Rutger Hauer ontvangt oeuvreprijs op het Imagine AFFF

Hobo with a Shotgun is dit jaar de openingsfilm van het 27th Imagine Amsterdam Fantastic Film Festival. Rutger Hauer speelt een zwerver die, nadat in zijn bijzijn de plaatselijke lommerd is overvallen, besluit een door misdaad geteisterd stadje te zuiveren van het gespuis.

Hobo with a Shotgun, geregisseerd door Jason Eisener, begon zijn bestaan als winnaar van de fake-trailerfilmcompetitie die destijds was verbonden aan de release van Grindhouse, het eerbetoon van Robert Rodriguez en Quentin Tarantino aan B-films uit de jaren ‘70. Ook de lange versie van Hobo is zo’n hommage, een actiekomedie in schreeuwerig Technicolor, met overdreven stoere one-liners en over-the-top special effects die even onsmakelijk als hilarisch zijn.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ssHEAOrAdCU?rel=0&w=620&h=379]

Op woensdagavond 13 april als de film op de openingsavond van het festival zijn Nederlandse première beleeft, zal acteur Rutger Hauer in Filmtheater Kriterion aanwezig zijn. Bij die gelegenheid zal hem de Career Achievement Award worden uitgereikt, de oeuvreprijs van het festival.

Volgens de Internet Movie Database werkt Rutger Hauer op dit ogenblik aan zijn 133e film. Zijn optreden in de televisieserie Floris (1969) leverde de veertigers en vijftigers onder ons onuitwisbare jeugdherinneringen op. En met zijn hoofdrol in Paul Verhoevens Turks Fruit (1973) begonnen zich de contouren van een heus icoon af te tekenen. Het kon moeilijk anders of Rutger Hauer moest op een goede dag worden ontdekt door Hollywood. Met Nighthawks uit 1981, waarin hij als terrorist niemand minder dan Sylvester Stallone het leven zuur maakte, was het zover.

Te beginnen met zijn onvergetelijke optreden als androïde Roy Batty in Ridley Scotts Blade Runner uit 1982, verbond de acteur zijn medewerking aan een lange rij genreklassiekers. Om er enkele te noemen: Ladyhawke, The Hitcher, Sin City en Batman Begins. De afgelopen jaren dook hij sporadisch op in films van Nederlandse makelij, maar met dragende rollen in Black Butterflies en, eind 2011, De Heineken ontvoering is hij in zijn geboorteland dit jaar zichtbaarder dan ooit.

rutger hauer with a shotgunGenrefans hoeven echter niet bevreesd te zijn dat Hauer verloren is voor de fantastische film. In 2012 zal hij als Abraham Van Helsing aantreden in een nieuwe Dracula-versie van de Italiaanse horrorspecialist Dario Argento. Ook zijn medewerking aan de uitzinnige horrorparodie Hobo with a Shotgun van debutant Jason Eisener bewijst dat hij zijn zin voor avontuur nog lang niet verloren heeft.

In Rutger Hauer eert Imagine niet alleen een onwankelbaar icoon van de fantastische film, maar ook een veelzijdig en onverschrokken acteur.

Het is de elfde keer dat de oeuvreprijs van Imagine wordt uitgereikt, eerder viel de eer aan Dick Maas (2010), Tim Burton (2008), Terry Gilliam (2007), Roger Corman (006), Ray Harryhausen(2005), Paul Naschy (2004), Lloyd Kaufman (2003), Paul Verhoeven (2002), Dario Argento (2001) en Wes Craven mocht de allereerste award in 2000 in ontvangst nemen.

Het 27th Imagine Amsterdam Fantastic Film Festival vindt van 13 t/m 23 april plaats in filmtheater Kriterion. Hobo with a Shotgun draait daar op 13, 18 en 22 april. De film zal op 19 mei het normale bioscoopcircuit in gaan.

Interessant artikel?

2 gedachten over “Rutger Hauer ontvangt oeuvreprijs op het Imagine AFFF”

Plaats een reactie