cover art van Michael Wm. Kaluta en Jim CharalampidisPrachtige cover art van Michael Wm. Kaluta en Jim Charalampidis

Op zich is het A Christmas Carol best wel horror, maar het kan natuurlijk altijd gruwelijker. Dus nadat Jane Austen’s klassiekers Pride and Prejudice en Sense and Sensibility een horrorpimpbeurt hadden gekregen in de vorm van Pride and Prejudice and Zombies (Seth Grahame-Smith, 2009) en Sense and Sensibility and Sea Monsters (Ben H. Winters, 2009) kon een horrorupgrade van A Christmas Carol niet ontbreken. Schrijver Jim McCann (New Avengers: The Reunion, Hawkeye & Mockingbird) zorgde voor het verhaal, en tekenaars David Baldoon en Jeremy Treece voor het artwork. In 2011 bracht Marvel Zombies Christmas Carol in 5 delen uit, met prachtige cover art van Michael Wm. Kaluta en Jim Charalampidis. Inmiddels zijn de 5 comic gebundeld en verkrijgbaar als hardcover en paperback.

David Baldoon en Jeremy Treece waren verantwoordelijk voor de tekeningen.Zombies Christmas Carol blijft dichtbij het oorspronkelijke verhaal van Dickens. Ebenezer Scrooge is nog steeds een oude vrek die gedurende Kerstnacht bezoek krijgt van 3 geesten. In dit geval is Scrooge echter tevens de aanstichter van een enorme zombie epidemie; de straten worden overspoeld met zogenaamde ‘Hungry Dead’ die het voorzien hebben om de steeds kleiner wordende groep overlevenden. Alleen Scrooge kan de wereld redden, maar dan moeten de 3 geesten hem wel zien te overtuigen…

Jim McCann heeft zoveel mogelijk geprobeerd de schrijfstijl van Dickens te hanteren, helaas overdrijft hij daarbij nogal en worden de zinnen extreem wollig en onbegrijpelijk. Ook het verhaal is hier en daar een beetje slap; het is niet duidelijk waarom uitgerekend Scrooge de bron is van het zombievirus. Ook had ik op een ander eind gehoopt, het slot is nu een beetje zoetsappig. Met het geweldige artwork komt de tekst echter al snel op de tweede plaats. De tekeningen van David Baldoon en Jeremy Treece zijn prachtig, echt een waar genot om naar te kijken. De verschijning van Jacob Marley, alsmede de 3 geesten (The Ghost of Christmas Past, The Ghost of Christmas Present en The Ghost of Christmas Future) zijn mooi vormgegeven en blijven toch dicht bij Dickens’ oorspronkelijke beschrijving. De cover art van Michael Wm. Kaluta en Jim Charalampidis is zelfs nog mooier, ik had het helemaal geen probleem gevonden als ze ook de rest van de tekeningen voor hun rekening hadden genomen.

Ghost of Christmas Past getekend door David Baldoon en Jeremy Treece

Naast de gebundelde comics, bevat de hardcover versie ook nog een uitgebreide making-of, waarin Jim McCann, David Baldoon en Jeremy Treece tekst en uitleg geven over de totstandkoming van het project. Hoewel Zombies Christmas Carol nog beter had kunnen zijn, heb ik het met zeer veel plezier gelezen. Dit is een must have voor liefhebbers van A Christmas Carol en/of zombies!

Zombies Christmas Carol is in onvertaalde versie verkrijgbaar bij de beter gesorteerde boekhandel.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie