Trailer The Quake: na de zondvloed komt de aardbeving

Dat we voor rampenfilms niet afhankelijk hoeven te zijn van Roland Emmerich (Independence Day, Godzilla, The Day After Tomorrow), bleek toen in 2015 een Scandinavische rampenfilm verscheen. Uitgebracht als Bolgen,, maar internationaal gedistribueerd als The Wave, verzekerde regisseur Roar Uthaug zich van een onverwacht succes. Dit jaar verschijnt diens opvolger: The Quake van regisseur John Andreas Andersen, waarin Noorwegen opnieuw slachtoffer wordt van een natuurramp. Een aardbeving, wel te verstaan.

De trailer is bijzonder en spannend. In luttele seconden worden we meegenomen in een seismologische geschiedenis van Noorwegen. We zien aardbevingen uit 1904, 1913, 2008 en 2017. Stevige vertekeningen, doch luttele pennenstreken vergeleken bij de uitschieter die de pen bij 2018 maakt. Vervolgens zien we een overallshot van Oslo, waar de grond lijkt te verschuiven alsof het een molshoop is. Kleine kanttekening: de pennenstreep uit 1904 indiceerde ´slechts´ een 5,4 op de Schaal van Richter…

De film is op 31 augustus 2018 in Noorwegen onder de originele naam Skjelvet uitgebracht. De film kan als een opvolger van The Wave betiteld worden, omdat het eenzelfde lijn volgt als The Wave. Niet qua verhaal of personages, maar vanuit het idee dat wat er in de film gebeurd, echt kan gebeuren. De vloedgolf uit The Wave, alhoewel iets overdreven voor de cinematografische drama, is in beginsel geen fictie. Als kleiner broertje van actiefilm San Andreas uit 2015, lijkt The Quake een waarschuwing af te willen geven. In het idee dat we deze waarschuwing misschien serieus moeten nemen, schuilt de daadwerkelijke horror van deze film.


Momenteel is The Quake alleen nog in Noorwegen te zien. Er is nog geen wereldwijde releasedatum.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie